Art kino Odeon Art kino OdeonAna Karenina

Anna Karenina, 2012, Velika Britanija


Režija: Joe Wright
Jezik: Angleški

Igrajo: Keira Knightley, Jude Law, Aaron Taylor-Johnson, Matthew Macfadyen, Kelly Macdonald, Guro Nagelhus Schia, Aruhan Galieva, Domhnall Gleeson, Olivia Williams, Henry Lloyd-Hughes, Emily Watson

Zgodovinske drama, 2h10min

28.2.2013 ob 20.30
1.3.2013 ob 20.30
2.3.2013 ob 20.30
3.3.2013 ob 18.00
4.3.2013 ob 18.00
5.3.2013 ob 20.30
6.3.2013 ob 18.30


Slavni družbeno-kritični roman Leva Tolstoja je dobil novo filmsko podobo v režiji ustvarjalca oskarjevskih dram Pokora ter Prevzetnost in pristranost. Ob koncu 19. stoletja Rusko cesarstvo začnejo preplavljati številne ideje o novi družbeni ureditvi, toda plemstvo ostaja zaprto v svojem svetu spletk, prevar in ljubezenskih škandalov. Žena vplivnega, a odtujenega ministra Ana se zagleda v postavnega konjeniškega častnika in ne traja dolgo, da iz njune afere vzklije usodna ljubezen. Ko se ji odreče prevarani mož, Ano izključijo iz visoke družbe, kar povzroči niz neustavljivo pogubnih posledic.

Brezčasna zgodba raziskuje zmožnost za ljubezen, ki preveva človeška srca, hkrati pa osvetljuje razkošno družbo carske Rusije. Smo v letu 1874. Živahna lepotica Ana Karenina ima vse, kar bi si lahko želele njene sodobnice. Je žena visokega vladnega uradnika Karenina, ki mu je rodila sina, njen položaj v sanktpeterburški družbi skoraj ne bi mogel biti višji. Odpravi se v Moskvo, da bi nezvestemu bratu Oblonskemu pomagala rešiti zakon z Dolly. Na poti Ana spozna grofico Vronsko, ki jo na postaji pričaka njen sin, sijajni konjeniški častnik Vronski. Med Ano in Vronskim preskoči iskrica, ki je ni mogoče prezreti.

Ana pobegne domov v St. Peterburg, vendar ji Vornski sledi. Ana skuša spet zaživeti običajno družinsko življenje, vendar neprestano misli na Vronskega. Sledi strastno razmerje, ki povzroči škandal v sanktpeterburški družbi. Karenin je prisiljen ženi postaviti ultimat. Ana poskuša najti srečo, njene odločitve pa prebijejo lažni sijaj z videzom obsedene družbe in imajo romantične ter tragične posledice, ki dramatično spremenijo življenje njej in vsem okrog nje.

O produkciji

Joe Wright ni hotel posneti še ene klasične adaptacije Ane Karenine s snemanjem na ruskih lokacijah ali v britanskih dvorcih. Dva meseca pred začetkom snemanja je sprejel drzno odločitev in se te epske ljubezenske zgodbe lotil bolj gledališko. Kot je rekel režiser: “Rad raziskujem obliko in sem ekspresiven. Zato sem se vprašal, kaj in kakšna bi bila Ana Karenina, če bi jo lahko postavil večinoma na eno mesto.” Wright je sklenil, da bo dogajanje potekalo v čudovitem, propadajočem gledališču, ki bi bilo vseprisotno in bi delovalo kot prisopodoba takratne ruske družbe, ki je bila znotraj gnila, navzven pa sijajna. Režiser je povedal: “Tako sem lahko bolje izrazil bistvo zgodbe in prišel do bistva prizorov. Tomov scenarij sem obravnaval kot gledališki režiser obravnava besedilo igre.

Srce zgodbe je človeško srce. Vedno znova me fascinira, zakaj in kako ljubezen deluje in kako iskreni smo ljudje s svojimi čustvi.”

O igralcih

Keira Knightely (Ana Karenina) je bila za vlogo Elizabeth Bennet v WrightovemPrevzetnost in pristranost nominirana za oskarja in zlati globus, dve leti kasneje pa spet za zlati globus in še bafto za vlogo v ponovno Wrightovem filmu Pokora. Britanka je že kot otrok debitirala na televiziji in na filmu z vlogami v Innocent Lies, The Hole in Star Wars: Episode I – The Phantom Menace. Zares je opozorila nase v Bend It Like Beckham, vidimo pa jo lahko tudi v vseh filmih Pirates of the Caribbean, King Arthur, Love Actually, The Jacket in številnih drugih. Nastopa tudi v gledališču.

Jude Law (Karenin) si je že prislužil nominacije za oskarja in zlati globus, osvojil pa je bafto. Lahko si ga ogledamo v filmih Cold Mountain, The Talented Mr. Ripley, AI Artificial Inteligence, Wilde, Enemy at the Gates, Road to Perdition, Alfie, Hugo, Contagion, The Aviator, Sherlock Holmes, Sherlock Holmes: A Game of Shadows in drugih. Nastopa tudi v gledališču.

Aaron Tylor-Johnson (Vronski) je nase opozoril v filmu Nowhere Boy in nadaljeval s filmi Kick-Ass, The Illusionist, Albert Nobbs The Gratest, Shangai Knights in drugih.

O ustvarjalcih

Joe Wright (režija) je debitiral filmom Prevzetnost in pristranost, za katerega je dobil številne nagrade in nadaljeval s filmom Pokora, za katerega je bil tudi nagrajen. Pred tem je snemal priznane in nagrajevane mini serije za televizijo, režiral pa je še film The Soloist.