Art kino Odeon Art kino OdeonFantomski deček

Phantom Boy, 2015, Belgija, Francija


Režija: Alain Gagnol, Jean-Loup Felicioli
Jezik: francoski

Igrajo: Audrey Tautou, Édouard Baer, Jean-Pierre Marielle, Jackie Berroyer, Gaspard Gagnol

animacija, 1h24min

9.4.2016 ob 20.30 CAPRISOVA PREMIERA
16.4.2016 ob 16.00 KINO VETRNICA
17.4.2016 ob 16.00 KINO VETRNICA
7.5.2016 ob 16.00 KINO VETRNICA
8.5.2016 ob 21.00


Enajstletni Leo ima le 24 ur časa, da reši New York! Fantastična detektivka v slogu žlahtnega ameriškega stripa in filma noir.

zgodba
Leo živi v New Yorku, s čepico zakriva golo glavo in je zelo bolan. Svoji sestrici Titi rad bere detektivske zgodbe. Ko odide v bolnišnico, pa ugotovi, da je lahko s pomočjo svoje volje tudi sam nenavaden junak. Zapusti lahko svoje telo in leti naokoli, kot nekakšen fantom! S policijskim načelnikom Alexom, ki je prav tako v bolnišnici, začasno prikovan na invalidski voziček, morata New York rešiti pred skrivnostnim gangsterjem, možem spako, ki ga namerava s strašnim računalniškim virusom uničiti. Imata le 24 ur časa, da rešita mesto …

zanimivosti
Fantomski deček je delo avtorjev filma Mačje življenje, ki je bil nominiran za oskarja.

Film se slogovno opira na klasični ameriški strip (Batman, Spider-Man, Dick Tracy, Phantom Stranger), z dolgimi sencami pa tudi na film noir.

Na filmu je delalo 60 ljudi. Dve leti so potrebovali, da so končali scenarij, nato pa so tri leta animirali. Animiranje je potekalo računalniško, vendar z ročnim risanjem na tablicah.

Za oblikovanje ozadja so najprej risali s kredo na papir, nato pa so sliko prenesli v digitalno obliko. Pri računalniški obdelavi so skušali obdržati zrnato sliko, ki spominja na klasične ameriške stripe. Da bi obdržali klasični slog, so upočasnili tudi animacijo in uporabili le 12 sličic na sekundo (vsako so posneli dvakrat).

Pri oblikovanju moža spake so iskali navdih v filmu Nevidni človek (The Invisible Man, James Whale, 1933), pa tudi pri Batmanovem Jokerju in ne nazadnje v slikah Pabla Picassa (razbiti obraz spominja na kubizem).

Glas je filmu posodila slavna francoska igralka Audrey Tautou. Dečku je posodil glas 13-letni sin režiserja, Gaspard Gagnol, ki je bil sprva mišljen le za testno različico filma, toda ekipi je bil všeč in so ga obdržali.

o avtorjih
Alain Gagnol je študiral v šoli Émile Cohl v Lyonu. Leta 1988 se je v studiu Folimage lotil animacije. Z Jean-Loupom Feliciolijem je ustvaril več kratkih animiranih filmov: Egoist (1997), Nos na oknu (2000), Hodnik (2005), Le Mauvais temps (2006). Posnela sta tudi televizijsko animirano serijo Les tragédies miniscules (1999) in celovečerni animirani film Mačje življenje. Ta je prejel nagrado cezar za najboljši animirani celovečerni film leta 2011, februarja 2012 pa je bil nominiran tudi za oskarja.

Jean-Loup Felicioli je francoski filmski režiser animiranih filmov. Študiral je na šolah Beaux Arts v Annecyju, v Strasbourgu, Perpignanu in Valencii, kjer se je ukvarjal s slikanjem. Od leta 1987 se ukvarja z animacijo v studiu Folimage.

Producent obeh njunih celovečercev je znani francoski animator Jacques-Rémy Girerd.

iz prve roke
»Film Fantomski deček so toplo sprejeli tudi onstran Atlantika, natančneje v Torontu. Gledalcem je bila všeč na roko risana animacijska tehnika, ki je povsem drugačna od računalniških tehnoloških podvigov. /…/ Lik bolnega otroka po navadi gledamo v melodramah, v tem filmu pa je deček v središču vrtoglavih akcij. /…/ Obožujem kriminalne romane. Tudi sam jih pišem. V izhodišču imam vedno precej morbidno zgodbo, potem pa jo Jean-Loup Felicioli s svojimi risbami in barvami spremeni v nekaj bolj lahkotnega in nežnega. To je posebnost najinega odnosa. Imava enak okus, toda drugačen pogled.«
- Alain Gagnol, sorežiser in scenarist

»Z Alainom si razdeliva delo. Med ustvarjanjem filma se ves čas posvetujeva. Moje področje je risanje. Pri tem se vedno opiram na motive iz slikarstva, pa tudi stripov. Obožujem Tintina, mislim, da se to tudi vidi na mojih risbah. Pri filmu Fantomski deček sem ustvaril domišljijsko podobo New Yorka. Poudaril sem vertikalno razsežnost mesta, ki je kakor labirint, po katerem se gibljejo ljudje.«
- Jean-Loup Felicioli, sorežiser

kritike
»Moč tega filma je kakovosten scenarij in dobra animacija. V njem lahko najdejo kaj zase tako odrasli kakor otroci. Dodajte temu še izvrstno interpretacijo Audrey Tautou, Jean-Pierra Mariella ali Patricka Ridremonta …«
- Michel Decoux-Derycke, 6néma

»Prefinjene risbe, igra obrisov in gibljivih senc, dodelana tehnika, barvni odtenki, prijetni očem. Zgodba je preprosta, dialogi eksplicitni. Kljub temu film v gledalcu nemalokrat prebudi čustva, predvsem takrat, ko se deček sooča s posledicami svoje bolezni, ki mu jih starši skušajo prikriti, ali ob načinu, kako njegova mlajša sestra prenaša bratovo odsotnost. /…/ Klasičen, lep risani film.«
- Olivier Bachelard, Abus de Ciné

festivali, nagrade
Mednarodni festival animiranega filma Annecy 2015. Mednarodni festival filma za mlade Ciné-Jeune de l´Aisne Festival 2015. Toronto International Film Festival 2015. Mednarodni festival animiranega filma Fantoche 2015. Doha Tribeca Film Festival 2015. Mednarodni festival francosko govorečega filma Namur 2015. Mednarodni filmski festival Rio de Janeiro 2015. Mednarodni filmski festival Gent 2015. Mednarodni filmski festival Black Nights Film Festival Tallin 2015. Mednarodni filmski, televizijski in novo medijski festival Cinekid Amsterdam 2015. Mednarodni festival animiranega filma Animateka 2015.

Več: http://fantomskidecek.animateka.si