Art kino Odeon Art kino OdeonBela in Sebastijan

Belle et Sebastien, 2014, Francija


Režija: Nicolas Vanier
Jezik: francoski

Igrajo: Felix Bossuet, Tcheky Karyo, Margaux Chatelier, Dimitri Storog, Andreas Pietschmann, Urbain Cancelier, Mehdi El Glaoui, Jan Oliver Schroeder, Tom Sommerlatte

pustolovski, 1h44min

4.4.2014 ob 18:30
5.4.2014 ob 18:30
6.4.2014 ob 18:30
7.4.2014 ob 18:30
8.4.2014 ob 18:30
9.4.2014 ob 18:30
10.4.2014 ob 20:30
23.4.2016 ob 16.00 KINO VETRNICA
24.4.2016 ob 16.00 KINO VETRNICA


V tankočutni zgodbi o nenavadnem prijateljstvu med dečkom in potepuško psičko spoznamo 6-letnega Sebastijana, ki med drugo svetovno vojno živi v odročni vasici v osrčju planin. Z dedkom skuša uloviti krvoločno zverino, ki kolje ovce, toda med razposajenim raziskovanjem reke naleti na veliko psičko Belo. Sebastjan spozna, da se pod umazanim kožuhom skriva prijazno živalsko srce in kmalu se med njima splete nerazdružljivo prijateljstvo. Toda krutost ljudi ne prizanese planinskemu raju, zato Sebastjana in Belo čakajo številne težavne preizkušnje.

Zgodba se odvija med drugo svetovno vojno, pod nacistično okupacijo. Dogaja se visoko v alpskih gorah, kjer je sneg še neomadeževan, kjer gamsi lovijo svizce, kjer se vršaci dotikajo oblakov. Do vdora Nemcev je gorska vas poosebljena spokojnost. Osamljen deček naleti na divjega psa. To je zgodba o 6-letnem Sebastijanu (igra ga Felix Bossuet, ki je bil izbran med 2.400 kandidati), ki udomači Belo. To je pustolovščina o nezlomljivem prijateljstvu, razgibano potovanje dečka, ki išče svojo mamo, starca, ki lovi preteklost, odpornika, ki hrepeni po ljubezni, mladi ženski, ki hlasta po novih doživetjih, nemškega poročnika, ki išče odpuščanje. To je življenje Bele in Sebastijana, velikega belega pirenejskega planinskega ovčarja. Sebastijan brani Belo pred vsemi in vsem, tako prisostvuje in doživi pobege Judov preko gora, krivice, smrti in odpuščanje…

Za odrom

Minilo je skoraj 50 let od začetka izhajanja zbirke zgodb za otroke francoske avtorice Cecile Aubery. Sedaj bo prvič predstavljena na velikem platnu priredba njenega najbolj slavnega dela Bela in Sebastijan. V sredini šestdesetih let je bila po isti knjižni predlogi posneta televizijska serija in v osemdesetih kultna japonska risanka. V Franciji, kjer so začeli film premierno predvajati decembra, je požel ogromen uspeh: ogledalo si ga je skoraj 3 milijone gledalcev.

O filmu

Režiserja Nicolasa Vaniera je že kot otroka, ki je bil navdušen nad naravo in živalmi, očarala priljubljena televizijska nadaljevanka Cécile Aubry Bela in Sebastijan. Ko so mu producent Clément Miserez in koscenarista Fabien Suarez in Juliette Sales predlagali, da bi posnel filmsko inačico te zgodbe, je, čeprav obenem vzhičen in prestrašen nad zamislijo, imel nekaj pogojev: morali bi najti izjemnega dečka, ki bi prepričal z močjo svoje osebnosti; morali bi mu odobriti snemanje v treh letnih časih, čas zgodbe pa prestaviti v obdobje druge svetovne vojne, da bi lahko posnel gore, kot so nekoč bile, in da bi okrepil dramatičnost pripovedi. Ko so mu ugodili, si je samo enkrat ogledal televizijsko nadaljevanko, da ne bi preveč vplivala na končno podobo filma.

Za vlogo Sebastijana se je potegovalo skoraj 2400 dečkov. Režiser je izbral kakšen ducat otrok, ki jih je popeljal v gorati Vercors, kjer ima vlečne pse. Nekaj dni je otroke opazoval in jih spoznaval. Na koncu se je odločil za sedemletnega Félixa Bossueta, čeprav so bili nekateri fantje na prvi pogled prikupnejši. Osvojili sta ga njegova bistrost in pogum, a tudi nezaupljivost in molčečnost, tako značilni za hribovce do prišlekov, ki jim ne znajo pravilno pristopiti. Za malega Félixa je bilo snemanje nepozabno doživetje. Rad bi nadaljeval po tej poti, a če ne bo igralec, bo pa doktor!

Kdo pa »igra« drugo nosilno vlogo, psičko Belo? Dreser Andrew Simpson je budno opazoval kakih sto kosmatincev. Na koncu je izbral tri: glavno zvezdo Garfield in njeni dvojnici. Čeprav nastopajo vse tri, je v vseh bližnjih planih izključno Garfield. Zanimivo, da ima v filmu vidno vlogo tudi Mehdi, sin pisateljice in režiserke televizijske nadaljevanke Cécile Aubry, ki je v mamini nadaljevanki igral malega Sebastijana.

Avtor glasbe je Armand Amar. Čeprav se z režiserjem nista takoj ujela, ga je na koncu Vanier z veseljem poklical in priznal, da so ga nekatere njegove skladbe ganile do solz. Pojeta Zaz in mali Félix, za katerega so čisto po naključju ugotovili, da ima tudi lep glas. Kot je lepo povedal igralec Tchéky Karyo, ki v filmu igra Cezarja: »Film Bela in Sebastijan se nas globoko dotakne, čeprav ni niti za trenutek solzav. Ker je vse prikazano skozi dečkove oči, nas vrača v naše otroštvo«.