Art kino Odeon Art kino OdeonIz/sebe

Selfless, 2015, ZDA


Režija: Tarsem Singh
Jezik: angleški

Igrajo: Ryan Reynolds, Natalie Martinez, Michelle Dockery, Matthew Goode

ZF, 1h57min

1.9.2015 ob 21.00


 

O FILMU
Ko bi le imel več časa, da živim…Vsi tako razmišljamo in vse nas preveva ta občutek. Kaj pa, če bi si ta čas lahko – kupili? V provokativni psihološki znanstveno-fantastični srhljivki Iz/sebe režiser Tarsem Singh raziskuje posledice odvzema življenja nekomu, da lahko nekdo drug živi večno.

Milijarde vredni industrialec Damian Hale (oskarjevec Ben Kingsley) je že dolga leta gospodar svojega vesolja; iz svojega štaba v New Yorku je vplivnež izvrsten manipulator. Od svoje hčerke, aktivistke Claire (Michelle Dockery) je odtujen in razume se edino s svojim dolgoletnim prijateljem in desno roko Martinom O’Neilom (Victor Garber). A ko izve, da ima smrtonosnega raka, se Damian odloči za radikalen medicinski poseg, s katerim bo premagal čas.

Poseg Damianu predlaga Albright (Matthew Goode), sijajni vodja tajne organizacije, ki usluge ponuja bogatim. Damian zgrabi priložnost, uprizorijo njegovo smrt, in ves svet verjame, da ga ni več. V resnici se »levi« – njegova zavest prehaja v telo zdravega mladeniča (Ryan Reynolds), ki je nekaj desetletij mlajši od njega. Operacija je uspešna.

Damian se ustali v svojem novem telesu in začne novo življenje v New Orleansu, kjer se spoprijatelji z domačinom Antonom (Derek Luke). Damian, ki uživa v svojem novem zdravju in si privošči življenje, se lepo prilagodi novi identiteti »Edwarda«; vendar pa njegovo zavest preplavljajo zaskrbljujoči prebliski, ki mu jih Albright ne more kar tako razložiti z brezbrižnim »nesmrtnost ima pač stranske učinke«.

Ko se Damian zaljubi v mater samohranilko Madeline (Natalie Martinez), začne počasi razkrivati skrivnost »Edwardovega« izvora – in vseh, ki se ne bodo ustavili pred umorom, da zaščitijo organizacijo. S pomočjo vztrajnosti in iznajdljivosti dveh življenj se Damian zdaj bojuje za svoje življenje in za življenja tistih, s katerimi je prišel v stik.

Režiser glede (ne)smrtnosti razmišlja takole: »Bi si kdorkoli od nas želel živeti večno v svojem starajočem se telesu s katetrom v roki, ali pa bi si želel drugačno možnost? Z vsem, kar se dandanes dobi na črnem trgu – človeška jetra ipd. – se bomo o tem prej ali slej začeli pogovarjati. Naš razum živi dlje kot so zmožna naša telesa; in kaj lahko storimo glede tega? Če bi Einstein ali Steve Jobs lahko živela dlje, bi za človeštvo naredila še marsikaj.«

Singh je režiral po scenariju bratov Alexa in Davida Pastorja. Igrajo Ryan Reynolds, Natalie Martinez, Matthew Goode, Victor Garber, Derek Luke, Michelle Dockery in Ben Kingsley. Producirali so Ram Bergman, James D. Stern in, Peter Schlessel. Izza kamer so sodelovali še direktor fotografije Brendan Galvin, kostumografinja Shay Sunliffe in scenograf Tom Foden. Glasbo je zložil Antonio Pinto.

O IGRALCIH
RYAN REYNOLDS (mladi Damian) je igral v svetovnih uspešnicah, kakršne so Safe House, The Proposal in X-Men Origins: Wolverine, v katerem je novega stripovskega junaka Deadpoola, ki kmalu na platna pride v samostojnem filmu. Nazadnje smo ga videli v srhljivki Criminal ob Garyju Oldmanu in v drami po resničnih dogodkih Woman in Gold ob Helen Mirren; glas je posodil likoma v risankah The Croods (prihaja že nadaljevanje) in Turbo, igral je v Buried, Mississippi Grind, The Voices, Adventureland, The Captive (nominacija za nagrado Kanadske filmske in TV akademije), The Nines, The Change-Up (prek svojega podjetja Dark Trick Films tudi koproducent), Green Lantern, Definitely, Maybe, Smokin’ Aces, The Amityville Horror, Just Friends, Waiting…

NATALIE MARTINEZ (Madeline) je gledalce očarala v End of Watch, Broken City in Death Race. Na TV je igrala v serijah Under the Dome, CSI: NY, Detroit 1-8-7 in Secrets and Lies.

MATTHEW GOODE (Albright) je igral v za oskarja nominirani drami po resničnih dogodkih The Imitation Game, pred tem v Pressure, Match Point Woodyja Allena, A Single Man Toma Forda, Belle, Copying Beethoven Agnieszke Holland, Stoker ob Nicole Kidman, The Lookout, Watchmen, v novi inačici Brideshead Revisited, Chasing Liberty, Burning Man (nominacija z nagrado Avstralskega filmskega in TV inštituta)…
Na TV igra v nadaljevanki The Good Wife in videli smo ga v serijah Dancing on the Edge, Death Comes to Pemberley, He Knew He Was Right, Birdsong; nedavno je gostoval v Downton Abbey.

VICTOR GARBER (Martin) je igrati začel pri desetih letih v gledališču in se nato pridružil pevski skupini The Sugar Shoppe iz Toronta. Nase je opozoril v TV filmu Paradise Lost in kmalu zatem dobil vlogo v odrski postavitvi muzikala Godspell, vlogo pa je ponovil tudi v filmski verziji Davida Greena.
Na Broadwayu se je štirikrat potegoval za tonyja (Damn Yankees, Deathtrap, Little Me in Lend Me a Tenor), v TV seriji Alias pa za tri emmyje. Sicer je na malih zaslonih igral še v Web Therapy, Power, The Flash, Frasier, Will & Grace (obakrat je bil v igri za emmyja) in v miniseriji Life with Judy Garland: Me and My Shadows.
Za vlogama v TV filmih Dieppe in The First Circle se je potegoval za nagrado gemini, sicer pa je na TV blestel tudi v muzikalih Annie, Rodgers & Hammerstein’s Cinderella in Meredith Willson’s The Music Man. Na velikih platnih je igral v Cameronovi uspešnici Titanic in Affleckovi politični drami Argo, pa v Legally Blonde, The First Wives Club, Exotica, Sleepless in Seattle, Milk…

DEREK LUKE (Anton) je nase opozoril v drami Antwone Fisher v režiji Denzela Washingtona in si za naslovno vlogo prislužil več priznanj. Igral je tudi v biografski drami Catch a Fire, v Pieces of April, Friday Night Lights, Spartan, Biker Boyz, Glory Road, Lions for Lambs, Definitely, Maybe, Notorious, Madea Goes to Jail, Captain America: The First Avenger, Seeking a Friend at the End of the World, Baggage Claim, Sparkle, Miracle at St. Anna…
Na TV smo ga videl v serijah Trauma, Hawthorne, The Americans in Empire. Trenutno igra eno od glavni vlog v seriji Rogue.

MICHELLE DOCKERY (Claire) igra v nadaljevanki Downton Abbey (tri nominacije za emmyja, nominacija za zlati globus in za nagrado Ceha filmskih igralcev), videli oziroma slišali pa smo jo v TV filmih in miniserijah Restless, Red Riding, Return to Cranford, The Turn of the Screw, Waking the Dead, Family Guy, American Dad…
Sicer tudi gledališka igralka je na velikih platnih nanizala filme, kot so Hanna, Anna Karenina in Non-Stop.

BEN KINGSLEY (Damian) je za vlogo Gandija prejel oskarja, dva zlata globusa in dve bafti. Sicer ugledni gledališki igralec je na velikih platnih debitiral v Fear is the Key in nato – po Ghandiju – igral v Betrayal, Turtle Diary, Dave, Searching for Bobby Fischer, Death and the Maiden, Oliver Twist, Transsiberian , Elegy, Schindler’s List (nominacija za bafto), Bugsy, Sexy Beast, House of Sand and Fog, Ender’s Game, Exodus: Gods and Kings, Night at the Museum: Secret of the Tomb, Shutter Island, Hugo, Iron Man 3…
Za vlogo v miniseriji Anne Frank: The Whole Story je prejel nagrado Ceha filmskih igralcev.
Pripravlja že Life o hollywoodskem mogotcu Jacku Warnerju, The Walk Roberta Zemeckisa, Autobahn z Anthonyjem Hopkinsom, Learning to Drive in miniserijo Tut o faraonu Tutankamonu.

O USTVARJALCIH
TARSEM SINGH (režija) je obiskoval internat v indijski Himalaji in pri 24-ih prišel študirat v Pasadeno. Kariero je začel kot režiser glasbenih video spotov in oglasov, kot so Losing My Religion skupine REM ter kampanji za Wieden + Kennedy’s Anne Klein in Bogle Hegarty’s Levi’s. Za to svoje delo je prejel nemalo odličij.
S celovečercem se je v prvo preizkusil s psihološko srhljivko The Cell, nato je spisal, produciral in režiral The Fall, Immortals in Mirror Mirror. Pripravlja že srhljivko The Panopticon.

ALEX PASTOR in DAVID PASTOR (scenarij) sta španska scenarista; prvi je s scenarijem za kraki La ruta natural osvojil prek 80 nagrad po vsem svetu, med drugim špansko goyo, nato je spisal kratki film Peacemaker.
David je režiral kratka filma Entre la Multitud in Orson in s 50- sekundnim Movie (Theater) Hero osvojil nagrado na natečaju Coca-Cola Refreshing Filmmakers Competition.
Brata sta skupaj spisala in režirala srhljivki Carriers in Los últimos dias (sedem španskih nagrad gaudi), trenutno pa za velika platna prirejata zf črtico Roberta Silverberga How it was when the past went away. Ustvarila sta tudi zf serijo Incorporated; pilota zanjo bosta izvršno producirala skupaj s Tedom Humphreyjem, Benpm Affleckom in Mattom Damonom.