Art kino Odeon Art kino Odeon


Mraz v juliju

Cold in July, 2014, ZDA, Francija


Režija: Jim Mickle
Jezik: angleški

Igrajo: Michael C. Hall, Sam Shepard, Don Johnson, Vinessa Shaw, Nick Damici, Joe Lanza, Dorothea Swiac, Laurent Reijto

triler, 1h49min

29.7.2014 ob 19.00
30.7.2014 ob 19.00
31.7.2014 ob 19.00
1.8.2014 ob 21.00
2.8.2014 ob 21.00
3.8.2014 ob 21.00
1.9.2014 ob 18.30 PONEDELJKI ZA ZAMUDNIKE
15.9.2014 ob 20.30 PONEDELJKI ZA ZAMUDNIKE


Film pripoveduje o Richardu Danu, majhnem obrtniku iz vzhodnega Teksasa, ki v samoobrambi ubije človeka. Kmalu spozna robatega Bena Russla, nekdanjega kaznjenca in očeta ustreljenega vlomilca, ki je obseden z željo po maščevanju sinove smrti. Skorumpiranost malega mesta in paranoja spremenita ta dva zaprisežena sovražnika v malo verjetna zaveznika. Pri iskanju resnice jima pomagata Danova odločna žena in podeželski detektiv iz Houstona. Skupaj odkrijejo veliko skrivnost, temačnejšo in nevarnejšo, kot so si kdaj koli lahko predstavljali.

Film je režiral Jim Mickle (Smo, kar smo, Dežela vampirjev), scenarij sta po istoimenskem romanu Joeja R. Lansdala priredila Jim Mickle in Nick Damici (Smo, kar smo, Dežela vampirjev). V glavnih vlogah so nastopili Michael C. Hall (Šest čevljev pod rušo, Dexter), Don Johnson (Django brez okovov, Mačeta, Nash Bridges, Miami Vice) in Sam Shepard (Avgust: okrožje Osage, Brata, Ne hodi mi trkat, Beležnica).

O snemanju
Ko je Jim Mickle pred leti na dušek prebral Lansdalov roman Mraz v juliju, si je po njem želel posneti film. Toda pri tem je naletel na težave. V knjigi je videl prvine, ki jih je želel videti tudi na velikem platnu, to pa zaradi same narave pripovedovanja ni bilo tako lahko. Z Nickom Damicijem, tudi igralcem, sta morala ohraniti ritem in razgibano podajanje zgodbe. Druga težava je bila pridobitev ustreznih finančnih sredstev. Da je roman spravil na filmski trak, je potreboval kar nekaj let.

Mickle je imel srečo tudi pri izbiri filmskih igralcev. V glavni vlogi si je želel videti Michaela C. Halla, ki je takrat igral v zdaj že kultni nadaljevanki Dexter. Ta je, ko je prebral scenarij, zanimivo vlogo takoj sprejel. Mickle je imel sprva pomisleke, saj je lik družinskega Richarda Dana popolnoma drugačen od psihopatskega in morilskega Morgana Dextra, a ga je Hall prepričal s svojo delavnostjo in nezahtevnostjo. Pozneje sta se mu pridružila še Shepard in Johnson, oba navdušena nad zanimivo zgodbo in nepredvidljivimi zapleti.

Snemali so na ameriškem podeželju, na voljo pa so imeli 25 dni. Dva tedna jih je spremljal tudi Lansdale in bil nad videnim navdušen. Mickle se je zaradi kratkih rokov prvič v karieri odpovedal montiranju in delo zaupal nekomu drugemu, kar opisuje kot “nenavadno izkušnjo in nekakšen preizkus”. Prej ni nikoli izrezoval prizorov, tokrat pa je moral ves čas tehtati med brisanjem in prestavljanjem. Glasbo je napisal Jeff Grace. Grace in Mickle sta že večkrat sodelovala in sta vedela, kakšno glasbeno podlago želita za Mraz v juliju. Navdih sta dobila pri Johnu Carpenterju.

Film so premierno predstavili na filmskem festivalu v Sundanceu, predvajali pa so ga tudi v Cannesu, v sekciji Dva tedna režiserjev. Povsod je naletel na odlične kritike, tako pri kritikih kot pri občinstvu.