Art kino Odeon Art kino Odeon

Domov

Home, 2014, ZDA


Režija: Tim Johnson
Jezik: sinhronizirano v slovenščino

Igrajo: Gašper Jarni, Saša Pavlin Stosić, Jožef Ropoša, Jure Mastnak, Nina Ivanič

animacija (+5), 1h34min

11.4.2015 ob 16.00 KINO VETRNICA
12.4.2015 ob 16.00 KINO VETRNICA


Ko Oh, prikupen izgnanec z drugega planeta, pristane na Zemlji in se znajde na begu pred lastnim ljudstvom, sklene nepričakovano prijateljstvo z Zemljanko Tip, ki se je podala na lastno pustolovščino. Skozi vrsto komičnih dogodivščin Oh spozna, da biti drugačen in kdaj narediti kaj narobe pomeni biti človek in tako skupaj s Tip odkrijeta pravi pomen besede DOM.

Režiser Tim Johnson Domov označuje za »poapokaliptično komedijo o prijateljstvu sredi invazije Nezemljanov, risano popotno pustolovščino.« Predvsem pa gre, kot pravi, za dva lika, ki v lastnih svetovih ne najdeta svojega mesta, skupaj pa spoznata pomen sprejemanja in nepričakovanih skupnih točk. »Gre za film o prijateljstvu, a tudi o spopadu kultur, ki preraste v neverjetno razumevanje in vzcveti v prelep zabaven odnos med Ohom in Tip.«

O VSEBINI FILMA

Oh je pripadnik rase Buvov, ki cenijo sposobnost prilagodljivosti in so prepričani, da je resnično srečo moč doseči zgolj z zdravim zatiranjem individualnosti. Navdušeno se spustijo na naš planet, ki so se ga milostno namenili osvojiti.
Vendar Oh ni običajen Buv – brihten je in pravi garač, a si želi prijateljstva z drugimi Buvi, ki pa jih je strah kakršnih koli osebnih razmerij. Njegovo popotovanje se začne odvijati v trenutku, ko pošlje medgalaktično elektronsko pismo, v katerem nekaj prijateljev vabi na zabavo ob vselitvi v nov dom. Pri tem pritisne – kot se je že pripetilo mnogim izmed nas – na gumb »Pošlji vsem«, kar pomeni, da pošto dobi domala vsak posameznik v vesolju, vključno z Gorgi, zakletimi sovražniki Buvov.
Oh mora zdaj bežati pred besnimi Buvi in pri tem naleti na Gratuity »Tip« Tucci, človeško dekletce, ki živi samo, odkar so njeno mamo – skupaj s čisto vsemi ostalimi na Zemlji – Buvi preselili na drug planet. Tip je edina, ki se je uspela skriti pred nezaželenimi obiskovalci in sprva se z Ohom ogledujeta precej sumničavo, saj sta se skupaj znašla zgolj zaradi nenavadnega spleta okoliščin. Toda počasi se med njima prav zaradi teh okoliščin splete trdno prijateljstvo…

O USTVARJALCIH

TIM JOHNSON (režija) je nedavno režiral Kung Fu Panda Holiday, izvršno je produciral How To Train Your Dragon in za DreamWorks že pripravlja nove celovečerce. Zanje je režiral še Over the Hedge, Sinbad in Antz in sodeloval pri postavitvi dvoranske pustolovščine How To Train Your Dragon Live Spectacular.
Pred tem je soustanovil podjetje Pacific Data Images, pri katerem je vodil moštvo za risane like.

TOM J. ASTLE (scenarij) je za TV spisal in/ali produciral serije, kot so Coach, Dave’s World, Stargate, So Weird in Adventures in Wonderland (emmy za scenarij). S kolegom Mattom Embrom je spisal scenarije za celovečerce Failure to Launch, Get Smart, Epic in še nekatere, ki jih sicer niso posneli, a so vseeno skrajno zabavni.

MATT EMBER (scenarij) je diplomiral iz ekonomije, a si je želel iz filma. Potem ko se je udinjal kot točaj in živel v Parizu, je v Los Angelesu petnajst let pisal in produciral humoristične nanizanke, med njimi The Hughleys, Grace Under Fire, The Drew Carey Show, Titus in Becker. S Tomom Astlom sta se leta 2004 dogovarjala za odkup svojega prvega skupnega scenarija – niso ga posneli. Potem sta napisala Failure to Launch, ki so ga posneli. In naslednje leto Get Smart. Potem pa še Epic.