Art kino Odeon Art kino Odeon

Kdo se boji slovenščine: IZOLSKI SLENG

, 2022, SlovenijaJezik: slovenskidokumentarni, 01h01min

11.02.2022 ob 19:00 Kino v živo
12.02.2022 ob 19:00


Meja med slengom in argojem je precej zabrisana. Če je argo specifičen, celo tajni govor, ki ga ljudje uporabljajo zato, da jih drugi ne bi razumeli, je sleng način govora iste generacije, ki omogoča večjo, bogatejšo izraznost in nemalokrat preči meje spodobnega. S slengom se govorci upirajo avtoriteti in podirajo tabuje. Glede na to, kaj je trenutno aktualno, se od vseh interesnih govoric sleng najhitreje spreminja.

Pozornost nam je pritegnila Izola s svojim slengom katerega slovar sta sestavila in uredila mlada Izolana MIRNA BUIĆ in ERIK TOTH. Tudi izolski sleng je zaživel na FB kjer se je kot rezultat izolske srčnosti in medsebojne povezanosti razvil v dobrodelni projekt … Za Izolane je namreč kljub multikulturnosti značilen močan lokalpatriotizem, ki je osnova za razvoj izolskega slenga. Ta je kombinacija slovenščine, italijanščine in jezikov nekdanje Jugoslavije, ki najbolj slikovito živi med tamkajšnjimi nogometnimi navijači RIBARI, potomci delavskega razreda, ki se je v času Delamarisa, Mehanotehnike, Stavbenika, Ladjedelnice … s tebuhom za kruhom priselil z Balkana.

Predstavnik mlajše generacije Ribarov je tudi bratranec RUDIJA BUČARJA, izolski raper DRILL, ki rapa v izolskem slengu.

Eden najbolj prepoznavnih Izolanov DRAGO MISLEJ – MEF nam razloži, da je Izola Jugoslavija v malem, Ribari pa njeni potomci, katerih slogan »Ljubimo tebe več kot sebe« najlepše oriše pripadnost Izolanov temu nekdaj ribiškemu mestu.

VSTOP PROST.
Dokumentarni film je produkt RTV Slovenija.

Več o seriji Kdo se boji slovenščine:

V uredništvu IZOBRAŽEVALNEGA PROGRAMA TV SLO nastaja zabavna in poučna dokumentarna serija o rabi slovenščine z naslovom KDO SE BOJI SLOVENŠČINE. Njen namen je mladim na sproščen način približati ustvarjanje v maternem jeziku. Petim delom minulih let se letos pridružujejo trije novi. V dveh raziskujemo nižje pogovorne zvrsti jezika oz. interesni govorici kot sta argo in sleng, v tretjem pa iščemo skupni imenovalec teorije in prakse skozi mladim privlačna ustvarjalne panoge kot sta improvizirano gledališče in sinhronizacija risank. Dolžina posameznega dokumentarnega filma je 25min.