Art kino Odeon Art kino OdeonAtomski z desne

Atomski zdesna, 2014, Srbija, Črna Gora


Režija: Srđan Dragojević
Jezik: srbski

Igrajo: Brane Šturbej, Srđan Todorović, Tanja Ribič, Bojan Navojec, Zoran Cvijanović, Mira Stupica, Milutin Karadžić, Ana Kostovska, Branko Djurić Djuro

romantična komična drama, 1h37min

27.5.2014 ob 20.30 - CAPRISOVA PREMIERA
28.5.2014 ob 20.30
29.5.2014 ob 18.30
30.5.2014 ob 18.30
31.5.2014 ob 20.30
1.6.2014 ob 19.00
2.6.2014 ob 19.00
3.6.2014 ob 21.00Režiser kultnih filmov o zablodah narodov nekdanje Jugoslavije Mi nismo angeli, Lepe vasi lepo gorijo in Parada predstavlja družbeno kritično zgodbo o človeški naivnosti, pohlepu in vedno težjem prepoznavanju iskrene ljubezni. V hraškem počitniškem letovišču se zbereta dve skupini ljudi: malce naivni dopustniki, ki želijo izkoristiti možnost brezplačnega promocijskega letovanja in pretkani prodajalci časovnega zakupa počitniških apartmajev. Toda iskanje najbolj ugodnega posla hitro preglasijo nacionalni, ljubezenski in osebni spori, ki idilično jadransko obalo spremenijo v zabavni vrtinec zmešnjav in nesporazumov.

»Na tem svetu ni prav nič brezplačno – razen sira v mišnici,« pravi eden od prodajnih menedžerjev ob pogledu na družine z vseh koncev Jugoslavije, ki so prišle počitnikovat v letovišče na Jadranu. Letovanje je brezplačno, a le pod pogojem, da se letoviščarji udeležijo predavanja o prodaji po načelu »time share«, torej zakupa določenega časa na leto za uporabo apartmaja za nadaljnjih 99 let.

Beograjčan Mladen (Srđan Todorović) je v moštvu prodajalcev s celotnega območja najbolj uspešen, očarljiv in brez kakršne koli vesti. Metod (Brane Šturbej), vodja prodaje, Mladenu dodeli »nemogoči« stranki: nekdanjega vojnega veterana iz Bosne Omerja (Branko Đurić) in njegovo soprogo Majo (Nataša Janjič). Mladena več kot očitno ga namreč sovraži, saj je zvedel, da ga njegova žena Sonja (Tanja Ribič) vara z njim.

Ob samem začetku prodaje Metod svoje podrejene obvesti, da imajo na obisku glavnega menedžerja iz »centrale« Ditriha Fajzerja (Uroš Đurić), ki ni zadovoljen z njihovimi rezultati. Pedro (Bojan Navojec) Batric (Mima Karadžić) Olga (Ana Kostovska) in Zoro (Božidar Zuber) izvedo, da bodo, če danes ne sklenejo posla, ostali brez službe. V navalu brezupa se krvoločno vržejo na svoje žrtve: Gago in Slobodana (Miloš Samolov in Hristina Popović) Bruna in Dušico (Goran Navojec in Isidora Simijonović), Momčila in Jelisaveto (Zoran Cvijanović in Mira Banjac) ter Enverja in Mileno (Mladen Nelević in Dubravka Vukotić). Začne se borba med prodajalci in kupci, v kateri nihče ne izbira sredstev in v kateri se kmalu zabriše meja med »rabljem« in »žrtvijo«…

Osemnajst izjemnih igralcev s celotnega območja nekdanje skupne domovine igra v tragikomediji o uničujočih posledicah »domačega« divjega kapitalizma na življenja običajnih smrtnikov. Novi film Srđana Dragojevića, ki se tematsko naslanja na njegova predhodna filma Lepe vasi lepo gorijo in Rane, vas bo nasmejal – če vam je po dveh desetletjih sploh še ostala kakšna želja do smeha – ali razžalostil – če vam je še ostalo volje, da se zamislite nad lastnim življenjem.