Art kino Odeon Art kino OdeonLucy

Lucy, 2014, Francija


Režija: Luc Besson
Jezik: angleški

Igrajo: Scarlett Johansson, Morgan Freeman, Analeigh Tipton, Min-sik Choi, Amr Waked,

znanstvenofantastična akcija, 1h30min

28.8.2014 ob 21.00
29.8.2014 ob 19.00
30.8.2014 ob 21.00
31.8.2014 ob 19.00
13.10.2014 ob 18.30 PONEDELJKI ZA ZAMUDNIKE
27.10.2014 ob 20.30 PONEDELJKI ZA ZAMUDNIKE


Režiser kultnih akcijskih mojstrovin Nikita, Leon in Peti element predstavlja nenavadno usodo mladenke Lucy, ki po spletu nesrečnih okoliščin pristane v rokah azijske mafije. Ker jo želijo uporabiti kot mulo za prenos mamil, ji v trebuh všijejo paket neznane substance, ki pa med potjo prodre v Lucyjin krvni obtok. Nenavadna reakcija povzroči, da se Lucyjina možganska sposobnost neizmerno poveča, kar dekle spremeni v izjemo inteligentno in nevarno junakinjo z nadčloveškimi sposobnostmi, ki se želi brez milosti maščevati kriminalcem.
Lucy, brezskrbno študentko v Tajvanu, partner prepriča, naj dostavi kovček njegovemu poslovnemu partnerju. Še preden dojame, kaj se dogaja, jo ugrabi neusmiljeni gospod Jang. Njegovi plačanci v njeno drobovje všijejo močno sintetično substanco, ki bi jo najverjetneje ubila, če bi paketek začel puščati. Njen strah se prevesi v obup. Pošljejo jo na pot kot mulo, ki prenaša neprecenljivo novo mamilo. Ko kemikalija začne pronicati v njeno telo, se le-to začne spreminjati: sposobnosti njenih možganov se povečajo do stopnje, ki so jo prej lahko le predvidevali. Ko poskuša zaznati in razumeti neverjetne spremembe, Lucy začenja čutiti vse okoli sebe – prostor, zrak, vibracije, ljudi, celo težnost. Razvije nadčloveške sposobnosti, telepatijo, telekinezo in še vrsto neverjetnejših zmogljivosti.
O produkciji

Človeški možgani in njihove sposobnosti že dolgo begajo številne priznane znanstvenike. Znano je, da človek uporablja le majhen del svojih umskih kapacitet. Točen odstotek ni znan. S to mislijo se je poigraval scenarist in režiser Luc Besson in jo vzel kot izhodišče za svoj novi film. Predstavljal si je, kako bi bilo, če bi imeli dostop do preostalih delov možganov. Med raziskovanjem koncepta se je Besson povezal s številnimi znanstveniki, med drugim s svetovno znanim nevrologom Yvesom Agidom, ki je soustanovil Institut za možgane in hrbtenjačo (ICM), ki ima svoj sedež v bolnišnici Pitié-Salpêtrière v Parizu. Besson je že ustvaril nekatere močne, edinstvene junakinje. Besson-Sillova pa je takole opisala nenavadno junakinjo te zgodbe: “Lucy je povprečno dekle, ki se v Aziji zabava s svojimi prijatelji. Odkriva življenje, a odkrila ga bo zgrda. Odkrila bo veliko več, kot si je predstavljala.” Za vlogo Lucy sta se Besson in njegova producentka odločila za Scarlett Johansson. Besson je bil navdušen nad njeno disciplino. Od začetka snemanja je bila natančna in profesionalna.