Art kino Odeon Art kino Odeon

ODRAŠČAMO

Program kratkih filmov, 2012-2014, Poljska, Kuba, Ekvador


Režija: Aleksandra Terpinska, Diana Montero, Małgorzata Kozera - Topińska
Jezik: poljski, španski

Igrajo: dokumentarni in igrani

kratki filmi (15+), 1h8min

7.10.2015 ob 18.30 FILM NA OKO


4 kratki filmi, slovenski podnapisi, 68 min.
Režija: Aleksandra Terpinska, Diana Montero, Małgorzata Kozera – Topińska
Izbor kratkih filmov z Antropološkega filmskega festivala otrok in mladih

Antropološki filmski festival otrok in mladih je neodvisen, nekomercionalen festival, ki prikazuje kratke dokumentarne, igrane, dokumentarno-igrane in animirane filme o otrocih in mladih. Z zgodbami, ki prihajajo iz celega sveta, vedno znova preizprašuje otroštvo in mladostništvo. Letos se na festivalu Film na oko predstavlja z dvema sklopoma filmov (2 x 4 filmi), od katerih je prvi namenjen otrokom od 12., drugi pa mladostnikom od 15. leta.

V sklopu Odraščamo predstavljamo filme, ki prikazujejo različne izkušnje odraščanja. Skupna rdeča nit se glasi, da imamo ljudje širom sveta več skupnega, kot različnega, če se osredotočimo na ljudsko potrebo po ljubezni, pozornosti in spoštovanju. V filmu Vsi sveti se osemnajst letna Lena posveča iskanju ljubezni znotraj družine, kjer nič ni tako, kot se zdi na prvi pogled. Film ABC odstira delček realnosti, s katero se sooča dvanajst letna deklica na Kubi, kjer mladoletno materinstvo predstavlja pereč problem. Če govorimo o odraščanju, nikakor ne moremo mimo družbene neenakosti: v filmu Princeska in zid nam bo šestletna deklica predstavila svoje sanje ter realnost, v kateri odrašča. V filmu Papirnati zmaj bomo za konec ugotavljali, ali je pismenost res predpogoj za rahločutno in poglobljeno preizpraševanje sveta, v katerem živimo.
— Barbara Turk Niskač, direktorica Antropološkega filmskega festivala otrok in mladih

Vsi sveti / Swieto zmarlych Aleksandra Terpinska, Poljska, 2012, 18′, igrani

Na svoj osemnajsti rojstni dan se Lena poskuša povezati s svojo družino. Dan mrtvih, čas ko se spomnimo umrlih in vrnemo k svojim koreninam, vpliva na razpoloženje glavne protagonistke ter spremeni njen pogled na lastne probleme. Vse, kar se zgodi tega dne, bo spremenilo Lenin pogled na njeno družino. Film je zgodba o iskanju lastne identitete in korenin, o življenju in smrti, o soobstoju paralelnih svetov, ki se združujejo skozi moč ljubezni.

ABC Diana Montero, Kuba, 2013, 15′ dokumentarni

Leoneidi, dvanajstletna deklica, ki živi v osrčju Kube, se sooča z avtoriteto svojega moža. Njen vsakdan je razpet med otroško igro, materinstvom in gospodinjskimi obveznostmi doma.

Princeska in zid / Ksieżniczka i mur Małgorzata Kozera – Topińska, Poljska, 2012, 14′, dokumentarni

»Ko odrastem bi najraje postala … ženska, ki se sprehaja v modnih oblekah. Rada bi bila igralka. In rada bi bila lepa, da bi bili vsi fantje zaljubljeni vame in bi me vsi poznali«. Tako pravi Kasia, šestletna deklica z bogato domišljijo in obilico energije, sanj in načrtov. Je procinljiva opazovalka sveta okoli sebe in daleč od tega, da bi bila naivna. Intimni portret majhne deklice in realnosti, v kateri odrašča.

Papirnati zmaj v orbiti /Cómeta en órbita NayaKuu, Ekvador, 2014, 21′, dokumentarni

Jonathanova poezija želi leteti kot njegov papirnati zmaj. Portret najstnika, ki nepismenosti navkljub izraža izredno tankočuten pogled na življenje.