Art kino Odeon Art kino OdeonBanda punc

Bande de filles, 2014, Francija


Režija: Céline Sciamma
Jezik: francoski

Igrajo: Karidja Touré, Assa Sylla, Lindsay Karamoh

drama, 1h52min

7.11.2014 ob 20.30 FILMSKI DNEVI LUX


Marieme bremeni družinsko ozadje, brezperspektivno šolanje in oblastno obnašanje fantov v soseščini, zato po srečanju s skupino treh svobodomiselnih deklet začne novo življenje. Da je sprejeta v skupino, spremeni ime, svoj stil in zapusti šolo ter upa, da bo tako našla svobodo.

http://www.luxprize.eu
Filmsko nagrado LUX za kinematografske dosežke podeljuje Evropski parlament od leta 2007. Nagrada ima dva glavna namena: v središče postavlja javno razpravo o Evropski uniji in njenih politikah ter podpira izmenjavo evropskih (ko)produkcij znotraj Unije. Trije filmi, finalisti nagrade, se v okviru Filmskih dnevov LUX odvrtijo v številnih kinematografih po vsej Evropi, letos tudi v Izoli. Gre za edinstveno kulturno izkušnjo, ki presega meje in od oktobra do decembra ustvarja evropski javni prostor, kjer si evropski ljubitelji filma lahko ogledajo in spoznajo tri izjemne filme v 28 državah članicah ter v 24 uradnih jezikih. Vabljeni, da rezervirate svoje brezplačne vvstopnice.
Okolje, ki ga prikazujejo trije filmi v tekmovalnem programu, je večplastno, a ga hkrati povezuje vodilni motiv mladosti.