Art kino Odeon Art kino Odeon

Balada o vojaku

Ballada o soldate, 1959, Sovjetska zveza


Režija: Grigorij Čuhraj
Jezik: ruski

Igrajo: Vladimir Ivashov, Zhanna Prokhorenko, Antonina Maximova, Nikolay Kryuchkov, Eugeny Urbansky, Elza Lezhdey, Marina Kremneva, Valentina Telegina

vojna drama, 1h28min

09.05.2018 ob 20.30 Cikel ruskega filma


Mladi vojak Rdeče armade Alyesha Skvortsov je v nedavni bitki storil herojsko dejanje, zato mu odobrijo daljši dvodnevni dopust za obisk matere na podeželju. Vojak komaj čaka, da se snide z materjo, ki svojega sina močno pogreša. Obenem pa ne more odkloniti pomoči vrsti ljudem, ki jih sreča na poti proti domu: invalidu, ki odhaja na srečanje z ženo, dekletu po imenu Shura, ki gre obiskat teto, svojo zadnjo noč dopusta pa preživi v reševanju otrok v bombardiranju. Svojo mater komaj uspe pozdraviti na domačem polju. Prav tako se mora težkega srca posloviti od Shure, v katero se je zaljubil. Vrne se na fronto, kjer kmalu zatem umrl.
Film, ki ni običajni herojski spektakel ali vojna tragedija, le na prvi pogled opeva herojska in požrtvovalna dejanja mladega sovjetskega vojaka. Čeprav je zgodba tragična, je pravzaprav posneta napol v ironiji, zaradi katere lahko do junaških situacij na zaslonu zavzamemo določeno kritično distanco. Najbolj klasično delo Grigorija Čuhraja pravzaprav nima značilnosti sovjetskega vojnega filma in velja za enega redkih, ki je prečkal mejo zahodnega in vzhodnega bloka ter požel enako velik uspeh v Sovjetski zvezi in Ameriki. Prejel je več prestižnih nagrad, med drugim v Cannesu, in nominacijo za oskarja za najboljši izvirni scenarij.

Vstop prost.

Projekt se izvaja v sodelovanju z Mednarodnim klubom slovanskih rojakov RUSLO, Ljubljana.