Art kino Odeon Art kino Odeon


Ob tebi

Me Before You, 2016, ZDA


Režija: Thea Sharrock
Jezik: angleški

Igrajo: Emilia Clarke, Sam Claflin, Janet McTeer, Charles Dance, Jenna Coleman, Matthew Lewis, Vanessa Kirby, Stephen Peacocke, Brendan Coyle

romantična drama, 1h50min

30.6.2016 ob 21.00


Čustvena zgodba, posneta po knjižni uspešnici Jojo Moyes, sledi prikupni, toda vedno malce raztreseni in naivni Lou, ki mora obrniti nov list v knjigi svojega življenja. Ko izgubi fanta in službo, se zaposli na dvorcu mladega premožnega bankirja Willa, ki je v prometni nesreči postal povsem hrom. Lou začne skrbeti zanj, vendar kmalu spozna, da Will trpi tudi duševno, saj je izgubil nekdanje veselje do življenja. Ko s svojimi prismojenimi dogodivščinami omehča njegovo srce, se skupaj podata na novo odkrivanje drobnih lepot življenja, kar med njima splete nepričakovana romantična čustva.

Pogostoma najdemo ljubezen tam, kjer smo jo najmanj pričakovali. In včasih nas popelje tja, kamor sploh nismo pričakovali…

Louisa »Lou« Clark (Emilia Clarke) živi v prikupnem mestecu na angleškem podeželju. Nekoliko čudaška in domiselna šestindvajsetletnica nima jasno zastavljene prihodnosti; da bi pomagala preživeti lastni tesno povezani družini, menja službe eno za drugo. A njen siceršnji nalezljivi optimizem se znajde pred preizkušnjo, ko sprejme delo v bližnjem »gradu«, kjer postane skrbnica in spremljevalka mladega bogatega bankirja Willa Traynorja (Sam Claflin) – ta je pred dvema letoma zaradi prometne nesreče pristal v invalidskem vozičku, kar mu je v hipu drastično spremenilo življenje. Ubilo mu je nekdanjega pustolovskega duha, postal je ciničen in se vdal v usodo… dokler se Lou ne odloči, da mu pokaže, da je vredno živeti. Družno se podata na vrsto dogodivščin, iz katerih se naučita precej več, kot sta si bila mislila, in ki na nepričakovane načine spremeni njuni življenji – ter srci.

Po kritiško opevani knjižni uspešnici Jojo Moyes pod režijsko taktirko Thee Sharrock igrajo še Charles Dance, Jenna Coleman, Matthew Lewis, Vanessa Kirby, Stephen Peacocke, Brendan Coyle in za oskarja imenovana Janet McTeer.

Scenarij sta skupaj z Moyesovo spisala Scott Neustadter in Michael H. Weber, producentki sta Karen Rosenfelt in Alison Owen, izvršna producentka Sue Baden-Powell.

Izza kamer so sodelovali še za oskarja imenovani direktor fotografije Remi Adefarasin, scenograf Andrew McAlpine, montažer John Wilson in kostumografinja Jill Taylor. Glasbo je zložil Craig Armstrong.

O igralcih

Emilia Clarke (Lou Clark) je nedavno prejela že drugo nominacijo za emmyja za vlogo Daenerys Targaryen v priznani nadaljevanki Game of Thrones po knjižnih uspešnicah Georga R.R. Martina in ob Martonu Csokasu končala snemanje drame Voice From the Stone v režiji Erica D. Howella. Na velikih platnih smo jo sicer nazadnje videli v ponovni oživitvi franšize Terminator: Genisys, v katerem je igrala ob Arnoldu Schwarzeneggerju, v Dom Hemingway je igrala z Judom Lawom, v Spike Island pa jo je režiral Mat Whitecross. Kariero je po študiju igra v Londonu začela v angleški seriji Doctors in v ameriškem TV filmu Triassic Attack. Preizkusila se je tudi v gledališču.

Sam Claflin (Will Traynor) na velika platna prihaja ob Gemmi Arterton in Billu Nightyju v romantični komediji Their Finest Hour and a Half, doslej pa smo ga videli v franšizi The Hunger Games ob Jennifer Lawrence, v biografski drami Friday je upodobil skrivnostnega britanskega nogometaša Robina Fridaya, v Scherfigovem The Riot Club po londonski gledališki predstavi Posh je igral ob Maxu Ironsu, nastopil je ob Lily Collins v romantični drami Love, Rosie po romanu Where Rainbows End Cecilie Ahern, videli smo ga ob Jarredu Harrisu v The Quiet Ones, ob Kristen Stewart, Charlize Theron in Chrisu Hemsworthu v Snow White and the Huntsman (igra tudi v nadaljevanju, The Huntsman: Winter War), v Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides… Igral je tudi v več TV projektih – ob Hilary Swank v filmu Mary & Martha, v dramah The Lost Future ob Seanu Beanu in Annabelle Wallis in v United, v katerem je ob Davidu Tennantu, Dougrayju Scottu in Jacku O’Connellu igral enega od nadarjenih nogometašev moštva Manchester United, ki so umrli ali bili poškodovani v tragični letalski nesreči na münchenskem letališču leta 1958. Videli smo ga tudi v miniserijahPillars of the Earth (po romanu Kena Folletta), Any Human Heartin White Heat.

Janet McTeer (Camilla Traynor) se je dvakrat potegovala za oskarja, prejela je nagrade tony, olivier in zlati globus in velja za eno najbolj cenjenih angleških igralk. Nadvse uspešno gledališko kariero, ki jo je ponesla tudi na Broadway, je nadgradila z vlogo v celovečercih Tumbleweeds (zlati globus, prva nominacija za oskarja), Albert Nobbs (druga nominacija za oskarja, nominacija za zlati globus), The Woman in Black, Insurgent, Angelica, Father’s and Daughters in Maleficent. Nedavno je končala snemanje režijskega prvenca Amber Tamblyn Paint it Black. Na TV se je potegovala za nagrado kritikov v nadaljevanki The Honorouable Woman, z vlogama v The White Queen in Into the Storm, v katerem je upodobila Clementine Churchill, se je potegovala za zlati globus. Nazadnje smo jo videli v seriji Battle Creek.

O ustvarjalcih

Thea Sharrock (režija) se tokrat prvič preizkuša kot režiserka celovečerca. V gledališču je začela režirati leta 2000 in je za svoj debi – predstavo Top Girls, ki so jo uprizarjali tudi na West Endu in je dvakrat prepotovala vso Veliko Britanijo – prejela nagrado Jamesa Menzies-Kitchina Younga za mladega režiserja. Nato je za tri leta prevzela stolček gledališča Southwark Playhouse in tako postala najmlajši britanski umetniški vodja, potem pa presedlala v Gate Theatre. Odtlej je režiserka »na svobodi« in režira raznolike igre v različnih angleških gledališčih (med drugim je režirala Daniela Radcliffa v razvpiti predstavi Equus); za BBC je režirala Henry V s Tomom Hiddlestonom in božično epizodo serije Call the Midwife in se nato vrnila v gledališče z muzikalom The Bodyguard (ki ga uprizarjajo tudi v Nemčiji, na Nizozemskem, v ZDA, Italiji in Južni Koreji). Nedavno je režirala Kevina Spaceyja v njegovi monodrami Darrow v gledališču Old Vic.

Jojo Moyes (avtorica knjižne predloge, scenarij) je spisala že dvanajst knjig, med njimi svetovni uspešnici Me Before You in The One Plus One. Njene romane so prevedli v mnoge jezike in pravice prodali na več kot štirideset teritorijev, dvakrat je prejela nagrado za romantični roman leta in v Nemčiji so ji nedavno nadeli naziv avtorice leta. Deset let je kot novinarka službovala pri časopisih Independent in South China Morning Post, za katera je med drugim pokrivala dogajanja v Belfastu, prevzem Hongkonga in smrt princese Diane. Trenutno za velika platna prireja še dva svoja romana.