Art kino Odeon Art kino OdeonNika

Nika, 2015, Slovenija


Režija: Slobodan Maksimović
Jezik: slovenski

Igrajo: Ylenia Mahnič, Marjuta Slamič, Benjamin Krnetić, Nenad Tokalić, Sebastian Cavazza, Gašper Tič, Primož Pirnat, Borut Veselko, Gojmir Lešnjak Gojc, Zala Đurić Ribič, Demetra Malalan

mladinski film, 1h30min

13.10.2016 ob 19.30 KINO V ŽIVO z režiserjem in glavno igralko
14.10.2016 ob 18.00
15.10.2016 ob 20.00
16.10.2016 ob 18.00


Nika je neustavljiva najstnica, ki je po pokojnem očetu podedovala strast do hitrosti in tekmovanj v go-kartingu. Nikina mama se z izbiro hčerinega konjička ne strinja, a hkrati se zaveda, da je Nika dovolj stara, da sprejema svoje odločitve in tudi njihove posledice. Divji prizori voženj z go-kartom ustvarjajo privlačno ozadje za univerzalno zgodbo o izgubi, ljubezni, uporništvu, odraščanju in iskanju prave poti.

Glavna junakinja filma je Nika, šestnajstletno dekle, ki obožuje dirkanje z gokarti. Za ta šport jo je navdušil njen oče, ki se je ponesrečil z avtomobilom, zdaj pa za njo skrbi mama Mojca. Nika je z njo v sporu zato, ker ji ne dovoli, da bi še naprej trenirala karting. Preveč jo je namreč strah, da bi po tem, ko je izgubila moža, ostala še brez hčerke. Toda mamina prepoved doseže ravno nasprotni učinek od želenega.

Film o neustavljivi najstnici Niki je na 19. filmskem festivalu v Motovunu prepričal hrvaško občinstvo in prejel nagrado za najboljši mladinski film. Gledalci so film nagradili z ovacijami, posebna mladinska žirija festivala pa je filmu dodelila glavno nagrado v kategoriji mladinskih filmov.

Režiser Slobodan Maksimović je po podelitvi povedal: «Če vam nagrado dodeli mladinska žirija, je to zlata vreden občutek. Vesel sem, da so gledalci uživali v filmu, ploskali, navijali in glasno komentirali. Tako vzdušje doživiš le ob iskrenih, mladih ljudeh.«

Drugi film režiserja Slobodana Maksimovića (Hvala za Sunderland, 2012) je nastal pod okriljem Nora production group, produkcijske hiše leta (SOF 2016), ki je ustvarila znane televizijske oglase (tudi legendarne Dobre vile) ter uspešen generacijski film Jebiga. Nika je nastala v koprodukciji RTV Slovenija, film pa je sofinanciral tudi Slovenski filmski center.

Film Nika, ki so ga navdihnile uspešne slovenske dirkačice, v ospredje postavlja žensko junakinjo, saj je karting eden redkih športov, v katerem moški in ženske tekmujejo med seboj. Film, posnet na slovenski obali v 28-tih snemalnih dneh, vključuje atraktivne prizore dirkanja ter urbane primorske lokacije.

Scenarij je režiser spisal v sodelovanju z Matjažem Pikalom. Niko je prepričljivo odigrala Ylenia Mahnič, 17-letna dijakinja Gimnazije Koper, ki se je prvič preizkusila v igranju v filmu. Njeno igralsko družino sestavljajo Marjuta Slamič (mama), Sebastijan Cavazza (oče) in Benjamin Krnetić (simpatija), ob njih pa še Borut Veselko, Gojmir Lešnjak Gojc, Gašper Tič…

Eden od adutov generacijskega filma Nika je tudi glasba, ki je delo Petra Dekleve in Mihe Guština – Guštija, v filmu pa se pojavijo tudi skladbe Dubioze Kolektiva, Lačnega Franza, Koala Voice, Dandelion Children, Prismojenih profesorjev bluesa, Rudija Bučarja in Guštija.

Film bo v Sloveniji prvič na ogled na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, v slovenske kino dvorane pa prihaja oktobra 2016.