Art kino Odeon Art kino OdeonMagične živali

Fantastic Beasts and Where to Find Them, 2016, Velika Britanija, ZDA


Režija: David Yates
Jezik: angleški

Igrajo: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Dan Fogler, Alison Sudol, Ezra Miller, Samantha Morton, Jon Voight, Ron Perlman, Carmen Ejogo, Colin Farrell

domišljijska pustolovščina, 2h20min

22.12.2016 ob 18.00
23.12.2016 ob 20.30


V zgodbi, ustvarjeni po skrivnostnem svetu pisateljice J.K.Rowling, ki nas je začarala s prigodami Harryja Potterja, se odpravimo v New York na začetku 20. stoletja. Nadobudni mladi čarovnik Newt se želi udeležiti čarovniškega kongresa, toda skrivnostni kovček, poln magičnih živali, mu življenje obrne na glavo. Ko nekaj zverem uspe pobegniti, čarovniki za nastalo zmedo okrivijo Newta. Da bi se odkupil in preprečil stopnjevanje napetih odnosov z običajnimi ljudmi, se Newt s pomočjo nadarjene čarovnice Katherine odpravi na nepozaben lov, poln magičnih avantur in nevarnih prigod.

V novi dogodivščini iz že znanega sveta čarovništva avtorice J.K. Rowling oskarjevec Eddie Redmayne stopa v čevlje magizoologa Salamandra Scamandra. Salamander leta 1926 ravno konča ekskurzijo po celotnem planetu, po katerem je iskal in zabeležil neverjetno paleto magičnih bitij. Ob prihodu v New York, kjer naj bi se ustavil zgolj na kratko, bi se morda lahko izognil kakršnim koli nevšečnostim… a zaradi nekega »ne-čara« (ameriški izraz za bunkeljna) po imenu Jakob, založenega čarobnega kovčka in pobega nekaterih od Salamandrovih magičnih zveri temu ni tako; zaradi tega bi utegnile v svetu tako čarovnikov kot bunkeljnov nastopiti hude nevšečnosti…

Pod režijsko taktirko Davida Yatesa – ki je režiral štiri od filmov o Harryju Potterju – igrajo še Katherine Waterston, tonyjevi nagrajenec Dan Fogler, Alison Sudol, Ezra Miller, dvakratna oskarjeva nominiranka Samantha Morton, oskarjevec Jon Voight, Ron Perlman, Carmen Ejogo, Jenn Murray , Faith Wood-Blagrove in Colin Farrell. Scenarij – scenaristični prvenec avtorice J.K. Rowling, po katere priljubljenih knjigah o Harryju Potterju so razvili eno najbolj donosnih filmskih franšiz – je navdihnil eden od učbenikov na čarovniški šoli Bradavičarki, Magične živali in njihovi ekosistemi, delo Salamandra Scamandra.

Film, ki na velika platna prispe novembra v formatih 2D in 3D, je znova združil ustvarjalce franšize Harry Potter, med njimi producente Davida Heymana, J.K. Rowling, Steva Klovesa in Lionela Wigrama. Izza kamer so sodelovali še direktor fotografije Philippe Rousselot, trikratni oskarjevi nagrajenec za scenografijo Stuart Craig, trikratna oskarjeva nagrajenka za kostum, Colleen Atwood in Yatesov dolgoletni montažer Mark Day. Glasbo je zložil večkratni oskarjevi nominiranec James Newton Howard.

OPISI LIKOV

SALAMANDER SCAMANDER (Eddie Redmayne)

Salamander Scamander je magioolog, ki potuje po vsem svetu v iskanju in dokumentiranju magičnih bitij, pri tem pa upa, da bo čarovniško srenjo poučil o tem, zakaj so ta bitja pomembna in zakaj jih je potrebno zaščititi. Na svojih potovanjih je rešil že vrsto različnih zveri, tako velikih kot malih; ima jih na varnem v kovčku, v katerem je čarobno dovolj prostora za živalski vrt, ki mu je pri srcu in za katerega skrbi. Salamander je nekakšen izobčenec, nekoliko neroden in neprilagojen, in se bolje znajde med svojimi živalmi kot med sočarovniki in čarovnicami. Prihaja iz Anglije, kjer je nekoč študiral na Bradavičarki, a so ga izključili zaradi ogrožanja človeških življenj z zverjo. Le eden od profesorjev se je potegoval zanj – Albus Dumbledore. A nikomur se niti sanjalo ni, da bo Salamader lepega dne spisal enega najpomembnejših učbenikov na Bradavičarki: Magične živali in njihovi ekosistemi.

TINA GOLDSTEIN (Katherine Waterston)

Tina (skrajšana inačica njenega imena Porpentina) Goldstein je brihtna in odločna čarovnica, ki živi v New Yorku in dela pri ustanovi MACUSA (Čarovniški kongres Združenih držav Amerike). Svojčas je bila auror, vendar so ji dodelili nižje in dolgočasno delovno mesto, ker je prekršila svoje delovna pooblastila, ko so njena čustva premagala zdravo pamet in je se je zatekla k nezakonitim čarovniškim prijemom. Obupno si želi spet postati preiskovalka, zaradi česar se njena pot križa s Salamandrovo. Tina je zelo navezana na svojo sestro in sostanovalko Queenie.

QUEENIE GOLDSTEIN (Alison Sudol)

Tinina živahna in nekoliko čudaška mlajša sestra je nesporna lepotica, a pod njeno podobo se skriva več, kot daje slutiti. V ustanovi MACUSA opravlja ne ravno najbolj pomembno delo na istem oddelku kot Tina, vendar pa je ne ženejo sanje in ambicije, kakršne ima njena sestra, ki bi rada spet postala auror. Če smo pošteni, bi svobodomiselna Queenie raje sploh nič ne delala. Ima dobro srce in bi za sestro storila prav vse. Je tudi chitlivka, kar pomeni, da zna brati misli.

JAKOB KOVALSKI (Dan Fogler)

Ne-čar (ameriški izraz za bunkeljna), ki dela v tovarni konzerv, a sanjari, da bi postal pek ter pekel slastne sveže zalogaje. Ker si nikakor ne more priskrbeti posojila, se zdi, da se je vdal v usodo, a se vse spremeni, ko naleti na Salamandra Scamandra in nehote pade v zmedo, ki jo povzročijo Salamandrove magične živali. Sprva se Jacobu zdi, da si vse skupaj zgolj domišlja, a kmalu dojame, da se je znašel na pustolovščini, o kakršni ni drznil niti sanjati.

PARSIFAL GRABELJ (Colin Farrell)

Ta auror je kot direktor čarovniške varnostne službe pri ustanovi MACUSA eden najvišjih in najbolj spoštovanih funkcionarjev. Ko odkrije, da je Salamander Scamander nepooblaščeno prispel v New York s kovčkom, polnim prepovedanih magičnih živali, je do njegovih namer silno sumničav in zaskrbljen, da utegne priti do kršitve najpomembnejšega zakona ameriškega čarovniškega sveta – Statuta tajnosti. Sicer pa se zdi, da Grabelj izkazuje skrb in sočutje do mladega in hudo ranljivega Credencea Kostnika. A s kakšnimi nameni?

MARY LOU KOSTNIK (Samantha Morton)

Ne-čarka in vodja Filantropskega društva Novega Salema (znani so tudi kot Novi Salemčani) v svojih govorih ne okoliši. Odločena je, da izkorenini vsakršno čarovnijo in pri tem zagnano žene gonjo proti čarovnikom in čarovnicam, za katere je prepričana, da žive med njimi. V svoje podvige zvleče tudi svoje posvojene otroke, ki živijo v strahu pred njenim besom.

CREDENCE KOSTNIK (Ezra Miller)

Posvojeni srednji otrok Mary Lou Kostnik se zdi vase zaprt, skrajno plah mladenič, precej bolj ranljiv kot njegovi sestri. Nemočen je pred kaznimi in grdim ravnanjem, ki so odgovor na še tako neznatno kršitev Mary Loujinih strogih pravil. A ker je osamljen, je tudi nemočen pred manipulacijami Parsifala Grablja, ki ga mladenič osebno silno zanima.

CHASTITY KOSTNIK (Jenn Murray)

Mary Loujina najstarejša posvojena hči vdano uboga materina pravila in ji pomaga pri poslanstvu, da izkorenini čarovnijo in vse, ki se je poslužujejo.

MODESTY KOSTNIK (Faith Wood-Blagrove)

Mary Loujina najmlajša posvojena hči je nekoliko prezgodaj odrasla; svojo neubogljivost uspešno skriva pred strogo materjo, saj ve, kaj se zgodi njenemu bratu Credenceu. Najraje igra ristanc in pri tem recitira protičarovniške rime. A kadar mama in sestra ne gledata, letake Novih Salemčanov uporniško razmeče na vse strani neba.

SERAFINA PICQUERY (Carmen Ejogo)

Serafina Picquery je predsednica Čarovniškega kongresa Združenih držav Amerike (ustanove MACUSA). Dosledno uveljavlja Statut tajnosti, ki naj bi ameriško čarovniško srenjo ščitil pred ne-čarji. Toda skrivnostni dogodki zdaj ogrožajo njihovo tajnost, kar bi, kot se boji predsednica Picqueryjeva, znalo voditi v vojno. Prihod Salamandra Scamandra in njegovega kovčka, polnega prepovedanih magičnih živali, zadeve še dodatno zaplete, zato predsednica naloži direktorju čarovniške tajne službe Parsifalu Grablju, da najde rešitev. Maturantka ameriške šole za čarovnike in čarovnice Ilvermorny je že zgodaj pokazala velike obete, saj je bila ena od izjemno redkih dijakov, ki so jim bili ponujeni vsi štirje domovi. Izbrala je dom rogate kače.

GODRNJAVS (Ron Perlman)

Goblin Godrnjavs je lastnik nelegalnega lokala Pri slepem pujsu, v katerega smejo samo izbranci in ki gosti določene dele čarovniške srenje v New Yorku med prohibicijo. Sumljive sorte osebek, čigar privrženost je zlahka kupiti in ki je pripravljen izdati prav vsakogar – da je le cena prava.

HENRY SHAW, starejši (Jon Voight)

Časopisni mogotec ima dva sinova – starejši, punčica njegovega očesa, je senator, ki se znova poteguje za stolček, mlajši, Langdon, pa je v njegovih očeh domala zguba, zato ga Henry starejši niti ne posluša, ko mu skuša pozornost obrniti na nedavno nenavadno dogajanje v New Yorku.

LANGDON SHAW (Ronan Raftery)

Mlajši sin časopisnega mogotca Henryja Langdona za razliko od starejšega brata senatorja nikoli ni izpolnil očetovih pričakovanj, a se še vedno poteguje za njegovo priznanje. Ko izve za vrsto skrivnostnih dogodkov v New Yorku, ki nakazujejo, da gre za nekaj v zvezi s čarovništvom, skuša o tem obvestiti očeta, prepričan, da je odkril zgodbo stoletja. Vendar oče in brat samo zamahneta z roko in ga posmehljivo odslovita.

SENATOR HENRY SHAW (Josh Cowdery)

Najstarejši sin časopisnega mogotca se v New Yorku spet poteguje za mesto v senatu. Ker v deželi še vedno velja prohibicija, je odločno proti lokalom in biljardnicam, v katerih točijo alkohol, saj so, kot je prepričan, leglo korupcije. Podobno kot oče o svojem mlajšem bratu nima ravno najboljšega mnenja in se njegovim prepričevanjem, da mesto ustrahuje nekakšno magično bitje, samo roga.

OPISI BITIJ

BOVTRAKL

Na poganjek spominjajoče bitje je grozno težko opaziti v njegovem naravnem okolju, saj ni le silno drobno, temveč se tudi zlahka zlije z listnato podlago. V višino zraste do največ 20 cm in je videti, kot bi bilo iz nekakšnega debla s koreninami, drobnimi z listjem posejanimi vejicami in dvema rjavima očesoma. Salamander ima vsaj šest teh drobnih bitji – imenuje jih Preklc, Finn, Tit, Popi, Marek in Tomo – res pa mu je najljubši prvi, ki ga vedno nosi na varnem v prsnem žepu. Bovtrakl, ki se hrani zgolj z mrčesom, je miroljubno, tiho in neznansko plaho bitje.

ŠNOFELJČEK

Nagajivi šnofeljček je drobno, kosmato bitje z dolgim zaobljenim rilčkom, zaradi česar je videti kot križanec med krtom in račjekljunim kljunačem. Nezadržno ga privlači vse, kar se blešči, zato ta po zemlji rijoča, a zavidljivo urna in okretna živalca ukrade prav vse, kar ji sijočega pade v oko. Svoj plen shranjuje v žepu na trebuščku, ki lahko nosi precej več, kot se zdi mogoče. Šnofeljček je nežen in celo ljubeč, a zna biti pri svojem iskanju bleščečih predmetov precej uničujoč, zatorej nasvet: ni najboljša izbira za domačega ljubljenčka.

GROMOVNIK

Velikanska žival ptičjega rodu je doma v suhem podnebju Arizone. Glavo ima podobno orlu oziroma – če poiščemo primerjavo čarovniškem svetu – hipogrifu. Ima več kril, ki jih krasijo oblakom in soncu podobni vzorci; kadar maha z njimi, lahko ustvarja grome in viharje. Gromovniki tudi zaslutijo nevarnost. Potem ko je Salamander enega od njih rešil iz rok prekupčevalcev v Egiptu, mu je nadel ime Frank in mu obljubil, da ga vrne v njegovo naravno okolje v Arizoni. Na žalost so na eni od njegovih nog sledovi okov, a njegova hvaležnost Salamandru, da ga je rešil, je več kot očitna.

NENADNO ZLO

Ne ravno najbolj posrečeno poimenovano bitje je videti kot mešanica med kuščarjem in ogromnim metuljem. Počiva v zelenem koničastem zapredku, a kadar razpne svoja barvita krila, posejana z bodicami, je nenavadno lepo. Zna biti nevarno, saj vam lahko izsesa možgane, vendar pa je njegov strup, če je pravilno razredčen, uporaben za brisanje grdih spominov.

ROGONOS

Njegovo naravno okolje ja Afrika; gre za eno največjih in najbolj strah zbujajočih magičnih živali v Salamandrovi zbirki, čeprav je silno prijazen in igriv. Zaradi njegovega roga, oklepu podobne kože in dolgega repa, ki spominja na vrv, bi ga od daleč zlahka zamenjali za nosoroga… dokler ne vidimo, da njegov rog sije in je tudi precej večji. Njegova debela koža odžene domala vsak urok in prekletstvo, njegov ostri rog pa vsebuje smrtonosno tekočino – tisto, kar rogonos predre s svojim rogom, bo razneslo. Salamader ima samico rogonosa, ki je na njegovo nesrečo ravno plodna in išče samca.

POLMASK

Opici podobno bitje s svojimi ogromnimi otožnimi črnimi očmi spominja na srebrnodlakega orangutana. Lahko po lastni volji postane neviden in ima čut za predvidevanje, zato je edini način, da ga ujamete, to, da storite nekaj povsem nepričakovanega. Polmask je načeloma miroljubna žival, a vas bo grdo ugriznil, če ga boste izzvali ali se bo počutil ogroženega. V njegovo veliko nesrečo iz njegove dolge svilnate sive dlake izdelujejo prejo za plašč nevidnosti, zato je njegovo krzno neznansko cenjeno.

OKAMI

Pernato in krilato bitje na dveh nogah s telesom kače, zaradi česar je videti kot križanec med zmajem in ptičem. Izvali se iz jajc, katerih lupina je iz čistega srebra in vredna celo bogastvo. Naravno okolje okamija je Daljni vzhod, predvsem Indija, pri tem pa je obseg tega okolja odločilnega pomena, saj gre za koranapitično žival – kar pomeni, da zraste ali se skrči glede na to, koliko prostora ima na voljo.

MURTLEP

Podgani podobno bitje, ki na hrbtu nosi morski vetrnici podobno tvorbo. Čarovnik, ki ga je ugriznil murtlep, lahko dobi izpuščaje in rahel odpor do urokov. Vendar pa so nekateri precej bolj občutljivi na njegov ugriz in jih pestijo precej bolj nadležni simptomi. Sicer se zgodi skrajno redko, a če murtlep ugrizne bunkeljna ali ne-čarja, se bo ta začel neizmerno potiti. Murtlapi živijo ob obali Britanije, zato tam pazite, kod stopate, saj so jim – čeprav se prehranjujejo predvsem z rakci – stopala nič hudega slutečih bunkeljnov v neizmerno slast.

GRAFORN

Ogromna mesojeda zver, ki jo je bilo svojčas najti v goratih predelih Evrope. Na žalost obstaja le še en za ploditev sposoben par, ki je zdaj v varnih rokah Salamandra Scamandra, in ima že podmladek. Njihova sivo-škrlatna koža je odpornejša od zmajeve in lahko odbije večino urokov. Imajo grbast hrbet, zašiljene rogove in noge s po štirimi prsti. Znajo biti hudo nasilni in jih je silno težko ukrotiti.

MESEČINKO

Redko ga boste uspeli videti, saj je neznansko plah in iz svojega podzemnega brloga prileze na plano zgolj ob polni luni. Njegova gladka koža je svetlo siva, njegovo telo nosijo štiri suhljate nožice z velikimi ploskimi stopali. Na vrhu glave ima ogromne okrogle oči in kadar se zazre v koga – predvsem kadar ga hranijo – se zdi celo ne-čarjem naravnost ljubek. Živi povsod po svetu in bunkeljne in ne-čarje čisto nehote zmede z dodelanimi geometričnimi vzorci v žitu – ti so posledica zapletenih plesnih korakov, ki jih v mesečini ni mogoče videti, domnevajo pa, da gre za uvod v parjenje.

RUNARKA

Gre za velikansko triglavo kačo, katere vsaka od glav ima drugačen namen: leva načrtuje, srednja sanjari, desna pa je neusmiljen kritik in ima skrajno strupene čekane. Izvira iz afriške državice Burkine Faso in lahko zraste do dobrih dveh metrov; je živo oranžna s črnimi progami, zaradi česar je ni težko opaziti. Kar jim ni v največjo korist, saj črni trg za te živali in njihova jajca cveti že več stoletij.