Art kino Odeon Art kino Odeon

Naš dom

Utama, 2022, Bolivija, Francija, Urugvaj


Režija: Alejandro Loayza Grisi
Jezik: španščina

Igrajo: José Calcina, Luisa Quispe, Santos Choque

, 01h27min

24.07.2023 ob 21:30 Letni kino Arrigoni


Vizualno prevzemajoča zgodba o starem paru, ki se v prostranstvih bolivijskega višavja sooča z usodnimi posledicami dolgotrajne suše. Dobitnik velike nagrade žirije na festivalu Sundance in uradni bolivijski kandidat za oskarja.

Napovednik: https://www.youtube.com/watch?v=QeS0_PQmfmA

Predprodaja vstopnic: Galerjia Alga.

iz prve roke
»Sprva sem želel povedati zgodbo o čisti ljubezni, postavljeno v osrčje bolivijskega Altiplana /…/ Ljubezensko zgodbo sem pozneje povezal s širšim družbenim in okoljskim kontekstom, ki mi je omogočil, da sem raziskal zaskrbljujoča vprašanja v zvezi z mojo deželo in vplivom podnebnih sprememb. Ti problemi se morda zdijo oddaljeni, vendar so nam v resnici strašansko blizu, saj se z njimi že srečujemo v številnih delih sveta: izginjanje jezikov in kultur, prisilne selitve podeželskega prebivalstva, medgeneracijski konflikti glede tradicije oziroma asimilacije … /…/ V estetskem smislu prihajam iz sveta fotografije, zato me zanima ustvarjanje na presečišču podobe in tišine, kjer se skrivajo najgloblji pomeni: izguba, akulturacija, uničenje narave. Slogovno ima vsak posnetek pomen zase, v okviru filma pa obogatijo pripoved. Prostrane pokrajine, portreti, ki poudarjajo globoke poglede likov, ter trenutki tišine so moja orodja za pripovedovanje zgodbe, s katero postavljam kritična vprašanja o družbenih, okoljskih in človeških problemih v času velikih sprememb.
Naš dom je film o enem najbolj zapostavljenih krajev na planetu, hkrati pa univerzalna zgodba, ki bi se lahko dogajala v kateri koli skupnosti, soočeni s podobnimi družbenimi in okoljskimi težavami. To je zgodba, pripovedovana skozi oči preprostega para, ki se sooča s smrtjo ter izgubo svojih vrednot in običajev. Toda vedno obstaja možnost vztrajanja in ohranjanja. Čeprav se morda zdi, da gre za tragedijo, želim, da bi film prinesel upanje.«
– Alejandro Loayza Grisi