Art kino Odeon Art kino Odeon

Slovenec, ki je preletel stoletje

, 2019, Slovenija


Režija: Dušan Milavec
Jezik: slovenščina



dokumentarec, 01h03min

22.03.2023 ob 19:00 Kino v živo


Jurij Kraigher je bil avstro-ogrski pilot, letalski inštruktor, služil je v letalstvu Kraljevine SHS. Na Pan American Airways je bil pionir medcelinskih letov, dosegel je svetovni hitrostni rekord. Med drugo svetovno vojno je ameriška vojska pod njegovim vodstvom rešila tisoče sestreljenih ameriških pilotov z Balkana, med desantom v Drvarju je reševal maršala Tita.

Po projekciji bo potekal pogovor z režiserjem filma.

V produkciji Studia Proteus je to že tako filmsko življenjsko zgodbo skupaj z Dušanom Milavcem režiral Drago Mislej – Mef, ki se je podpisal tudi pod scenarij: “Računajte, da je on začel leteti, ko so bila letala še narejena napol iz platna, skupaj z Bloudkom. Potem je praktično letel celo stoletje do transkontinentalnih letov. Poznal se je z Lindberghom. Končal je v bistvu šele takrat, ko so reaktivna letala prevzela primat.” Dokumentarec “Slovenec, ki je preletel stoletje” prikaže bogato arhivsko gradivo. Kot je povedal režiser Dušan Milavec, se osredotoči na ključne trenutke v življenju Jurija Kraigherja: “Naredili smo izsek njegovega življenja, ki je bilo vezano na letalstvo in na njegove dosežke ter na življenje v Ameriki. V drugem delu smo hoteli pokazati, kakšen značaj je imel, kakšen je bil. Vzeli smo izjave njegovih sorodnikov, da smo osvetlili, kakšen človek je bil.”

Med drugim je film podprlo tudi Veleposlaništvo Združenih držav Amerike v Sloveniji. Veleposlanica Lynda C. Blanchard je poudarila, da je bil Jurij Kraigher ključen del pomembne reševalne akcije. Leta 1943 je vodil enoto, ki je rešila skoraj 2500 sestreljenih ameriških letalcev na Balkanu. Čeprav je ta primorski pilot razburkano 20. stoletje preživel v zraku in med slavnimi osebnostmi svojega časa, umrl pa je v Connecticutu, pa ni nikoli pozabil na rojstne kraje.

Vstop prost.