Art kino Odeon Art kino OdeonKoga napasti zdaj

Where to Invade Next, 2016, ZDA


Režija: Michael Moore
Jezik: angleščina, nemščina, norveščina, finščina, portugalščina, italijanščina, francoščinakomični dokumentarec, 2h00min

29.9.2016 ob 18.30
1.10.2016 ob 18.00
2.10.2016 ob 20.30
7.11.2016 ob 20.00 PONEDELJKI ZA ZAMUDNIKE
21.11.2016 ob 20.00 PONEDELJKI ZA ZAMUDNIKE


Vrhovni ameriški provokator in oskarjevski dokumentarist Michael Moore (Bovling za Columbine, Fahrenheit 9/11) se vrača v pravem trenutku predvolilne mrzlice. Z nadvse smešno in subverzivno dokumentarno komedijo je odločen obuditi k življenju ameriški sen na najbolj nepričakovanem kraju – v Ameriki.
Film je posnet tudi v Sloveniji!

“Z izdatno šalo zabeljen kolaž neprijetnih resnic.” – Screen Daily.
“Smešen, a hkrati resen kot srčna kap.” – Entertainment Weekly.

Koga napasti zdaj je obširna in revolucionarna komedija, v kateri režiser prevzame vlogo »napadalca«. Ob obisku celega kupa držav poskuša Ameriki pokazati, kako bi lahko napredovala na različnih področjih. V dokumentarnem filmu pokaže, da rešitve za najbolj pereče probleme, s katerimi se spopada Amerika, v resnici že obstajajo; Američani si jih morajo samo še prisvojiti.

Tako med drugim izpostavi število dopustniških dni v Italiji, gurmanska šolska kosila v Franciji, industrijsko politiko v Nemčiji, zaporniški sistem na Norveškem, napredno obravnavanje žensk v Tuniziji in občutno prisotnost žensk v politiki in poslovnem življenju na Islandiji. Ustavi se tudi v Sloveniji, kjer njegovo pozornost pritegne brezplačno visokošolsko izobraževanje.

Mooru se je zamisel za film porodila že v mladih letih, ob potovanju po Evropi, kjer je bil prijetno presenečen nad celo kopico stvari, ki so se mu kot Američanu zdele popolnoma nepojmljive. Tako se je odločil, da bo »napadel« tuje države in jih »okradel«. Pri tem bo upošteval tri osnovna načela: nikogar ne bo ustrelil, ne bo kradel nafte, domov pa bo prinesel nekaj uporabnega. Nastal je dokumentarni film o Združenih državah Amerike, v katerem ni niti enega posnetka z njihovega ozemlja.