Art kino Odeon Art kino Odeon


Batler

The Butler, 2013, ZDA


Režija: Lee Daniels
Jezik: angleški

Igrajo: Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III, John P. Fertitta, Oprah Winfrey

biografska drama, 2h12min

28.3.2014 ob 18:00
29.3.2014 ob 18:00
30.3.2014 ob 18:00
31.3.2014 ob 20:30
1.4.2014 ob 20:00
3.4.2014 ob 18:00


Zgodba, ki jo je navdihnilo resnično življenje strežnika v ameriški predsedniški palači, prikazuje osupljivo življenje temnopoltega služabnika Cecila. Po trdem otroštvu na plantaži se mladenič najprej zaposli v washingtonskem hotelu, toda nepredvidljiva usoda ga pripelje v Belo hišo. Tam osebno skrbi za predsednike Eisenhowerja, Kennedyja, Johnsona, Nixona, Forda, Carterja in Reagana ter v tem času na plečih svojega dela in svoje družine osebno doživi številna družbena gibanja in dogodke, ki so zaznamovali 20. stoletje.
Biografska drama oskarjevega nominiranca Leeja Danielsa opisuje pestro politično dogajanje v Združenih državah Amerike dvajsetega stoletja. V ospredju zgodbe je izmišljen lik batlerja Cecila Gainesa (Forest Whitaker), ki v obdobju med letoma 1957 in 1986 v Beli hiši služi osmim predsednikom. Navdih za celovečerec gre pripisati članku o batlerju Eugeneu Allenu, ki ga je v časopisu Washington Post leta 2008 objavil Wil Haygood, »A Butler Well Served by This Election«.

Vrnemo se v leto 1926, ko mladi Cecil z željo po boljšem življenju pobegne z izoliranega juga. Na težavnem popotovanju pridobi dragocene izkušnje, zaradi katerih se mu ponudi življenjska priložnost – služba batlerja v Beli hiši. Tam je priča dogajanju v ovalni pisarni, tudi v zvezi z gibanjem za civilne pravice. V njegovem domačem okolju ljubeča žena Gloria (Oprah Winfrey) udobno skrbi za njuna sinova. Toda predanost »prvi družini« sproži nesoglasja v Cecilovi družini, odtujenost in nestrinjanje z drugače mislečim sinom (David Oyelowo).

Film skozi oči družine Gaines prikazuje spremembe v ameriški politiki in odnosih med rasami: od atentata na Johna F. Kennedyja in Martina Lutherja Kinga ter gibanj aktivistov, ki so se borili za svobodo (Freedom Riders), in črnih panterjev (Black Panthers) do vojne v Vietnamu in afere Watergate. Cecil izkusi posledice teh dogodkov, kot uslužbenec in tudi kot družinski človek. Zgodbo o vztrajnosti posameznika, razvoju naroda in moči družine uresničuje izjemna igralska zasedba, ki jo poleg že omenjenih igralcev dopolnjujejo Yaya Alafia, Mariah Carey, John Cusack, Jane Fonda, Cuba Gooding, Jr., Terrence Howard, Elijah Kelley, Minka Kelly, Lenny Kravitz, James Marsden, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Alan Rickman, Liev Schreiber in Robin Williams.