Art kino Odeon Art kino OdeonDvojina

Dual, 2013, Slovenija


Režija: Nejc Gazvoda
Jezik: Slovenski

Igrajo: Nina Rakovec, Mia Jexen

Drama, 1h42min

13.9.2013 ob 20:45
14.9.2013 ob 21:00
15.9.2013 ob 21:00
16.9.2013 ob 21:00
17.9.2013 ob 19:00
18.9.2013 ob 19:00


Caprisova premiera

http://www.youtube.com/watch?v=_3tJp5R3SFE

Vsled tehničnih težav letalo iz Danske, namenjeno v Grčijo, pristane v Sloveniji. Ena izmed potnic je tudi Iben (25), prelepo in skrivnostno dekle iz Danske. Potnike v hotel odpelje Tina (25), mlada Ljubljančanka, ki v okviru poletne službe vozi hotelski shuttle. Iben Tino prosi, da jo zapelje na kratek ogled mesta in Tina privoli, čeprav se ji prošnja tihega dekleta zdi nenavadna.

»Dvojina« je, po besedah režiserja, »film o ljubezni, ki se vrti okoli dejstva, da se vsi ljudje, ne glede na okoliščine v življenju, vedno borijo za preživetje svoje ljubezenske zgodbe«.

Podobno je z nepričakovano ljubeznijo, ki vzcveti med dvema dekletoma- Tino, ki jo je upodobila slovenska igralka Nina Rakovec ter Iben, katere vlogo je odigrala Danka Mia Jexen. Mladi ženski se srečata po naključju- v trenutku, ko ena od njiju nosi veliko breme, druga pa išče svoje mesto v svetu. Izživetje ljubezni je oteženo zaradi ovir, ki jima jih življenje neutrudno postavlja na pot.

Skozi pripoved gledalec občuti bremena in dvome, ki jih nosijo današnji mladi, ki z neskončnimi možnostmi vstopajo v svet odraslih, kjer poskušajo najti svoje mesto, obenem pa se soočajo z občutki praznine. To mladostno iskanje smisla v filmu pridobi priokus banalnosti, ko trči ob izjemno težko življenjsko preizkušnjo. Ljubezen med dekletoma je v filmu tista silovita sila, ki preseže ponavljajoča se vprašanja in dvome, je rešilna bilka in beg, četudi zgolj za trenutek – v brezskrbnost.

Dvojina je v svojem bistvu ljubezenska zgodba – zgodba o dveh osebah, ki se srečata, ko se ne bi smeli, a sta kanček srečnejši, da sta vendarle se.

 

USTVARJALCI FILMA

Gre za drugi film mladega in nadarjenega Nejca Gazvode, avtorja uspešnice “Izlet”. Takrat zgolj 24-letni režiser je bil s svojim prvencem opažen s strani filmskih selektorjev v Cannesu in nagrajen na večih mednarodnih festivalih (med drugim na filmskem festivalu v Varšavi, Filmfest Hamburg-u v Nemčiji, filmskem festivalu Plan-Sequence Arras v Franciji in na domačem LIFFU).

Dvojino je skupaj z Gazvodo spisal uveljavljen slovenski režiser in scenarist Janez Lapajne (Osebna prtljaga, Kratki stiki, Šelestenje). Produkcijska hiša Perfo (Aleš Pavlin in Andrej Štritof) je film sproducirala v sodelovanju z danskim Beofilm in hrvaškim Studio Dim.