Art kino Odeon Art kino Odeon

Alvin in veverički: Velika avantura

Alvin and the Chipmunks: The Road Chip, 2015, ZDA


Režija: Walt Becker
Jezik: sinhronizirano v slovenščinodružinska animacija, 1h30min

20.2.2016 ob 16.00 KINO VETRNICA
21.2.2016 ob 16.00 KINO VETRNICA


Zaradi številnih nesporazumov so Alvin in veverički prepričani, da bo Dave v New Yorku zaprosil svojo punco za roko, njih pa posledično zapustil. Sedaj imajo tri dni, da preprečijo njuno zaroko ter rešijo sebe pred grozljivim polbratom.

Novi film s priljubljenimi veveričkami je mešanica klasičnih elementov iz njihovih predhodnih dogodivščin – med ostalim nagajivi humor in prisrčni trenutki – ki ljubitelje franšize vedno znova privabijo v kinodvorane že od leta 2007, ko je igrani in računalniško animirani film Alvin in veverički obnorel ves svet. V uspešnici, ki je navrgla več kot 350 milijonov dolarjev, je Dave, avtor popevčic, iz pojočih veveričk Alvina, Simona in Theodora ustvaril popevkarsko senzacijo, medtem ko je neobvladljivi trio povsem razdejal njegov dom, domala uničil njegovo kariero in njegovo življenje povsem postavil na glavo.

Pa veveričke niso počivale na lovorikah prvega filma: sedeži v kinodvoranah se še niso ohladili, ko so že posneli nadaljevanje, v katerem Alvin, Simon in Theodore dobijo tekmece v podobi novega ženskega tria The Chipettes; film je navrgel 440 milijonov. Dve leti pozneje sta se obe skupinici v tretjem filmu kot brodolomci znašli na osamljenem otoku, ki pa ni bil tako zapuščen, kot se je zdelo…

Tokrat se fantje podajajo na svojo največjo pustolovščino doslej – na pot prek ZDA. Pri tem se morajo nenehno spopadati s težavami… ki si jih sproti povzročajo sami. Torej so še vedno veveričke, kakršne poznamo in jih imamo radi: Alvin s svojo očarljivostjo, glasbenim darom, neusahljivim navdušenjem in živalsko privlačnostjo; Simon, čigar inteligenčni kvocient presega Einsteinovega; in plahi, prijazni, ljubeči in občutljivi Theodore. Vendar pa so vsi skupaj od prejšnjih filmov precej napredovali. Kot pravi režiser Walt Becker, so »odrasli, saj ta film govori o tem, kako najti in ubrati lastno pot. Namenili smo se posneti film, v katerem bodo uživali tako otroci kot odrasli.« S pomočjo producentov Rossa Bagdasariana in Janice Karman, ki sta veveričke ustvarila, so s scenaristoma Randi Mayem Singer in Adamom Sztykielom za Alvina in druščino našli novo smer, ki ohranja zgodovino in osebnosti likov, a jih popelje v nove razsežnosti in filmu daje drugačen ton od predhodnih.

Seveda pa ključni element ostaja Dave, ki si v tem filmu naposled uspe ustvariti kariero. Ima tudi novo stranko – vzpenjajočo se pevko Ashley (Bella Thorne) in je nasploh grozno zaposlen, zato se odloči, da veveričke začasno potisne na stranski tir, hkrati pa postane bolj njihov starš kot zgolj varuh in si pri tem prizadeva za kar se da največjo »normalnost«. Kar pa je v takšni kombinaciji precejšen izziv. Veveričke pogrešajo status pop zvezdnikov in vse, kar ta prinaša, ter dajo Davu to tudi jasno vedeti… in ga pri tem neutrudno spravljajo ob živce.

Davovo življenje spremeni tudi Samantha (Kimberly Williams-Paisley) – raje ima, če jo kličete Sam – zdravnico z urgence; med njima vzcveti ljubezensko razmerje, ki postaja tako resno, da se veveričke sprašujejo, ali jo bo Dave morebiti celo zaprosil. Misel na to jim ne zbuja pretiranega veselja, saj to pomeni, da se jim bo povsem spremenilo življenje – morda se bodo morali preseliti… če ne celo iz Davovega doma! Zadeve še bolj otežuje Samin najstniški sin Miles (Josh Green), ki veveričk ne prenese. Čustvo je kajpak obojestransko… in kmalu se izkaže tudi, da je Miles precej zagrizen tekmec, saj je lahko še hujša pokora kot Alvin. »Kot Alvin na steroidih je,« zatrjuje režiser. »Prav tako je poln vragolij kot Alvin, a vedno korak pred njim.« In če se Dave res poroči s Sam, bo ta pokora njihov polbrat!

Zato se veveričke podajo na pot prek ZDA, da preprečijo katastrofo, in njihova pot je polna pustolovščin, smeha, glasbe in okusov različnih predelov prostrane dežele…