Art kino Odeon Art kino Odeon

POKLON VILLIJU HERMANNU, PREJEMNIKU NAGRADE DARKO BRATINA

INNOCENZA, 1986, Švica


Režija: Villi Hermann
Jezik: italijanski

Igrajo: Enrica Maria Modugno, Alessandro Haber, Teco Celio, Sonja Gessner, Marino Campanaro

drama, 1h30min

28.11.2015 ob 20.30 NA OTOKU


Med 24. in 30. novembrom bo sedem mest v okviru projekcij in srečanj obiskal prejemnik letošnje nagrade Darko Bratina. Poklon viziji Goriškega Kinoateljeja, vsestranski švicarski režiser in producent Villi Hermann. Zavod Otok se viziji nagrade poklanja 28. novembra v Izoli, s predstavitvijo nagrajenca v palači Manzioli ob 18. uri in v Art Kinu Odeon ob 20.30 uri.

Monografski festival Nagrada Darko Bratina. Poklon viziji v enotedenskem potovanju poveže najpomembnejše filmske institucije po Sloveniji in Italiji. Tokrat bo prikazan pregled opusa Villija Hermanna, enega velikih imen švicarskega filma, ki v svoji več kot 40-letni karieri nenehno obravnava politične, družbene in priseljenske teme, zgodovino, odnos do prednikov in italijanski jezik.

V Izoli se bomo z nagrajencem srečali v soboto, 28. novembra, ob 18. uri v Manziolijevi palači. Pogovor bosta vodili Nives Zudič Antonič, članica Italijanske samoupravne narodne skupnosti in predstojnica Oddelka za italijanščino na Univerzi na Primorskem ter Beatrice Fiorentino, filmska kritičarka.

Ob 20.30 uri bo v Art Kinu Odeon sledila projekcija njegovega filma Nedolžnost (Innocenza, 1986), ki je bil predstavljen na festivalih v Benetkah in Locarnu. Intimističen film, posnet po literarni predlogi Francesca Chiese, je v celoti zgrajen na poltonih, kot majhna, skoraj ljubezenska zgodba. V vas ob jezeru prispe nova, lepa učiteljica. Pritegne pozornost vseh, tudi petnajstletnega Luce, ki prvič izkusi zaljubljenost. Ko se vmeša njegov prijatelj Titta, se stvari zapletejo in tekmovanje med mladostnikoma trči ob vaške govorice. Projekciji bo sledil pogovor z Villijem Hermannom, ki ga bosta vodila Mateja Zorn, vodja nagrade Darko Bratina in Nicola Falcinella, filmski kritik, novinar ter eden izmed selektorjev Mednarodnega tedna kritike na Beneškem filmskem festivalu.

Kinoatelje nagrado že 16 let podeljuje v spomin na svojega ustanovitelja Darka Bratino, filmskega kritika, sociologa in politika, ki je menil, da je filmski medij najboljše sredstvo za razumevanje družbe, zgodovine in kulture. Nagrada sledi tej viziji ter izbira dela in avtorje, ki estetske vrednote dopolnjujejo s posebno pozornostjo do zgodovinskega in družbenega okolja. Villi Hermann je letošnjo nagrado prejel za vztrajno pozornost do problematik migracij in meja. Njegov pogled odkriva sotočja med mikrokozmosom Ticinskega kantona – to je kraj jezikovnega in kulturnega pretapljanja, ki je hkrati odmaknjen od zgodovinskega dogajanja in vanj vključen – in omamnim makrokozmosom sveta. Kljub temu se na geografske ločnice pretirano ne ozira, kajti to so ovire, ki jih človek in cineast z meje mora in hoče presegati. Prav tako se ne ozira na navado ločevanja na dokumentarni in igrani film, na žanrski in avtorski, kajti vsi najdejo svojo skupno osnovo v obvladovanju umetnosti filma in v zavedanju o političnosti vsakega družbenega dogajanja.

Večerna svečana podelitev nagrade bo potekala v četrtek, 26. novembra, v goriški Hiši filma, kjer se bo čez dan odvijala strokovna delavnica pod mentorstvom Villija Hermanna. Niz projekcij in srečanj z avtorjem se bo sicer začel v torek, 24. novembra, v Ljubljani, se vmes ustavljal v Novi Gorici, Gorici, Špetru, Izoli in Trstu, ter sklenil v ponedeljek, 30. novembra, v Vidmu.

Vsi dogodki v okviru monografskega festivala so brezplačni!

NEDOLŽNOST
INNOCENZA

Po koncu vojne se v švicarsko-italijansko mestece priseli nova učiteljica. S svojo lepoto in samozavestjo vzbudi občudovanje učencev, v županu pa sumničavost. Posneto po literarni predlogi ticinskega pisatelja in pesnika Francesca Chiese.