Art kino Odeon Art kino OdeonAnina provizija

Ana's commission, 2016, Slovenija


Režija: Igor Šmid
Jezik: slovenski

Igrajo: Vesna Milek, Dejan Spasić, Lado Bizovičar, Boris Cavazza, Jana Morelj, Valentina Plaskan, Janez Škof, Denis Avdić

triler, 1h40min

22.3.2017 ob 20.00 KINO V ŽIVO!
23.3.2017 ob 18.00
24.3.2017 ob 20.30
25.3.2017 ob 18.00
26.3.2017 ob 18.00


 

Na izolski premieri bomo gostili filmsko ekipo: z nami bodo igralci Dejan Spasić, Valentina Plaskan in Robert Prebil ter scenarist Marcel Buh.

Tematski okvir “Anine provizije” je aktualni (slovenski) fenomen tajkunov (kriminalcev belih ovratnikov, casino podjetnikov) in z njimi povezanih škandalov. V prvem planu “Anine provizije” je zgodba o osebni in intimni drami fotografke in oblikovalke Ane Mlejnik, ki jo sproži tajkunsko delovanje njenega soproga Saše Mlejnika, navidez uspešnega podjetnika, ki svoje početje skriva pred soprogo in njuno hčerko Lino. Sašev spretno prikrit pohlep, v katerem ne loči več dobrega od zla, ga pripelje v brezizhodno situacijo, zato izgine v neznano. Ana in Lina postaneta žrtvi nevidne kriminalne združbe. Iz tega dramatičnega preobrata se izvijejo tudi zgodbe o prevari, odnosih, prijateljstvu in ljubezni. Subtilna, a posebno pomembna je tudi tematska paralela: kako se spremeni odnos družbe do Ane in Line, potem ko postaneta žrtvi okoliščin. Družba jima namreč ne verjame, da nista del Saševega početja, oziroma da zanj sploh ne vesta. Na začetku pripovedi Ano njena človeška empatija vodi v fotografiranje beguncev na meji z “žiletkasto” ograjo. Povsem nepričakovan obrat na koncu je zato toliko večji šok za Ano: Ana in Lina, v prispodobi, sta zdaj tudi begunki…

Kratek življenjepis režiserja:

Red.prof. Igor Šmid, rojen 1961, univerzitetni diplomirani filmski in televizijski režiser deluje kot režiser (pa tudi kot scenarist, ko-scenarist in producent) kontinuirano od leta 1985. Kot strokovnjak področja za film in televizijo je deloval v različnih vlogah, bil je tudi predsednik sveta Slovenskega filmskega centra. Za svoje delo je prejel nacionalna in mednarodna priznanja in nagrade. Zadnjih 25 let je visokošolski pedagog za televizijsko režijo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, članici Univerze v Ljubljani, kjer je bil 2009 izvoljen v naziv rednega profesorja.

Kratka filmografija režiserja:

Igor Šmid je v 31 letih profesionalnega delovanja v preko 400 filmskih in televizijskih produkcijah podpisan kot režiser (deloma pa tudi kot scenarist, ko-scenarist in producent): od reklamnih oglasov do glasbenih video spotov, od televizijskih dramskih igranih oddaj, televizijskih filmov ter serij do dokumentarnih televizijskih oddaj. Posebno mesto v njegovem režijskem opusu zavzemajo režije televizijskih oddaj za otroke in mladino, na primer “Periskopa”, “legendarne” televizijske oddaje v 80-ih prejšnjega stoletja. “Anina provizija” je njegov drugi “čisti” kinematografski film: prvi, “Brezno”, je prejel nekaj nacionalnih nagrad (nagrada občinstva, najboljša ženska vloga, najboljša scenografija na Festivalu slovenskega filma – FSF, 1998) in bil predvajan na mnogih mednarodnih festivalih, vključno z American Film Institute Film Festival (1998) in Sarajevo Film Festival (1998).