Art kino Odeon Art kino Odeon

Odpor- Kino Otok Isola Cinema

Resistance, ,Kratki filmi, 1h14min

08.06.2013 ob 11.00


Bržkone največji in najuglednejši festival kratkega filma, Mednarodni dnevi kratkega filma v Oberhausnu, že sedmo leto zapored potuje po izbranih svetovnih lokacijah in predstavlja jagodne izbore svojih sodobnih in zgodovinskih programov. Ključni med slednjimi je program 35mm kopij subverzivnih filmov s skupnim naslovom Odpor. Politični filmi tega programa, narejeni med leti 1961 in 2010, nas praviloma soočijo z izrazito neolepšanim pogledom na svet. Prvenstveno gre za dokumentarne filme najrazličnejših oblik (od »direktnega filma« do filmskega eseja), v katerih filmarji intervenirajo, protestirajo, se zoperstavljajo in zavzemajo za vrednote, kot so svoboda, človekove pravice ali golo življenje. Program je zasnovan kot potovanje v času in kot svojevrstna zgodovina festivala (in njegovega filmskega arhiva). Vsebuje nekatere izmed najpomembnejših političnih filmov vseh časov, ki so bili predvajani in so zmagovali v Oberhausnu.

Nedelja/Sunday
Dan Drasin, ZDA, 1961, 35mm, čb/b&w, 18′
Ljudski pevci se že zadnjih sedemnajst let ob nedeljskih popoldnevih zbirajo v Washington Square Parku v New York Cityju, kjer pojejo in igrajo. Newyorške oblasti so jim nenadoma prepovedale petje in plesanje v parku. Neke poletne nedelje so se ljudski pevci in študentje zbrali v znak protesta.

Gratinirani možgani Pupilije Ferkeverk/Gratinirani mozak Pupilije Ferkeverk/Gratinated Brain of Pupilija Ferkeverk
Karpo Godina, Jugoslavija, 1970, 35mm, barvni/colour, 11′
Pet mladeničev – slovenskih avantgardnih umetnikov – stoji v morju v različnih vremenskih razmerah, v skozi ves film enakem kadru. Mladenka se gunca na gugalnici. Minevata čas in dogajanje.

Klavnice/Abattoirs/Slaughterhouse
Thierry Knauff, Belgija, 1987, 35mm, čb/b&w, 10′
Poetično obujanje spominov na klavnico, stene razkrivajo svoje spomine. Čakanje živali. Njihovo izginotje in sledi njihovega umiranja. Njihov odhod iz tega kraja življenja in smrti. Trajnost tega. Film brez komentarja.

Mažoretke v vesolju/Des Majorettes dans l’espace/Majorettes In Space
David Fourier, Francija, 1996, 35mm, barvni/colour, 7′
Dimitri, sovjetski kozmonavt s Sojuza 27, ima rad mažoretke. Catherine in Laurent se rada ljubita. Janez Pavel II. ima rad letališča. Vincent ima rad fante.

Kurba/Suka/Bitch
Igor Vološin, Rusija, 2001, 35mm, barvni/colour, 19′
Neskončna vojna in smrt v Čečeniji … Ta film je potovanje v pekel. Temelji na izkušnji običajnega vojaka. Film doživi vrhunec v resničnem prizoru, v katerem Rusi pobijajo Ruse.

Gora zastava/Flag Mountain
John Smith, VB, 2010, 35mm, barvni/colour, 9′
V Nikoziji, razdeljeni prestolnici Cipra, izraz nacionalizma pripeljejo do logičnega zaključka.