Art kino Odeon Art kino Odeon

Bacek Jon film

Shaun the Sheep The Movie, 2015, Velika Britanija, Francija


Režija: Mark Burton, Richard Starzack
Jezik: brez beseddružinska animacija, 1h25min

7.3.2015 ob 16.00 KINO VETRNICA
8.3.2015 ob 16.00 KINO VETRNICA4+
zgodba
Jon je iznajdljiv bacek, član črede na kmetiji, ki jo zgolj teoretično nadzorujeta kmet in njegov neučinkoviti ovčar Bitzer. Jonovemu trudu navkljub je življenje na kmetiji padlo v dolgočasno rutino in zato skuje pretkan načrt: omisli si prost dan! Dogodki bliskovito uidejo z vajeti in kmet odide s kmetije v velemesto. Da bi kmeta pripeljal nazaj, mora tja tudi Jon s čredo. Tam doživijo vrsto prigod, Jon pa sreča tudi osirotelega kužka Slipa, ob katerem spozna, da dóma in družine ne gre jemati za nekaj samoumevnega.

spoznanja backa Jona
• Vsakdanje življenje na kmetiji je dolgočasno.
• Vsaka ovca potrebuje kak dan daleč stran od svojih staršev.
• Pobegla karavana je lahko nevarna.
• Vseživljenjsko striženje ovac te lahko pripelje do super službe.
• Absurdna pričeska lahko postane opazen trend na družabnih omrežjih.
• Nekaterih stvari ne cenimo, dokler jih ne izgubimo.

zanimivosti
Celovečerni lutkovni animirani film po uspešni istoimenski TV-seriji prihaja iz studia Aardman, ki ga poznamo po filmih Kokoške na begu (Chicken Run) in tistih z junakoma po imenih Wallace in Gromit. Pri filmu je sodelovalo 20 animatorjev ter skoraj 30 izdelovalcev maket in figuric. Ekipa je skupaj štela okoli 100 članov.

Bacek Jon se je prvič pojavil v z oskarjem nagrajenem kratkem filmu Nicka Parka Vale in Lajči: Za las (A Close Shave), v katerem sta imela glavno besedo Wallace in Gromit (pri nas sta bila sprva prevedena kot Vale in Lajči). Film so premierno predvajali na božični večer leta 1995. Jon je imel drobno, a nadvse pomembno vlogo, saj je rešil Gromita, zaprtega zaradi kraje ovac. Kmalu se je Jonova podoba pojavila v oglasih, knjigah in na voščilnicah, a je trajalo več kot desetletje, da je dobil lastno serijo. Ta je 12 let po Jonovem »gostovanju« v filmu Vale in Lajči: Za las nastala v pičlih 18 mesecih; nedavno so predvajali že četrto sezono in skupaj je na voljo 140 sedemminutnih epizod.

V primerjavi s TV-serijo so celovečercu dodali nove like, ki jih Jon in ostale ovce spoznajo v velemestu. Med njimi sta konjederec Trumper in osiroteli kužek Slip, ki je »nekakšna inačica sirote v filmu Otrok (The Kid) Charlesa Chaplina«, pravi režiser in scenarist Richard Starzak.

o avtorjih
Mark Burton je kot soscenarist sodeloval pri filmih Kokoške na begu in Wallace and Gromit: Prekletstvo Strahouhca (The Curse of the Were-Rabbit). Slednji je prejel oskarja za najboljši animirani celovečerec in bafto za najboljši britanski film. Kot scenarist je sodeloval tudi pri filmih Madagaskar (Madagascar), Gnomeo in Julija (Gnomeo & Juliet) ter Vesoljci iz zgornjega nadstropja (Aliens in the Attic).

Richard Starzak se je podjetju Aardman pridružil na začetku osemdesetih let in sodeloval pri številnih projektih. Spisal in režiral je 13 epizod serije Rex the Runt in režiral serijo Robbie the Reindeer, ki je prejela 19 mednarodnih nagrad, med njimi tudi bafto. Pozneje je spisal in režiral še drugi sezoni serij Rex the Runt in Živalski svet (Creature Comforts), nato pa je za TV razvil Backa Jona (Shaun the Sheep).