Art kino Odeon Art kino Odeon

Evropski dan mladega občinstva

Young Audience Awards, ,, hmin

06.05.2018 ob 09.00


Na Otoku: Mladi, postanite del evropske filmske žirije!

V nedeljo, 6. maja 2018, se bodo najstniki iz vse Slovenije zbrali v Izoli in med tremi nominiranci izglasovali najboljši evropski film za mlade. Dnevu Evropske nagrade mladega filmskega občinstva se letos priključuje rekordnih 46 evropskih mest iz 37 držav. Mladi med 12. in 14. letom starosti, vabljeni k prijavam na brezplačen filmski dan, ki ga bo zavod Otok izvedel v Art kinu Odeon v Izoli in tako pričel ogrevanje za 14. mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema.

Ne zamudite edinstvenega dogodka v svetovnem merilu, ki enkrat na leto poveže mlado generacijo gledalcev iz vse Evrope! V njem letos sodeluje že 37 evropskih držav. Slovenski osnovnošolci zadnje triade si bodo 6. maja 2018 v izolskemArt kinu Odeon v enem dnevu ogledali tri najnovejše evropske filme, jih komentirali v živahnih vodenih pogovorih, se na koncu prelevili v žirante in glasovali za slovenskega zmagovalca. Za vrhunec dneva bosta dva predstavnika žirije prek videokonference sporočila izide glasovanja v nemški Erfurt. Hkrati bodo svoj izbor sporočili predstavniki iz drugih sodelujočih mest. Zmagovalnemu filmu bodo še isti večer podelili Evropsko nagrado mladega filmskega občinstva. Slavnostna podelitev v Erfurtu bo v živo predvajana prek spletne strani dogodka (yaa.europeanfilmawards.eu).

DEKLE NA BEGU (La fuga, Sandra Vannucchi, Italija/Švica, 2017, 80 min).

Trmasta in odločna enajstletna Silvia si močno želi obiskati Rim. Mati, ki trpi za depresijo, in zadržan oče, za njene želje nimata posluha. Po velikem prepiru se na pot poda kar sama. Na vlaku spozna Emino, uporno trinajstletno Rominjo, in ji sledi domov. Posneto z naturščiki v resničnem romskem naselju.

REVOLUCIJA LESENIH KONJIČKOV (Hobbyhorse Revolution, Selma Vilhunen, Finska, 2017, 90 min).

Zabaven in navdušujoč dokumentarni film o najstnicah, ki svoje glasove in talente odkrijejo skozi nenavaden šport – jahanje lesenih konjičkov, nove množično priljubljene subkulture na Finskem.