Art kino Odeon Art kino Odeon

FILM NA OKO

Film on eye, 2015, Slovenijafestival do 7. 10. 2015, hmin

3.10.2015 ob 16.00


Mednarodni filmski festival za otroke in mlade

 

Festival FILM NA OKO bo prvič potekal med 3. in 7. oktobrom 2015, in sicer kar v enajstih kinih Art kino mreže po vsej Sloveniji: v Ljubljani (v Slovenski kinoteki), Celju, Izoli, Sežani, Novi Gorici, Škofji Loki, Domžalah, Slovenj Gradcu, Rogaški Slatini, Krškem, Velenju in na Ptuju. Gre za prvi filmski festival v Sloveniji, namenjen otrokom in mladim med šestim in osemnajstim letom starosti, v okviru katerega bomo predstavili izbor kakovostne sodobne evropske in svetovne filmske produkcije za to izbrano občinstvo. Filmske projekcije bo spremljal bogat program filmske vzgoje, ki bo otrokom in mladim odpiral prostor ustvarjalnega izraza, kjer bodo otroci in mladi pridobivali veščine in znanja, s pomočjo katerih bodo lahko postali kritični opazovalci popularnih medijskih in umetniških vsebin.

Produkcijo festivala pričenjamo z zavedanjem o družbeni odgovornosti in trajnostnega razvoja našega okolja, saj je eden glavnih ciljev festivala  zapolnitev vrzeli prikazovanja evropske in svetovne kinematografije ciljnemu občinstvu (otrokom, predvsem pa mladostnikom), ki se mu pri nas do današnjega dne še ni namenjalo dovolj pozornosti. Prav tako je naš namen program približati čim večjemu številu otrok in mladostnikom po vsej Sloveniji, s čimer želimo kakovostne filmske in izobraževalne vsebine za omenjeno ciljno občinstvo decentralizirati in ponesti tudi v druge kraje izven prestolnice. Poleg osrednjih festivalskih projekcij bomo v vseh enajstih krajih, kjer bo festival potekal, v sodelovanju s tamkajšnjimi osnovnimi in srednjimi šolami organizirali tudi večje število projekcij za šolske skupine, ki bodo pospremljene s filmsko vzgojni programi kot so pedagoški pogovori ob filmu in različne delavnice.

Filmi bodo preudarno razvrščeni v kategorije glede na starostne skupine otrok in mladostnikov, kar bo pedagogom, staršem in mladostnikom olajšalo izbiro zanje najustreznejših vsebin. Posebno pozornost bomo namenili starostni skupini mladostnikov starejšim od štirinajst let – to je namreč skupina, ki je trenutno za tovrstne vsebine najbolj prikrajšana. Zanje smo oblikovali poseben sklop Nočna obzorja, ki bo ponujal filme z mladostniško tematiko, pri čemer bomo presegali tabuizirane, prikrite ter zamolčane plati odraščanja.

Festival bo ponudil tudi družinski program Spet skupaj in Program za šole, ki bosta temeljila na vzgojnih spremljevalnih vsebinah. Te bodo zasnovane glede na filme – v programu za družine bomo ponudili različne delavnice za otroke in tudi za njihove starše, šolski program pa bomo pospremili z izrazitejšimi filmsko-vzgojnimi vsebinami, kot so pedagoško vodeni pogovori z učenci in dijaki ter pogovori s filmskimi ustvarjalci. Tako bo za šole obisk lokalnega kina na festivalu izrazita in hkrati prijetna izkušnja.

Prav posebne bodo tudi projekcije prve edicije festivala v Slovenski kinoteki v Ljubljani. Kinoteka je muzejska institucija, ki je za filmsko vzgojo nedvomno izjemnega pomena. Tamkajšnji program bo zajemal filme, ki jih otroci in mladi pogosto označujejo kot “stare”, seveda pa gre za arhivske filme, ki so otroke in mladino razveseljevali že pred mnogimi leti, čudoviti pa so še danes. Mnogi izmed takratnih otrok pa so danes tudi sami starši. Slovenska kinoteka bo tudi prostor, kjer se bo odvijal Strokovni program festivala, med predvidenimi dogodki pa bodo predavanja in pogovori o vlogi in pomenu filmske vzgoje danes, namenjeni predvsem staršem in pedagogom.

Vizija festivala se je uveljaviti kot prvi slovenski filmski festival za otrok in mlade, ki bo povezal otroke in mlade v kinematografsko izkušnjo kakovostnih filmskih projekcij, delil in širil znanje filmskih pedagogov za izvajanje pedagoškega usmerjanja otrok in mladih v kritično branje filmskih vsebin, in predvsem tudi utrdil ter razvijal podporo lokalnim kinematografom z lokalnim okoljem.

Festival sicer od prihodnjega leta tj. od druge edicije dalje načrtuje izvedbo  z novim koproducentom v Ljubljani – Cankarjevim domom, ostale lokacije bodo ostale iste, termin pa bo od 1. do 5. oktobra 2016.

Naj izpostavimo ključno sodelovanje s kino prikazovalci tudi v drugih omenjenih kraji, ki bodo ne samo gostili, temveč tudi negovali festival v lokalne razpoznavnosti, in s katerimi izvrstno sodelujemo že vrsto let: Art kino Odeon Izola, Kosovelov dom Sežana, Kulturni dom Nova Gorica, Kino Sora Škofja Loka, Mestni kino Domžale, Mestni kino Metropol, Celje, Kulturni dom Slovenj Gradec, Kino Rogaška Slatina, Mestni kino Ptuj in Kulturni dom Krško. K temu dodajamo tudi pomembno dejstvo, da smo dobro povezani tudi s slovenskimi filmskimi distributerji, ki bodo pomagali uvoziti najprimernejše filmske naslove za otroško in mladinsko občinstvo, v programu pa bo tudi selekcija kakovostnih festivalskih in art-hous filmov najnovejše produkcije.