Art kino Odeon Art kino Odeon

Ledeno kraljestvo

Frozen, 2013, ZDA


Režija: Chris Buck, Jennifer Lee
Jezik: sinhronizirano v slovenščino

Igrajo: Ana: TANJA RAVLJEN, mlada Ana: KLARA ŠMUC, Elza: ALENKA KOZOLC GREGURIĆ, Elza (vokal): NUŠKA DRAŠČEK ROJKO, mlada Elza: MAŠA TISELJ, najstnica Elza: LIJA PEČNIKAR, Krištof: JAN BUČAR, Olaf: JERNEJ KUNTNER, Olaf (vokal): GAŠPER JARNI, Kralj: ROK KUNAVER, Hans: KLEMEN SLAKONJA, Kai: ROBERT WALTL, Pabi: IZTOK JEREB, Vojvoda Weseltonski:NIKO GORŠIČ

družinska animacija, 1h48min

1.11.2014 ob 16.00 KINO VETRNICA
2.11.2014 ob 16.00 KINO VETRNICA


Ustvarjalci zabavne animacije Zlatolaska so pripravili nepozabno zimsko pustolovsko zgodbo o kraljičnah Ani in Elsi. Slednja premore čarovno moč ustvarjanja snežnih metežev, toda ko se njena magija nekega dne ponesreči, celotno kraljestvo ogrne v večni sneg in led. Dvolični grof, ki se želi polastiti prestola, ljudi naščuva proti kraljični, zato se njena sestra skupaj z izkušenim hribolazcem, zabavnim jelenom in čudaškim snežakom poda na neverjetno reševalno akcijo, polno nepričakovanih nevarnosti in kaotične snežne zabave.

Neustrašna Ana se skupaj s krepkim gorjanom Krištofom in njegovim zvestim jelenom Svenom odpravi na epsko potovanje, da bi našla svojo sestro Elzo. Elza ima prirojeno magično moč, s katero ustvarja sneg in led. V otroštvu Ano Elzine moči navdušujejo in skupaj se igrata na snežnih planjavah, ki jih Elza ustvarja kar znotraj gradu. Vendar Elza svojih moči ne zna obvladovati, kar vodi v tragični dogodek, ko Elza med igro rani Ano. Od takrat naprej Elza živi v strahu, da bo ponovno poškodovala sestro in se izogiba Ani, ki jo ima sicer najraje.

Kasneje Ana izzove Elzo in s tem vsem nehote razkrije njeno dolgo varovano skrivnost. Elza zbeži in nenamerno sproži strašno snežno nevihto, ki kraljestvo Arendelle odene v večno zimo. Na samotni gori se poigrava s svojo magično močjo, ki jo je tako dolgo zatirala.

Ana želi najti sestro in popraviti narejeno škodo, zato prosi za pomoč Krištofa, ki se pravzaprav ne želi podati v to postolovščino. Med prizadevanjem, da bi rešila kraljestvo, Ana in Krištof v ostrih zimskih pogojih srečata še volkove, mistične trole in zabavnega snežaka Olafa, ki ga Elza ustvari na podlagi lepih spominov iz otroštva. Olaf tako predstavlja nedolžnost in otroško srečo.

Zgodba govori o prizadevanju premagovanja strahu in odkritju prave ljubezni.

O produkciji

Ledeno kraljestvo je navdihnila pravljica Hansa Christiana Andersena Snežna kraljica, ki je bila prvič objavljena leta 1845. Andersenova zgodba govori o bitki med dobrim in zlim zaradi razbitega ogledala, ki povzroči, da deček Kaj vidi svet v negativni luči. Njegova prijateljica Gerda, ki ga želi rešiti, pa pooseblja optimizem, ljubezen, moč in odločnost.

Gerdine vrline je v Ledenem kraljestvu prevzela Ana. Bolj simbolično vlogo Andersenove snežne kraljice pa je v Ledenem kraljestvu konkretizirala Elza. Ustvarjalci so namreč želeli ujeti poanto izvirne zgodbe in jo prenesti v sodobni duh Disneyevih risank. Kot pravi režiser Chris Buck: “V animaciji ni lahko prepričljivo prikazati ledu. Z obširno raziskavo in s pomočjo najnovejše tehnologije smo ustvarili izviren videz tega sveta. Nastal je čudovit film, kot ga doslej še ni bilo.”

Želeli so ustvariti intimen svet s čarobnim in dinamičnim okoljem. In ker se Andersenova zgodba dogaja v Skandinaviji, so navdih poiskali na Norveškem. Izmišljeno kraljestvo Arendelle je tako kulisa norveških spektakularnih pokrajin – od zasneženih gora do prelepih fjordov. Navdušili so se tudi nad norveško narodno nošo “bunad” s čudovitimi barvnimi vzorci in norveško ljudsko dekorativno umetnostjo. Poleg kulture in tradicije pa so v animirani film vključili še norveško izjemno arhitekturo, kot je na primer stebričasta cerkev.
Drobne zanimivosti

Ustvarjalci so navdih za lik Krištofa poiskali pri Laponcih, ugrofinskem narodu, ki živi na severu Norveške. Laponci se tradicionalno ukvarjajo z rejo severnih jelenov, zato je Krištofov najboljši prijatelj severni jelen Sven.
Hansovemu konju je ime Sitron, kar po norveško pomeni limona.
Ustvarjalci Ledenega kraljestva so dejansko odpotovali na Norveško, da bi začutili vzdušje in raziskali lokalno kulturo in mitologijo. Obiskali so gradove, muzeje, katedrale, pa tudi fjorde in ledenike.
V ameriški zvezni državi Wyoming so preizkušali hojo po globokem snegu. Za to priložnost so si nadeli dodatna oblačila, celo dolga krila.
V studio so pripeljali živega severnega jelena in opazovali njegovo obnašanje za animacijo Krištofovega jelena Svena. Navdušilo jih je, kako se je jelen z zadnjo taco popraskal po ušesu in to tehniko so potem uporabili za Svena.
Del ekipe je odpotoval v kanadski Quebec, kjer so si ogledali znameniti Ledeni hotel, ki jih je navdihnil za Elzino ledeno palačo. Hotel ima več kot meter debele snežne zidove, ki ohranjajo temperaturo znotraj hotela pri -5 stopinj Celzija. Zgradili so ga iz 500.000 ton ledu in 15.000 ton snega. Ekipo je zanimalo, kako se sončna svetloba lomi in odbija od ledu, vendar nihče ni zbral poguma, da bi v hladnem hotelu prenočil.
Osemdeset odstotkov Zemljine sladke vode je zamrznjene v obliki ledu ali snega.
Povprečni animirani film vsebuje v vseh kadrih približno 45 odstotkov posebnih učinkov (specialnih efektov). Glede na to, da v večini prizorov Ledenega kraljestva divja snežni vihar – sneg in led pa spadata med specialne efekte – je Ledeno kraljestvo skoraj v celoti računalniško obdelano s specialnimi efekti.
Za oblikovanje Elzinega videza po tem, ko zbeži iz kraljestva, so ustvarjalci v studio povabili zvezdniškega stilista Danila, ki je preizkušal različne stile, da bi izrazil Elzin na novo pridobljeni pogum.

Glavni junaki
ANA (glas Tanja Ravljen/ Klara Šmuc) je bolj drzna kot ljubka. Na trenutke deluje preden sploh pomisli. Ampak je tudi najbolj optimistična in skrbna oseba. Hrepeni po sestri Elzi, saj sta si bili v zgodnjem otroštvu zelo blizu. Ko Elza po nesreči sproži strašno snežno nevihto, ki kraljestvo Arendelle odene v večno zimo, se Ana z gorjanom Krištofom in jelenom Svenom odpravi na epsko potovanje, da bi popravila vse napake. Odločena je, da bo rešila tako kraljestvo kot svojo družino.
ELZA (glas Alenka Kozolc Gregurić/Nuška Drašček Rojko) od zunaj zgleda zelo mirna, samozavestna in zadržana, a v resnici živi v strahu. Ima namreč prirojeno magično moč, s katero ustvarja sneg in led. Ta čudovita lastnost pa se je pokazala za zelo nevarno. Elza svojih moči ne zna najbolje obvladovati, kar vodi v tragični dogodek, ko bi lahko svojo mlajšo sestrico Ano skoraj ubila. Po tem dogodku se je Elza izolirala, vsak zbujeni trenutek pa poskušala zatreti svoje naraščajoče moči. A kljub temu kraljestvo Arendelle odene v večno zimo. Na samotni gori se poigrava s svojo magično močjo, hkrati pa se boji, da je že postala pošast in da ji tudi njena sestra ne bo mogla več pomagati.
KRIŠTOF (glas Jan Bučar) je človek, ki ljubi naravo. Živi visoko v gorah, kjer zbira led in ga prodaja v kraljestvo Arendelle. Sicer malce robusten in neolikan, a se vedno drži svojih pravil. Lahko se nam zdi kot samotar, vendar ima poleg sebe vedno svojega najboljšega prijatelja in malce zanemarjenega severnega jelena z imenom Sven.
SVEN je zvest prijatelj gorjana Krištofa. Vleče mu sani in iz njega vedno izvleče resnico. In to počne brez besed. Skratka severni jelen s srcem na pravem mestu. Življenje bi bilo lahko zanj idealno, če bi Krištof izgubil smešnI jelenov glas, ki ga uporablja, ko govori z njim (kot da severni jelen res tako govori).
HANS (glas Klemen Slakonja) je lep in uglajen kraljevič iz sosednjega kraljestva, ki pride na Arendelle prav zaradi Elzinega kronanja. Odraščal je z dvanajstimi starejšimi brati, zato ima vedno občutek, da je neviden in Ana se lahko s tem dejstvom poistoveti. Gre pa za pametnega, pozornega in viteška fanta, pravo nasprotje Krištofa. Za razliko od Elze si obljubi, da se ne bo zaprl pred Ano. Prav zaradi tega je lahko Hans zveza do sestre, povezava, ki jo je čakala vsa ta leta.
OLAF (glas Jernej Kuntner) ima rad tople objeme. Nastal je iz magičnih moči Elze, ko je delala sneg in led. Je daleč najprijaznejši snežak, ki je kadarkoli hodil po gorah kraljestva Arendelle. Njegova nedolžnost, odprta osebnost in grozljiva sposobnost, da se razstavi na dele v dobrih in ne tako dobrih časih pripelje do nekaterih nerodnih, a zelo smešnih trenutkov. In morda ima celo najbolj nemogoče sanje na celem svetu…
PIŠKOTEK je ogromen ledeni snežak, ki je nastal iz Elzinih moči. Služi kot okruten telesni stražar, zadolžen za obrambo ledene palače pred vsiljivci. Grozeča bela zverina ne pove prav veliko, vendar pa lahko zada zelo močan udarec
VOJVODA WESELTONSKI (glas Niko Goršič): Kar mu manjka v postavi in višini, nadomesti z aroganco in ošabnostjo. Odločen je, da se približa novi kraljici. No, vse dokler Elza ne razkrije svoje magične skrivnosti. Potem je spet prvi, ki jo kliče pošast in poskuša prepričati kraljestvo zoper nje. Naredil bi vse, da bi lahko izkoriščal trgovino v kraljestvu.
HRASTKO vodi podjetje Wandering Oaken’s Trading Post and Sauna. Toda, ker Elza nenamerno sproži strašno snežno nevihto sredi julija, se znajde s presežkom poletnih dobrin. A tisti, ki iščete poseben posel, pozor – čeprav je Hrastko dobrosrčen in rad pomaga, ne bo dolgo okleval, da te vrže iz svoje skromne trgovine.
Slovenska sinhronizacija

režija: ROBERT WALTL
režija pesmi: VOJKO SFILIGOJ
prepesnitev pesmi: TANJA RAVLJEN
prevod: BRANKA BAVEC
izvedba: STUDIO RITEM

Glasovi

Ana: TANJA RAVLJEN
mlada Ana: KLARA ŠMUC
Elza: ALENKA KOZOLC GREGURIĆ
Elza (vokal): NUŠKA DRAŠČEK ROJKO
mlada Elza: MAŠA TISELJ
najstnica Elza: LIJA PEČNIKAR
Krištof: JAN BUČAR
Olaf: JERNEJ KUNTNER
Olaf (vokal): GAŠPER JARNI
Kralj: ROK KUNAVER
Hans: KLEMEN SLAKONJA
Kai: ROBERT WALTL
Pabi: IZTOK JEREB
Vojvoda Weseltonski:NIKO GORŠIČ