Art kino Odeon Art kino OdeonKamenje v mojem žepu

Rocks in My Pockets, 2014, Latvija, ZDA


Režija: Signe Baumane
Jezik: angleškianimirani film, 1h28min

16.10.2015 ob 20.30
17.10.2015 ob 18.30
18.10.2015 ob 18.30
20.10.2015 ob 20.30
21.10.2015 ob 18.30
22.10.2015 ob 18.30


Latvija ob koncu 20. let. Lepo, izobraženo dekle po imenu Anna se zaljubi v 30 let starejšega drznega podjetnika. S poroko pa pride hudo ljubosumje in podjetnik Anno skrije v gozd, daleč od drugih moških, kjer mu rodi osem otrok. Latvijo tedaj najprej hudo prizadene velika kriza, potem utrpi vdore Sovjetov, nacistov, pa spet Sovjetov. A Anna je steber, ki kljubuje vsem preizkušnjam, vzgaja otroke in jih uči skrivnosti preživetja v gozdu. Toda nekaj je z njo hudo narobe.
Mnogo let pozneje mlada umetnica Signe vpraša očeta: »Kako je umrla moja babica?« Oče se odgovoru izmika. Enako njegovih sedem bratov in sester. Signe močno sumi, da je Anna storila samomor. Skozi družinske zgodbe so vselej pronicali namigi na duševno bolezen. Tudi Signe trpi zaradi depresije, z neuravnovešenostjo pa se spopadajo še tri njene sestrične. Bi utegnila biti med Anno in štirimi vnukinjami povezava?
Signe nas v kljubovanju stigmi, ki mnoge utiša, odpelje globoko pod površje svoje depresije, kjer se želi soočiti z družinskimi demoni. V nasprotju s sestričnami najde trdno oporo v animaciji in umetnosti.

Ustvarjanje filmov zame ni nadomestek za terapijo, ustvarjam jih zato, da ljudem ponudim svoj pogled na svet, da jih spodbudim k drugačnemu razmišljanju, da jih pritegnem v dialog in pri tem, upam, tudi zabavam. Zdaj znam bolje ubesediti, kakšni natančno so moji simptomi, saj Kamenje v mojem žepu obsega šest kamnov, od katerih vsak predstavlja enega od simptomov depresije, sama pa sem jih morala poimenovati. Ko me zdaj preveva neki občutek, rečem: Aha, danes me muči kamen strahu! Ob pripravljanju tega filma sem se brez dvoma začela bolj zavedati simptomov svoje depresije. V filmu nastopata dva fantazijska lika – bitje, ki živi v reki in predstavlja željo po smrti, in bitje, ki živi v gozdu in predstavlja željo po življenju. Svojih vsakodnevnih borb nisem še nikoli izrazila tako preprosto – imam željo po življenju in ta me varuje pred željo po smrti. Med njima poteka boj zame. Zdaj ko sem ti dve želji upodobila, bolje vidim, katera prevladuje in kdaj. Želja po življenju iz dneva v dan zmaguje. Vsaj za zdaj.
- Signe Baumane