Art kino Odeon Art kino OdeonAmeriška potovanja

American Passages, 2011, Avstrija


Režija: Ruth Beckermann
Jezik: angleški

Igrajo: Michael Vogt, Bobbie Martin, Sheila Jackson-Johnson, James & Marie & Grace Stack, Sheila Skemp, Michele Mitchell, Lynetta Lyon, James Collette Iii, John Parkerson

dokumentarni, 2h1min

01.03.2014 ob 20.00


VSTOP PROST!

Projekciji bo sledil pogovor z Ruth Beckermann, ki ga bo vodila Varja Močnik, programska vodja festivala Kino Otok.
Na Otoku: Nagrada Darko Bratina. Poklon viziji

Dokumentarni road-movie nas nadvse neposredno in pristno popelje v prikrite razpoke sodobne ameriške družbe.

V asociativnem popotovanju po Združenih državah slišimo pričevanja najrazličnejših posameznikov, vidimo značilne podobe Amerike v novi luči in spoznamo velikanska nasprotja med predstavniki različnih kultur, bogatimi in revnimi, zmagovalci in poraženci …

Ruth Beckermann, letošnja prejemnica Nagrade Darko Bratina. Poklon viziji, se ponovno poglobi v poglavja sodobne družbe, v katerih glasno odzvanja zgodovina.

Projekciji sledi pogovor z avtorico filma Ruth Beckermann, ki ga bo vodila Varja Močnik, programska vodja filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema.

 

Ruth Beckermann

Rojena na Dunaju. Po končanem študiju novinarstva in zgodovine umetnosti na Dunaju, v Tel Avivu in v New Yorku je leta 1977 doktorirala na Univerzi na Dunaju. Kot novinarka je nato sodelovala z različnimi revijami v Avstriji in Švici. Leta 1978 je soustanovila distribucijsko hišo Filmladen, v kateri je aktivno sodelovala sedem let. V tem obdobju je začela tudi snemati filme in pisati knjige. Je soustanoviteljica Avstrijskega združenja dokumentaristov in filmskih ustvarjalcev.

 

Motivacija Nagrade Darko Bratina. Poklon viziji

Kinoatelje podeli Nagrado Darko Bratina. Poklon viziji 2013 avstrijski režiserki Ruth Beckermann za njeno vsestransko raziskovanje in ustvarjanje na področju filma, knjižnega snovanja in avdiovizualne instalacije. Avtorica se vztrajno ukvarja z nerešenimi poglavji naše družbe – pa naj bodo to vprašanja razseljenosti, ameriškega sna, judovske tradicije, odraščanja, odnosa Avstrijcev do kolaboracije z nacizmom ali raziskovanja svoje lastne zgodovine – ki zrcali vprašanje večkulturnosti evropske identitete. Dokumentarističen pristop Ruth Beckermann zaznamuje predvsem distanca do posnetega materiala, ki ne želi podajati vnaprej pripravljenih zaključkov. Tovrsten način vrača glas posamezniku, od gledalca pa zahteva, da si sam oblikuje mnenje in sodbo. Avtorica ne prizanaša niti sama sebi. Tako je v raziskovanju judovske kulture zmožna velike samorefleksije in samokritike, celo samoironije. Ruth Beckermann nam s tem odstira pogled na družbo, njena edinstvena kakovost je ravno pronicljiva družbena kritičnost, ki postavlja prava vprašanja, nam pa dovoljuje, da sami iščemo odgovore nanje.

 

Nagrada Darko Bratina. Poklon viziji

Darko Bratina (Gorica 1942 – Obernai 1997), senator Republike Italije, sociolog in filmski kritik, ustanovitelj Kinoateljeja, je filmskemu, televizijskemu in video mediju pripisoval posebno spoznavno in sporočilno vrednost. Menil je, da so najboljša sredstva za razumevanje družbe, zgodovine in kulture. Nagrada sledi tej viziji ter izbira dela in avtorje, ki estetske vrednote dopolnjujejo s posebno pozornostjo do zgodovinskega in družbenega okolja ter se zavzemajo za medkulturno komunikacijo.

 

Dosedanji nagrajenci:

2013 Ruth Beckermann, režiserka; 2012 Karpo Godina, filmski avtor; 2011 Franco Giraldi, režiser; 2010 Miroslav Janek, filmski avtor; 2009 Harutyun Khachatryan, režiser in producent; 2008 Petra Seliškar, režiserka in producentka; 2007 Adela Peeva, režiserka in producentka; 2006 Želimir Žilnik, režiser; 2005 Edi Šelhaus, fotograf in filmski reporter; 2004 Demetrio Volcic, televizijski novinar in avtor reportaž; 2003 Aljoša Žerjal – Alessio Zerial, tržaški filmar; 2001 Jan Cvitkovič, režiser; 2000 Srdjan Vuletic,́ režiser; 1999 Maja Weiss, režiserka.