Art kino Odeon Art kino OdeonGorčilo – Si me prišel pogledat

Gorčilo - Jesi li to došao da me vidiš, 2015, Črna Gora, Srbija


Režija: Milan Karadžić
Jezik: srbski

Igrajo: Mima Karadžić, Dubravka Drakić, Boro Stjepanović, Emir Ćatović, Mladen Nelević, Anita Mančić, Kristina Stevović, Viktor Savić, Helena Aksamit, Momo Pićurić, Andrija Milošević, Božidar Zuber, Milorad Mandić Manda, Vojo Krivokapić, Dragiša Simović

komedija, 1h39min

26.6.2015 ob 21.00 CAPRISOVA PREMIERA
27.6.2015 ob 21.00
28.6.2015 ob 19.00
30.6.2015 ob 19.00
1.7.2015 ob 21.00
2.7.2015 ob 19.00


Komedija o življenju v nekdanji skupni republiki Jugoslaviji se dogaja v oddaljenem črnogorskem naselju, ki ga želi oblast z novo cesto povezati s civilizacijo. V zdolgočaseno tradicionalno okolje se priseli geometer Lazo z ženo Klaro, priznano balerino, ki v trenutku zmeša glave številnih moških. Preostali vaščani so soočeni z nepoznanimi zagatami sodobne družbe, od korupcije do najbolj preprostih vprašanj ljubezni in iskanja življenjske sreče.

Dogajanje filma je postavljeno v hribovito črnogorsko vas, poleti leta 1968.

” … DRŽAVA bo iz različnih nadomestil vložila 24 milijonov 500 tisoč novih dinarjev za izdelavo dokumentacije in začetek del na magistralni cesti, ki bi povezala sever in jug Črne gore. Za te namene nameravajo do konca leta 1975 vložiti okoli 277 milijonov novih dinarjev.”

Na vrhuncu izgradnje infrastrukture SFRJ, z namenom, da bi revni sever Črne gore s cestami povezali z južnim delom, pride v majhno vasico geometer Laza, da bi pripravil dokumentacijo za potek načrtovane ceste. Z njim pride tudi njegova žena Klara, baletka iz Narodnega gledališča v Novem Sadu, ki mora čez poletje ohranjati kondicijo za jesensko sezono. Odziv vaščanov na prihod geometra, njihova nagnjenost h korupciji, odziv na prihod ljudi, ki živijo drugačno življenje, je le eden od potekov zgodbe.

Vzporedno spremljamo spor družin Obad in Cvrkota, ki sta že 20 let v slabih odnosih zaradi medsebojnega obtoževanja o razlogih za odhod Zelja Cvrkote na Goli otok, kjer je preživel sedem let. Politična pristranskost, strah in nestrpnost očetov, stebrov družine, Gorčila Obada in Zelja Cvrkote, doseže vrhunec, ko se njuna otroka Petrašin Obad in Koviljka Cvrkota, zaljubita. Ko Koviljka zanosi, je boj zaljubljencev za skupno življenje prepleten s skrbmi in prizadevanjem njunih mater, Grozdane Obad in Miluše Cvrkote, da njun odnos uradno potrdita oz. razdreta.

Pomemben motiv v filmu je vest. Vest Maksima Obada, deda, ki se odloči, da se bo spremenil. Zato sklene, da bo svoja prepričanja javno izkazal z gradnjo družinske grobnice, ki nosi ogromen križ. Čeprav nanj pritiskajo sence preteklosti, ded vsem navkljub postavi spomenik, na katerem je napis Dimitrije, ime človeka, zaradi katerega se je Maksim spremenil. Naslov filma ”Si me prišel pogledat”, je pravzaprav vprašanje, ki ga Maksim postavi Dimitriju, ko ga končno vidi.

Spomenik in križ na grobnici družine Obad označi za škandaloznega partijski komite, ki pripravlja kandidate za predsednika občine, med katerimi sta Prele Obad in Lale Cvrkota. Zaradi tega partija navsezadnje izbere Lalo Cvrkota.

Trgovec Marinko, lastnik trgovine v središču vasi, je središčna oseba, ki povezuje aktualno dogajanje, vohunjenje, manipulacije, hkrati pa vztrajno zapeljuje geometrovo ženo Klaro, ki morda ve, na čigavem ozemlju bo zgrajena cesta. Gradnja ceste je povezana z denarjem, mali ljudje pa so za denar pripravljeni storiti vse …

Leto 1968 je leto sprememb, ko v majhni vasi pride do trčenja različnih svetov. Hipijevsko gibanje, svoboda telesa, gibanja, ljubezni, energije, ki jo predstavlja lepa baletka, proti podeželskemu, zaprtemu sistemu, v katerem je posameznik samo ubog, prestrašen, smešen mali človek, ki se skriva za kolektivno miselnostjo.