Art kino Odeon Art kino OdeonJulija in Alfa Romeo

Julija in Alfa Romeo, 2015, Slovenija


Režija: Blaž Završnik
Jezik: slovenski

Igrajo: Dario Nožić Serini, Jan Gerl Korenč, Špela Colja, Katja Škofic, Andrej Nahtigal, Ana Dolinar, Lena Capuder, Petra Robek

komedija, 1h23min

24.9.2015 ob 21.00
25.9.2015 ob 21.00 KINO V ŽIVO
26.9.2015 ob 21.00
27.9.2015 ob 21.00
29.9.2015 ob 19.00
30.9.2015 ob 21.00


Postavnemu gimnazijcu se zamajejo tla pod nogami, ko se navidez nedolžna prisega ljubezenske zvestobe sprevrže v pravi čustveni vrtiljak smrti, ljubezni in urokov.

Film se začne s Tilnom, lepim in postavnim gimnazijcem, ki sredi pomladne petkove noči leži na travi s svojo plavolaso punco Leno. Lena odhaja v Nemčijo in Tilen bi rad izkoristil priliko za izgubo nedolžnosti. To mu prepreči Željko, njegov prijatelj, ki s svojo prisotnostjo Leni povsem pokvari razpoloženje.

Ko naslednji dan Tilen pripelje na letališče, želi izkoristiti zadnje trenutek z Leno tako, da bi končno izgubil nedolžnost. Lena se upre in ga prosi, naj ji priseže, da jo bo čakal, ko je ne bo. Tilen priseže na življenje svoje mame, očeta in na koncu na lastno življenje, če bi samo pomislil na katero drugo. Lena se kljub prisegi izmuzne in Tilen ostane nepotešen. Takoj ko Lenino letalo vzleti, Tilen pokliče sošolko Saro.

Blaž Završnik (režiser, scenarist), rojen 1984 v Celju, je po diplomi iz arhitekture nadaljeval s študijem filmske in TV režije na AGRFT. Leta 2012 je s kratkim filmom Amelia diplomiral. Na AGRFT je posnel kratke filme Dotik (2009), Nad mestom se dani (2012), Amelia (2012) in Adagio (2013), ki so bili predvajani na mnogih mednarodnih festivalih. Za Nad mestom se dani je prejel Vesno za najboljši kratki film. Njegov celovečerni prvenec Pot v raj (2014) je na Festivalu slovenskega filma prejel nagrado občinstva. Blaž je v postprodukciji s svojim drugim celovečernim filmom Julija in alfa Romeo, katerega premiera je planirana v jeseni 2015. Avtorji filma so mlade igralce izbirali s pomočjo avdicij, ki so jih opravljali na srednjih šolah širom po Sloveniji. Glavne vloge tako večinoma zavzemajo naturščiki: Dario Nožić Serini igra Tilna, Jan Gerl Korenč pa Željka, njegovega najboljšega prijatelja, Špela Colja je Sara, Tilnova sošolka in simpatija, Katja Škofic pa njena najboljša prijateljica Tina. V vidnejših vlogah nastopata še Andrej Nahtigal kot Tilnov oče in Ana Dolinar kot njegova žena in Tilnova mačeha.

Produkcijska hiša Perfo: Perfo sta leta 2005 ustanovila Andrej Štritof in Aleš Pavlin , producenta ki sta na domačem avdiovizualnem področju dejavna že več kot 15 let. V tem času sta sproducirala na stotine televizijskih oglasov in glasbenih spotov, zadnja leta pa je produkcijska hiša bolj usmerjena tudi v televizijske nadaljevanke ter kratke in celovečerne igrane filme. V Perfu so se tako v zadnjih letih podpisali pod humoristično nadaljevanko in komercialno uspešnico »Lepo je biti sosed« ter mednarodno priznano »Na terapiji«, ki je bila leta 2012 nagrajena z »Viktorjem«. Usmeritev v filmsko produkcijo so pokazali tudi s posvečanjem kratkim (»Smehljaji« in mednarodno nagrajeni »E-Pigs«), ter dokumentarnim filmom (»Otroci socializma- zamenite mi glavo«).

Leta 2011 je svetovno premiero na Sarajevskem filmskem festivalu doživel prvenec Nejca Gazvode »Izlet«. Film je bil povabljen na več kot 30 mednarodnih festivalih (Karlovy Vary, Varšava, Sao Paolo, Goa, Montpellier, Cleveland, Nashville) ter na večih tudi nagrajen, prejel pa je tudi pet nacionalnih nagrad. Perfo trenutno razvija nekaj novih filmskih projektov in zaključuje snemanje nove televizijske nadaljevanke »Naš vsakdanji kruhek« v režiji Marka Naberšnika.

Perfo je v zadnjih letih ena najbolj produktivnih produkcijskih hiš pri nas. Po dveh uspešnih celovečernih filmih režiserja Nejca Gazvode Izlet (2011), ki je bil slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja, in Dvojina (2013), ki je svetovno premiero doživel na mednarodnem festivalu Karlovy Vary na Češkem. Film Marka Naberšnika Gozdovi so še vedno zeleni, je svetovno premiero doživel na Filmskem festivalu v Šanghaju, najnovejša pa sta Julija in alfa Romeo režiserja Blaža Završnika in Šiška Deluxe režiserja Jana Cvitkoviča.