Art kino Odeon Art kino Odeon

Čudežno potovanje

Spirited Away, 2002, Japonska


Režija: Hayao Miyazaki
Jezik: sinhronizirano v slovenščinoanimirana domišljijska pustolovščina, 2h5min

09.03.2019 ob 16.30 Japonski dan


Chihiro je muhasta, svojeglava 10-letna deklica, prepričana, da se mora ves svet podrediti vsaki njeni kaprici. Ko ji starša, Akio in Yugo povesta, da se morajo preseliti, je besna in sploh ne poskuša prikriti jeze. Med potovanjem v novo hišo se oklepa spominov na prijatelje ter šopka rož, poslednje sledi njenega preteklega življenja. Ko prispejo do konca skrivnostne slepe ulice, se znajdejo pred ogromno rdečo stavbo, pod katero zeva neskončen predor, podoben orjaškim ustom. Chihiro nerada sledi staršem skozi predor, ki vodi v mesto duhov, kjer čaka razkošna pojedina.

Animirani Blockbuster. Japonska risanka, ki je zaslužila 240 milijonov dolarjev in tako doma za 30 milijonov prehitela Titanic. Po izjemnem uspehu na Japonskem in nagradah za najboljši japonski film in najboljši azijski film, pa se vrstijo uspehi tudi na zahodu. Na zadnjem berlinskem festivalu film osvaja zlatega medveda, potem pa ga odkupujejo za predvajanje v celem svetu. V glavni vlogi nastopa desetletna deklica, ki potuje po svetu, ki mu vladajo čarovnice in pošasti, ljudje pa so spremenjeni v živali iz katerega pa se je moč rešiti le s pomočjo prijateljstva in ljubezni. Sodobna Alica v (zares) čudežni deželi.

Je eden redkih risanih filmov, ki ga je v ZDA distribuiral Disneyev BVI in ga pri tem niso narisali v Disneyevih studijih, poleg tega pa so ga pri BVI kandidirali za letošnjega oskarja.

Vstop prost. Projekcija bo potekala v Kulturnem domu Izola.