Art kino Odeon Art kino OdeonČefurji raus!

Čefurji raus!, 2013, Slovenija


Režija: Goran Vojnović
Jezik: Slovenski, srbski, bosanski

Igrajo: Benjamin Krnetić, Dino Hajderović, Ivan Pašalić, Jernej Kogovšek, Emir Hadžihafizbegović, Mediha Musliović, Zoran Cvijanović, Polona Juh, Daria Lorenci Flatz, Milan Pavlović, Vesna Trivalić, Jernej Šugman, Peter Musevski, Mustafa Nadarević, Meto Jovanovski, Jessica Žagar, Nuša Šenk, Violeta Tomić, Vesna Anđelković, Saša Mihelčič, Sebastjan Starič, Slobodan Maksimović, Aleksandar Rajaković Sale, Valter Dragan, Moamer Kasumović, Igor Skvarica, Igor Žužek, Radoslav Nesterović

drama, 1h40min

17.10.2013 ob 20:30
18.10.2013 ob 18:00
20.10.2013 ob 20:30
21.10.2013 ob 18:30
22.10.2013 ob 18:30
23.10.2013 ob 18:30


 

Do brezplačne vstopnice z Radiem Capris.

Marko, Adi, Aco in Dejan posedajo na klopci pred blokom na Fužinah. Marku “najeda, ker je nehal trenirati, pa ker ga voditeljica ne je** pet posto, pa ker ga bo Radovan iztambural, če izve, da je nehal trenirati.” Adiju “mori, ker se mu je burazer Sanel zadrogiral, pa ker Mirsadu dol visi za to in raje guzi kelnerice nekje v Avstriji”. Acotu “teži Makarovićka, on pa bi rad pref**al Damjanovića”. Dejan se je “uprpil, ker se hoče Sonja preseliti v Slovenske Konjice.” Potem “uletijo cajkiči”. In njihov svet začne počasi razpadati na prafaktorje.

»Pozabljamo kako krhke in ranljive so družine priseljencev, ki so v tujem svetu odrezane ne le od svoje kulture, temveč tudi od svojih sorodnikov in prijateljev. Otroci v teh družinah so pogosto prepuščeni sami sebi, ker so njihovi starši enako nebogljeni kot oni sami. Izgubljeni v svetu njim nejasnih pravil, družbenih norm in običajev. In če starši ne vedo prav dobro, kaj smejo in česa ne, težko svetujejo svojim otrokom. Tem tako preostane le ulica in njena “pravila”«.

Literarna uspešnica Čefurji raus! je bila kar eno leto na vrhu najbolj prodajanih knjig v Sloveniji ter visoko na lestvici najbolj izposojanih knjig v naših knjižnicah, avtor Goran Vojnović pa si je zanjo prislužil nagrado Prešernovega sklada in nagrado kresnik za najboljši roman leta. Knjiga je medtem izšla na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji in Črni Gori, na Poljskem, Češkem in Švedskem, v Sloveniji pa doživela izjemno uspešno gledališko priredbo, ki je zbrala že več kot 300 ponovitev.

V sodelovanju z legendo jugoslovanskega filma Abdulahom Sidranom, avtorjem predlog za kultna filma Emirja Kusturice “Se spomniš Dolly Bell” in “Oče na službenem potovanju”, je Vojnović napisal scenarij, ki je dogodivščine sedemnajstletnega Marka Đorđića in njegovih fužinskih prijateljev prenesel na filmsko platno. Na ta način se je zgodba o Fužinah, Marku, Adiju, Acotu, Dejanu, njihovih čefurskih starših, seksi voditeljici, nadležnih malih čefurkah, pretepenih šoferjih in gorečih kosovnih odpadih, končno vrnila na svoje izhodišče, saj jo je Goran Vojnović sprva napisal kot scenarij in šele nato preoblikoval v roman.