Art kino Odeon Art kino Odeon

Nikec na počitnicah

Les vacances du petit Nicolas, 2014, Francija


Režija: Laurent Tirard
Jezik: francoski

Igrajo: Mathéo Boisselier, Valérie Lemercier, Kad Merad, Dominique Lavanant, François-Xavier Demaison, Bouli Lanners, Judith Henry, Francis Perrin

komedija, 1h37min

18.10.2014 ob 16.00
19.10.2014 ob 16.00


Film o najslavnejšem šolarju vseh časov. Posnet je po istoimenski knjižni uspešnici – seriji zgodb o Nikcu, katerih avtorja sta René Goscinny (tudi avtor besedil za slovitega Asterixa in Srečnega Luko) in ilustrator Jean-Jacques Sempé.

zgodba
Konec šolskega leta je. Težko pričakovani trenutek, saj so nastopile počitnice. Nikec se s starši in z babico odpravi na morje. Na plaži hitro spozna nove prijatelje: Blaža, Kristijana, Metoda, Poldeta, Sineta, Lovra in Jožka. Eden ni na počitnicah, saj tam živi, drugi ima rad vse, celo ribe, tretji ne govori istega jezika, ker je Anglež, četrti pa se ves čas cmeri. In tu je še nekdo, ki hoče imeti vedno prav, kar je za vse zelo naporno. Nikec pa spozna tudi Izabelo, ki ga ves čas gleda z velikimi očmi. Prepričan je, da jo želijo starši na silo poročiti. Začnejo se vrstiti prepiri in vse mogoče neumnosti. O nečem pa ni dvoma: to bodo za vse nepozabne počitnice.

iz prve roke
Nikec je serija, tako da smo o nadaljevanju razmišljali domala od začetka. Po uspehu prvega filma pa sploh ni bilo dvoma. Počitniška tematika mi je v spomin priklicala filme iz otroštva, kot sta Les Vacances de Mr. Hulot in Hôtel de la plage; zdelo se mi je, da nam bo tematika omogočila, da se spustimo v povsem drugačen svet in obudimo brezskrbnost počitnikovanja iz petdesetih in šestdesetih. Prav zaradi te spremembe okolja in tona sem se veselil novega podviga.
- Laurent Tirard, režiser

o avtorju
Laurent Tirard je študiral film na newyorški univerzi. Nato je bil zaposlen kot bralec scenarijev v studiu Warner Bros in kot filmski kritik pri francoski reviji Studio. Objavil je knjigo intervjujev, Moviemakers’ Master Class: Private Lessons from the World’s Foremost Directors, v kateri se je o filmu pogovarjal s slavnimi režiserji, kot so Woody Allen, David Cronenberg, brata Coen in Lars von Trier. Kot soscenarist je sodeloval tudi pri celovečercu Kako se poročiti in ostati samski. Posnel je kratek film The Story of My Life, celovečerec Molière in dva filma o slavnem Nikcu, Mali Nikec in Nikec na počitnicah. Njegov je tudi zadnji film o Asterixu, Asterix in Obelix v Britaniji.

kritike
»Komedija se kaže kot dobra. Scenarij združuje gege šolarjev (prizor z umazanim tušem), komične repeticije (babica z bonbončki) in neverjetne, toda resnične situacije.«
- Olivier Bachelard, Abus de Ciné