Art kino Odeon Art kino Odeon

Človek delfin

Dolphin Man, 2017, Grčija, Kanada, Francija


Režija: Lefteris Charitos
Jezik: angleščina, francoščina, italijanščinadokumentarni, 1h12min

23.11.2017 ob 18.30, Kino v živo
24.11.2017 ob 20.30


Jacques Mayol je bil prvi potapljač, ki se je z enim samim vdihom spustil sto metrov globoko. Bil je športnik, filozof in pustolovec, ki je potoval po vsem svetu in širil zavedanje o človekovi duhovni povezanosti z morjem in delfini. Ob pripovedi Jean-Marca Barra, igralca, ki je Mayola upodobil v filmu Velika modrina, odpotujemo v ZDA, na Japonsko, v Italijo, Francijo, Grčijo in na Bahame, kjer srečamo Mayolove najbližje prijatelje in sorodnike ter vodilne svetovne potapljače na dah. Film ob pomoči redkega arhivskega gradiva, intimnih pričevanj in osupljivih podvodnih posnetkov naslika portret moža, ki je preizkušal meje lastnega telesa v upanju, da bo ponovno našel človekovo izgubljeno vez z naravo in njegovim notranjim jazom.

Dokumentarec o življenju in zapuščini Jacquesa Mayola, pionirja prostega potapljanja, ki je navdihnil kultni film Velika modrina.

V četrtek, 23.11.2017, po projekciji bomo gostili Ano Hace, predstavnico društva Morigenos. Vabljeni na pogovor, ki bo sledil projekciji.

Nekaj o društvu Morigenos

Morigenos – slovensko društvo za morske sesalce je neodvisna in neprofitna strokovna nevladna organizacija, ki združuje znanstveno raziskovanje, monitoring, izobraževanje, ozaveščanje javnosti, razvoj kadrov in upravljanje z naravnimi viri, za učinkovito varstvo morskega okolja in biotske raznovrstnosti. Glavna in osrednja dejavnost društva je Slovenski projekt za delfine, dolgoročni program raziskovanja, monitoringa in varstva delfinov vrste velika pliskavka (Tursiops truncatus) v slovenskem morju in okoliških vodah severnega Jadrana. To je prva dolgoročna in sistematična raziskava delfinov v Sloveniji. Pred tem je bilo o delfinih v Sloveniji malo znanega, malokdo pa je vedel, da se pri nas sploh pojavljajo. Društvo Morigenos je z metodo foto-identifikacije leta 2002 začelo vzpostavljati prvi fotografski identifikacijski katalog, ki vključuje že več kot 150 delfinov, ki to območje uporabljajo za svoj življenjski prostor.

V petek, 24.11., z vstopnico za ogled filma Človek delfin se lahko v Art kinu Odeon prek VR izkušnje tudi sami potopite v veliko modrino podvodnega sveta. Na ogled bodo trije 360-stopinjski dokumentarni filmi o največjih zvezdnikih potapljanja na dah, ki sledijo stopinjam Jacquesa Mayola.