Art kino Odeon Art kino Odeon

19. filmski festival Kino Otok – Isola Cinema

Mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema bo z 19. izdajo ponovno pozdravil poletje, v Izoli se bo med 7. in 11. junijem 2023 odvila glavnina festivalskega dogajanja. V maju in juniju bodo kinootoške projekcije ter srečanja s filmskimi ustvarjalci potekali tudi v Slovenski kinoteki in Kinodvoru v Ljubljani ter v art kinematografih v Cerknici, Idriji, Sežani in Tolminu. Festival ostaja netekmovalen, pristno posvečen avtorskemu filmu in razvoju filmske kulture. Prikazali bomo več kot 100 celovečernih in kratkih filmov, številne projekcije bodo potekale ob prisotnosti filmskih ustvarjalcev. V Izolo in v druge festivalske kraje bomo pripeljali svež izbor kakovostnega avtorskega filma, filmskih pogovorov in prepoznavnih domačih ter tujih gostov.

Kaj vse je mednarodni filmski festival Kino Otok?

Mednarodni filmski festival Kino Otok je vse od leta 2004 festival v pravem pomenu besede: živo srečanje ustvarjalcev in obiskovalcev ob filmski umetnosti, z odličnim izborom filmov in s prepoznavnimi gosti od blizu in daleč.

Kino Otok je filmska zgodba v nastajanju, projekcijam sledijo srečanja z ustvarjalci, delavnice, rojevajo se ideje, pogledi se ostrijo, krešejo se mnenja. Odmeven filmski in spremljevalni program za ljubiteljsko in profesionalno občinstvo vseh generacij vključuje projekcije, srečanja z gosti, delavnice, filmskovzgojni program Podmornica – Otok za mularijo, pa tudi nočni festivalski utrip v ritmih izolske plaže Svetilnik. Na program vsako leto uvrstimo veliko število slovenskih premier, torej projekcij filmskih del, ki sicer v Sloveniji oziroma v širši regiji ne bi bila prikazana.

Podporo nam že od začetka izkazujejo številne organizacije in posamezniki, ki omogočajo, da obmorska Izola zaživi kot pravi filmski otok. Mediteranski karakter festivala se kaže v ravnovesju med sproščenostjo in temperamentom, ki učinkuje kot čarobna kinootoška formula – kdor nas je kdaj koli obiskal, se želi vedno znova vrniti.

Lokacije in program 19. festivala Kino Otok v Izoli in drugje

Program festivala sestavljajo raznolike lokacije in vsebine. V Izoli pripravljamo vznemirljiv filmski program pod zvezdami v Letnem kinu Arrigoni in v zavetju Art kina Odeon ter Kulturnega doma. Izbor kratkih filmov vzhajajočih avtorjev bo na ogled v sproščenem vzdušju Videa na plaži v parku Svetilnik. Podmornica na Kino Otoku bo s programom filmov in dejavnosti za otroke, mlade in družine zasidrana v Kulturnem domu, a na površje priplavala tudi na drugih festivalskih lokacijah v Izoli. PRO OTOK, program za filmske profesionalce in vse druge, ki jih zanima pot filma od ideje do platna, bo potekal v Manziolijevi palači. Nenazadnje kot del festivalskega programa tudi letos napovedujemo festivalski utrip na izolskih ulicah in v izolskih galerijah in muzejih ter večerni glasbeni program Noči luči na plaži Svetilnik, ki ga pripravljamo v sodelovanju s Klubom izolskih dijakov in študentov.

Ker je lahko vsako mesto Otok, Kino Otok, bomo izbor filmskega programa letošnjega festivala v maju in juniju sodelovanju s partnerji prikazali tudi v Ljubljani (Slovenska kinoteka, Kinodvor), Cerknici, Idriji, Sežani in Tolminu (art kinematografi, člani Art kino mreže Slovenije).

 

Poudarki iz filmskega programa 19. festivala Kino Otok

Festival Kino Otok je že leta 2012 načrtno opustil tekmovanje med filmi, tako na festivalu ni tekmovalnega programa in na njem ne podeljujemo nagrad. Kot alternativo ustvarjamo prostor prikazovanja in posredovanja filmske umetnosti, v katerem velja enakopravnost raznolikih avtorskih izrazov, razmišljanj in gledišč. Filmski program oblikujejo sodelavke in sodelavci mednarodnega programskega sveta, pri čemer so filmska dela razvrščena v več sekcij, ki združene v celoto sestavljajo vsakoletni program Kino Otoka.

V sekciji Signali predstavljamo filme in avtorje samosvojih filmskih izrazov, ki prek izvirnih filmskih jezikov in angažiranih vsebin pogosto rušijo in presegajo konvencije. V to sekcijo uvrščamo tako dela uveljavljenih mojstrov kot tudi prvence ali filme, ki napovedujejo nove valove v regionalnih kinematografijah. Letos bomo v tej sekciji gledali sveže filme uveljavljenih mojstrov (Ali Abbasi, Pietro Marcelo) in vznemirljive prvence, kakor sta nemudni kult, ki je osvežil srbsko filmsko pokrajino, Ste videli to žensko? (Dušan Zorić, Matija Gluščević), in finska miniatura suhega humorja, Naravno (Matti Harju).

V sekciji Evropa 2.0, ki smo jo uvedli kot obeležje Evropskega leta kulturne dediščine, kot filmski dvojček predstavimo evropska filma, film iz zgodovine in sodoben film, ki se tematsko ali oblikovno povezujeta. Letos bo filmski dvojček postavljal vprašanja o rasizmu v zahodnem svetu in njegovi sodobni reviziji: prikazali bomo nemi kratki film Georgesa Mélièsa iz leta 1902, Pustolovščine Robinsona Crusoeja, in ga postavili ob bok belgijskemu filmu Življenje in čudne presenetljive pustolovščine Robinsona Crusoeja … (Benjamin Deboosere, 2023), ki ni le sodobna adaptacija romana, temveč razmislek o mitu belega rešitelja neciviliziranih, ki ga je znameniti roman sooblikoval.

S sekcijo 35mm kult-ure se poklanjamo zgodovini filma, njenim ustvarjalnim in tehnološkim razvojnim mejnikom ali ključnim avtorjem. Letos bomo gledali filme, ki sta jih brata Paolo in Vittorio Taviani posnela po knjižnih predlogah Luigija Pirandella.

Temelj sekcije Prijatelji je carte blanche, ki ga vsako leto podelimo izbranim otoškim programskim prijateljem z vseh vetrov.

Sekcija Silvanov zaliv je posvečena pokojnemu Silvanu Furlanu, enemu najpomembnejših akterjev zgodovine slovenskega filma. Prinaša retrospektivo izbranega avtorja, ki jo pripravimo v sodelovanju s Slovensko kinoteko. Letos bo to Satyajit Ray, veliki indijski avtor in eno največjih imen zgodovine svetovnega filma, in program filmov, ki jih je veliki mojster posnel v Kolkati.

Video na plaži je edina kinootoška sekcija z javnim pozivom vzhajajočim avtorjem in Slovenije, regije in širše, da z občinstvom Kino Otoka delijo svoje kratke filme. Projekcije izbora svežih udarnih kratkometražcev potekajo vse festivalske večere in so tematsko obarvane.

Filmski program sekcije Podmornica na Kino Otoku je namenjen otrokom, mladim, družinam in šolskim skupinam. Del programa so filmske projekcije po izboru mladih filmskih selektorjev iz osrednje Slovenije in slovenske Istre, ki bodo izbrane filme na festivalu tudi v živo predstavili občinstvu.

Napoved predstavitve programa v Izoli in Ljubljani

Celoten program 19. Kino Otoka bo objavljen v maju, festivalska ekipa ga bo v živo predstavila 24. maja 2023 ob 12. uri v Kinodvoru v Ljubljani in 30. maja 2023 ob 11. uri v Art kinu Odeon v Izoli.

Producent festivala je Otok, zavod za razvoj kulture in družbe. Koproducenti festivala so Center za kulturo, šport in prireditve Izola, Slovenska kinoteka in Kinoatelje. Mestni kino Kinodvor in Italijanska samoupravna narodna skupnost Izola sta partnerja festivala.

19. izdajo festivala Kino Otok podpirajo javni sofinancerji: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Občina Izola, podprogram Evropske komisije Ustvarjalna Evropa MEDIA in Ministrstvo za javno upravo.

Festival Kino Otok pripravljamo v skladu s trajnostno zavezo in nazivom Prireditev brez odpadkov, ki ga v Sloveniji podeljujejo Ekologi brez meja. Jasno se zavedamo odgovornosti festivala kot množične kulturne prireditve, zato si želimo aktivno prispevati k iskanju odgovorov na okoljsko krizo, tako z ozaveščanjem kot z lastnim delovanjem. Sprejetje zaveze je del celostnega prizadevanja ekipe festivala za zmanjšanje škodljivih vplivov našega delovanja na okolje, ki vključuje spodbujanje uporabe javnega prevoza in potovanj z vlakom namesto z letalom, nižje naklade festivalskih tiskovin, ponovno uporabo predmetov in opreme ter sodelovanje s partnerji, ki omogočajo ekološko in lokalno ponudbo.

Hvala, ker nam pomagate obveščati javnost!

Toplo priporočamo, da nas za najbolj sveže informacije spremljate na spletu: kinootok.org, Facebook, Instagram.

 

07.06.2023 ob 09:00 - 22:00 Kino Otok - Isola Cinema
08.06.2023 ob 09:00 - 22:00 Kino Otok - Isola Cinema
09.06.2023 ob 09:00 - 22:00 Kino Otok - Isola Cinema
10.06.2023 ob 09:00 - 22:00 Kino Otok - Isola Cinema
11.06.2023 ob 09:00 - 22:00 Kino Otok - Isola Cinema