Art kino Odeon Art kino OdeonNimfomanka – 1. del

Nymphomaniac - Part 1, 2013, Danska, Nemčija, Francija, Belgija, Velika Britani


Režija: Lars von Trier
Jezik: angleščina

Igrajo: Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgard, Stacy Martin, Shia LaBeouf, Christian Slater, Jamie Bell, Uma Thurman, Willem Dafoe, Mia Goth, Sophie Kennedy Clark, Connie Nielsen, Michael Pas

drama, 1h58min

4.4.2014 ob 20:30 - CAPRISOVA PREMIERA
5.4.2014 ob 20:30
6.4.2014 ob 20:30
7.4.2014 ob 20:30
8.4.2014 ob 20:30
9.4.2014 ob 20:30
10.4.2014 ob 18:00
13.4.2014 ob 18:00
16.5.2014 ob 18.00
17.5.2014 ob 18.00Zaradi erotičnih prizorov osebam, mlajšim od 16 let, ogled filma odsvetujemo.

Režiser polemičnih filmov Melanholija, Antikrist in Dogville predstavlja razburljivo zgodbo samooklicane nimfomanke Joe, ki jo nekega večera vso pretepeno najde šarmantni Seligman. Pospremi jo k sebi domov in ji oskrbi rane, ob tem pa izve njeno življenjsko zgodbo. Erotična pripoved nas popelje v njeno mladost, polno seksualnega preizkušanja, zapeljevanja in ljubezenskih avantur. Kaotični vrtinec nenadzorovanih erotičnih potreb Joe sili v vedno bolj tvegano in nerazumno ravnanje, ki postopoma zamegli njeno čustveno zavedanje in razumno razmišljanje.

Nimfomanka je divja in poetična zgodba o doživetjih ženske od njenega rojstva do starosti petdesetih let. Pripoveduje jo glavni lik Joe (Charlotte Gainsbourg), samooklicana nimfomanka.
Nekega hladnega večera šarmanten starejši samec Seligman (Stellan Skarsgård) naleti na pretepeno Joe. Odpelje jo v svoje stanovanje, kjer jo med negovanjem sprašuje o njenem življenju.
Pozorno prisluhne pestri, večplastni zgodbi, ki jo Joe strne v osem poglavij, polnih asociacij in prepletajočih se dogodkov.

Prvo poglavje:Popolna ribička
Kako lahko običajna vrečka čokoladnih slaščic postane simbol seksualne zmage?
Joe in njena izkušena prijateljica B na popotovanju stavita, koliko moških lahko omrežita. Glavna nagrada je vrečka slastnih čokoladic. Joe kmalu uvidi, da se bo morala preleviti v spretno ribičko in privabiti plen, da bo prijel na trnek.

Drugo poglavje: Jerôme
»Ljubezen je poželenje z dodatkom ljubosumnosti«.
Ljubezen je v očeh cinične nimfomanke šibko čustvo, vendar mlado Joe dosežejo sile, ki načenjajo njeno močno obrambo.
Njegovo ime je Jerôme.

Tretje poglavje: Ga. H
Obvladovanje velike mreže ljubimcev ni vedno preprosto. Joe se sooči z neprijetnimi posledicami nimfomanstva.
Za pripravo omlete je nenazadnje potrebno razbiti nekaj jajc.

Četrto poglavje: Delirij
Delirij: Zmedenost. Blodnja. Haluciniranje. Umre nimfomankin oče.

Peto poglavje:Mala šola orgel
Bachov koralni preludij: Trije povsem različni glasovi v popolni harmoniji. Z drugimi besedami: POLIFONIJA. Nimfomanka je zlahka navdušena in to tudi pokaže.

Šesto poglavje: Vzhodna in zahodna cerkev (račka)
Vzhodno cerkev pogosto povezujejo s cerkvijo veselja, zahodno pa s cerkvijo trpljenja. Na duševnem popotovanju vzhodneje od Rima boste ugotovili, da se oddaljujete od krivde in bolečine proti svetlobi in veselju. Vendar pa Joe spozna, da sta si bolečina in zadovoljstvo bliže, kot bi si mislili.

Sedmo poglavje: Ogledalo
Slika, ki jo vidite v ogledalu, se na prvi pogled zdi natančna kopija predmeta, ki ga gledate. To vendarle ne drži, saj je predmet v ogledalu vedno zrcalna slika, torej popačena različica izvirnika. Joe se skuša odreči seksualnosti.

Osmo poglavje: Pištola
Včasih se zdijo zadeve skrite, ker jih poznamo. Toda če spremenite svoje stališče, je lahko njihov pomen nenadoma povsem drugačen. Joe se poda v sumljive posle in hitro ugotovi, da je v življenju pridobila nekaj dragocenih veščin.