Art kino Odeon Art kino Odeon

NAGRADA DARKO BRATINA. POKLON VIZIJI.

Kinoatelje vsako leto podeljuje Nagrado Darko Bratina. Poklon viziji v sklopu istoimenskega monografskega festivala v spomin na svojega ustanovitelja. Nagrada spodbuja medkulturno komunikacijo v našem skupnem prostoru.

Letošnja edicija ponuja vpogled v bogato produkcijo ene izmed najprodornejših ustvarjalk baltske kinematografije, režiserke LAILE PAKALNINA, ki se podpisuje pod več kot 30 del (celovečernih, kratkometražnih, dokumentarnih in igranih filmov). V motivaciji nagrade je zapisano: “Laila Pakalnina s pozornostjo do najmanjše podrobnosti opazuje življenje, ki se na videz zdi običajno, vendar pod gladino samoumevnosti prekriva številne absurde. Ta dvojnost jo neizmerno zabava in z njo se zabavamo tudi mi, okuženi od njenega ambivalentnega pogleda. Distanca, ki jo ustvarja, je seveda komična, vendar nič manj poetična in politična. Meja, ta naša skupna tema, jo spremlja skozi številne filme. Zanima jo kot družbeni pojav, ki vsakdanje življenje prepoji s protislovji, pa tudi kot fenomen, ki omogoča, da se zagledamo iz druge strani ali da v drugem uzremo sebe.”

V Izoli bo potekala projekcija celovečernega igranega filma ČEVELJ (The Shoe). Poleg projekcije bo možnos spznati tudi režiserko, prejemnico Nagrade Darko Bratina. Poklon viziji 2014.

Sinopsis filma:

THE SHOE (1998)
Uradna selekcija festivala v Cannu, Torontu in Berlinu; tiha komedija nas popelje nazaj v pozna petdeseta in čas hladne vojne, ko je na beli peščeni obali Latvije potekala meja s Sovjetsko Zvezo. Vsak večer sovjetski traktorji prečešejo latvijsko obalo iščoč znake kogarkoli, ki bi prečkal sovjetsko mejo z morja. Nekega jutra obmejna patrulja odkrije v pesku ženski čeveljček in sledi, ki vodijo v slikovito vasico Liepaja. Sproži se alarm, vojaki so prerazporejeni in uradna preiskava se začne. Tako kot v Pepelki, vsaka ženska v vasi pomeri čeveljček, vendar nagrada za tisto, ki ji bo čeveljček pristajal, ne bo princ na belem konju…

22.11.2014 ob 20.00