Art kino Odeon Art kino Odeon100 metrov

100 metros, 2016, Portugalska, Španija


Režija: Marcel Barrena
Jezik: španski

Igrajo: Dani Rovira, Karra Elejalde, Alexandra Jiménez, Maria de Medeiros, Clara Segura, David Verdaguer, Bruno Bergonzini, Alba Ribas, Marc Balaguer, Andres Velencoso

biografska drama, 1h48min

25.5.2017 ob 21.30
26.5.2017 ob 21.30
27.5.2017 ob 19.00
28.5.2017 ob 19.00
30.5.2017 ob 21.00


Neverjetna resnična zgodba Španca, ki se je kljub bojevanju z multiplo sklerozo odločil, da se prijavi na tekmovanje Iron man: 3,8 km plavanja, 180 km kolesarjenja in 42 km dolg maraton. Rekli so mu, da ne more zdržati niti 100 metrov …

Ramon je uspešen in cenjen v službi in doma ima ljubečo družino, ki ga občuduje; njegovo življenje je zavidanja vredno. Toda njegova sreča je hudo opoteča… Ko njegova soproga v njihov dom preseli svojega očeta, zagrenjenega in osamljenega vdovca, se Ramon začne počutiti utesnjeno. Zatočišče najde v svojem delu, a se pri tem ne zaveda, da bo tudi to pribežališče zanj kmalu in za vedno nedosegljivo… Kmalu mu povedo, da ima multiplo sklerozo in da prej ali slej ne bo zmogel prehoditi niti sto metrov. Ramon se mora odločiti: ali se po vdal in dovolil, da izčrpavajoča bolezen počasi prevzame njegovo telo, ali pa se bo pokončno bojeval zanj. Ob rojstvu njegovega drugega otroka se v njem prebudi borec in odloči se, da se loti najtežjega in najbolj skrajnega triatlona. Ob naključni pomoči nepričakovanega zaveznika se nauči, kako premagati vse ovire, ki mu jih na pot postavlja njegova grozljiva bolezen.

Govorili so mu, da je nor, če sploh poskusi; sam si je govoril, da je nor, če ne poskusi.

Film, ki je nastal na podlagi resnične zgodbe in v katerem igrata vrhunska španska igralca Dani Rovira in Karra Elejalde, je gotovo eden najbolj ganljivih in izpolnjujočih filmov leta, ki se bo dotaknil src občinstva po vsem svetu. Ramonovo popotovanje, prikazano skozi dramske zaplete, humor in predvsem človečnost, je navdihujoča pripoved, ki raziskuje sposobnosti ljudi, da premagajo tudi na videz nemogoče.

»Nekdo bi pomislil, da je diagnoza kronične, degenerativne in neozdravljive bolezni, kakršna je multipla skleroza, enaka smrtni obsodbi; a čisto vsi – tudi ti, ki bereš tole – imamo kronično, degenerativno in neozdravljivo bolezen… imenuje se življenje. Vsi bomo nekoč umrli, a nam to ne preprečuje, da bi se prebijali skozi vsak dan in iz naših življenj naredili največ, kar se da. S tem filmom bi rad razširil sporočilo, da odnehati ne pride v poštev, ne glede na to, v kakšnih okoliščinah se znajdete.« Ramón Arroyo

REŽISERJEVA BIOGRAFIJA IN FILMOGRAFJA

Marcel Barrena je že pri petindvajsetih režiral svoj celovečerni prvenec Cuatro estaciones. Film, v katerem igrata David Verdaguer in Leticia Dolera, je postal fenomen svojega žanra. Leta 2013 je izšel njegov dokumentarec Món Petit, ki je v pičlih nekaj mesecih postal eden najpomembnejših, najbolj nagrajevanih, najbolje prodajanih in najbolj gledanih dokumentarcev (prek milijon gledalcev) španske kinematografije.

Z nominacijo za goyo in z dvema nagradama gaudi za najboljšega režiserja za oba prva projekta Marcel Barrena velja za enega katalonskih režiserjev z največjim domačim in mednarodnim ugledom.

Njegov zadnji film Món Petit je širom po svetu osvojil več nagrad in Marcel je z njim dokazal svoj dar in rahločutnost za podajanje človeških zgodb, polnih čustev.