Art kino Odeon Art kino Odeon


Adria Blues

Adria blues, 2013, Slovenija


Režija: Miroslav Mandić
Jezik: Slovenski

Igrajo: Senad Bašić, Mojca Funkl, Peter Musevski, Gregor Zorc, Iva Babič, Maja Taraniš, Franjo Dijak, Branko Završan, Lotos Šparovec, Nataša Tič Ralijan, Jernej Čampelj, Inti Šraj, Valentina Plaskan, Leaf Fat

Drama, 1h31min

12.9.2013 ob 21:00
13.9.2013 ob 19:00
14.9.2013 ob 19:00
15.9.2013 ob 19:00
16.9.2013 ob 19:00
17.9.2013 ob 21:00
18.9.2013 ob 21:00


 

NAPOVEDNIK

Toni Riff, rock zvezda iz 80-ih let, ki je med vojno prišel v Slovenijo in se poročil s svojo takratno oboževalko Sonjo, se že dve desetletji ne premakne z mrtve točke. Preživlja ga Sonja, ki dela na vroči liniji, medtem ko Toni cele dneve igra tetris. Ena njenih stalnih telefonskih strank, hotelir Maks, se ponudi da organizira nastop njenega moža v svojem hotelu na slovenski obali. Sonja prepriča Tonija, da se za konec tedna odpeljeta na obalo, a mu koncerta ne omeni. KoToni dojame, da ga je žena pripeljala tja pod pretvezo., se zapre v sobo in se ne odziva na Sonjine prošnje, ki v tem koncertu vidi edini izhod iz njegove depresije.

Adria Blues je zgodba o generaciji ljudi, ki so bili v začetku 90-ih dovolj stari, da jih je prejšnji vrednostni sistem oblikoval, a dovolj mladi, da jih različno dojemanje sprememb bistveno diferencira ene od drugih. Glavna lika sta nekdaj slavni rocker in njegova žena, ki ne more sprejeti dejstva, da je z njenim možem danes vse drugače.

Ostali zanimivi liki so pripadniki generacije, ki je odraščala ob njegovi glasbi in se s prebujajočimi čustvi soočajo s hipokrizijo nove meščanske elite, ki ji danes pripadajo tudi oni sami. Med reševanjem rockerjevega konflikta s stvarnostjo spoznavajo svoje lastne napake, ki so tragi-komične narave.

»V zadnjih dveh desetletjih so številni filmi obravnavali umiranja, posilstva in druga grozodejstva, ki so se dogajala v vojnah na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini. Obstajajo pa tudi številne druge žrtve vojne, o katerih nihče še ni spregovoril – zgroženi nad tem, kar se je dogajalo okoli njih, so mnogi ljudje dvignili roke od tistega, kar so ustvarjali in kar jim je bilo pomembno. Preprosto so se odklopili in se prepustili površnim, mehaničnim aktivnostim, samo da se prebijejo skozi dan. Razočarani in depresivni, oni v bistvu samo vegetirajo. Adria Blues skozi zgodbo o post-vojnem rokerju, ki je izgubil vse ambicije, poskuša spregovoriti prav o teh ljudeh in v imenu njih«, je o filmu povedal režiser in scenarist Miroslav Mandić.

48. Mednarodni filmski festival Karlovy Vary (KVIFF), ki bo potekal med 28. junijem in 6. julijem, sodi med najstarejše in najpomembnejše festivale na svetu s posebnim fokusom na filme iz srednje in vzhodne Evrope. Predsednica žirije bo letos Agnieszka Holland, festival pa bo v različnih programih predstavil 180 filmov, od tega približno 70 svetovnih premier.

»Uvrstitev v tekmovalni program enega od najprestižnejših festivalov v svetu filma nedvomno govori o kakovosti Mandićevega filma, producentom in ustvarjalcem pa to predstavlja veliko spodbudo, da še naprej ustvarjamo filme, ko finančna, politična in, če hočete, kriza duha pesti slovensko družbo«, je ob sporočilu organizatorjev KVIFF poudaril izvršni producent filma Frenk Celarc. Po svetovni premieri v Karlovy Varyih bo Adria Blues poleti prikazan še na nekaterih filmskih festivalih, slovensko občinstvo pa bo nagovoril konec avgusta s premiero na Ljubljanskem gradu. Temu sledi turneja po vseh večjih slovenskih mestih (Kranj, Maribor, Celje, Ptuj, Koper itn.).

Glavni vlogi v filmu igrata priznani bosanski igralec Senad Bašić (Kod amidže Idriza, Gori vatra, Savršeni krug), ki je igral v več kot 30 celovečernih filmih, ter Mojca Funkl, večkrat nagrajevana igralka MGL, ki ji je to prva glavna vloga v celovečernjem filmu. Igralsko zasedbo tvorijo še Peter Musevski, Gregor Zorc, Iva Babič, Branko Završan, Lotos Šparovec, Nataša Tič Ralijan, Jernej Čampelj ter Inti Šraj. Prvič na filmu nastopa Maja Taraniš, pomembno vlogo pa ima hrvaški igralec Franjo Dijak. V filmu nastopa tudi ljubljanska skupina Leaf Fat s pevko Valentino Plaskan.

Direktor fotografije je Jure Černec, montažer Stanko Kostanjevec, scenograf Matjaž Pavlovec, kostumograf Emil Cerar, skladatelj Aldo Kumar, oblikovalec zvoka Samir Fočo, oblikovalka maske pa Alenka Nahtigal. Producenti filma so Frenk Celarc (Gustav Film), Miroslav Mandić (Filmostovje) in Ida Weiss (Senca Studio), koproducenti Boris T. Matić (Propeler film) in (SCCA/PRO.BA).
O režiserju

Miroslav Mandić, rojen v Sarajevu v Bosni in Hercegovini, je diplomiral na Columbia University Film School v New Yorku. Napisal je scenarije in režiral več celovečernih in dokumentarnih filmov ter tv oddaj, ki so osvajali tako nagrade na filmskih festivalih kot tudi srca publike v preteklih desetletjih (Top lista nadrealista 2, Ljubimca na meji, Život radnika, Searching for Johnny…). Od leta 2005 živi in ustvarja v Ljubljani, kjer je izredni profesor na AGRFT.