Art kino Odeon Art kino OdeonOdred odpisanih

Suicide Squad, 2016, ZDA, Kanada


Režija: David Ayer
Jezik: angleški

Igrajo: Will Smith, Margot Robbie, Jared Leto, Cara Delevingne, Jai Courtney, Ben Affleck, Scott Eastwood, Joel Kinnaman, Viola Davis, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Common

domišljijska pustolovska akcija, 2h3min

12.9.2016 ob 21.00 PONEDELJKI ZA ZAMUDNIKE


Zberi moštvo najbolj nevarnih super zlikovcev na svetu, ki jih imaš v zaporu, daj jim najbolj učinkovito orožje, kar ga ima na voljo vlada, in jih pošlji v boj proti skrivnostni nepremagljivi entiteti… Agentka ameriške vohunske službe Amanda Waller je za nalogo določila najbolj tajno skupino raznolikih, zlohotnih posameznikov, ki nimajo česa izgubiti. A se moštvu hitro posveti, da niso bili izbrani zato, da jim naloga uspe, temveč zato, da nanje zvalijo krivdo, ko jim spodleti. Bodo Odpisani vztrajali tudi za ceno svojih življenj, ali pa se bodo odločili, da vsak poskrbi zgolj za lastno kožo?

David Ayer režira po lastnem scenariju, ki ga je spisal na podlagi likov založbe stripov DC Comics. Igrajo Will Smith, oskarjevec Jared Leto, Margot Robbie, Joel Kinnaman, oskarjeva nominiranka Viola Davis, Jai Courtney, Jay Hernandez, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Ike Barinholtz, Scott Eastwood, Cara Delevingne, Adam Beach in novinka Karen Fukuhara.

Producirajo Charles Roven in Richard Suckle, izza kamer pa sodelujejo še direktor fotografije Roman Vasyanov, scenograf Oliver Scholl, montažer John Gilroy in kostumografinja Kate Hawley. Glasbo je zložil z oskarjem nagrajeni Steven Price.

OPISI LIKOV

AMANDA WALLER (Viola Davis): Žilava in odločna agentka ameriške obveščevalne službe, ki poskrbi, da zlikovci dobijo, kar si zaslužijo. Tajna poveljnica Odreda odpisanih, ki jo zanima zgolj tista naloga, pred katero je v tistem trenutku – in v imenu višjega dobrega je vsakdo pogrešljiv. Prvi Odred odpisanih sestavi, da bi izvršila nemogočo nalogo, pri tem pa si zagotovi grešne kozle in se otrese lastne odgovornosti za primer, če bi šlo kaj po zlu.

POLKOVNIK RICK FLAG (Joel Kinnaman): Desna roka Amanda Waller. Najboljši ostrostrelec, kar jih premore vojska – in zaradi tega še bolj sumničav do samoukih razboritežev, kakršen je Deadshot. Po žilah mu teče čista vojaška kri. Zadolžen je, da to raznoliko skupino drži na povodcu.

DEADSHOT (Will Smith): Sicer znan kot Floyd Lawton, poklicni morilec za mafijo ter bržkone najboljši ostrostrelec na svetu. Kadar deluje na lastno pest, je mrtvo hladen profesionalec, ki ne zaupa nikomur; njegova edina ranljiva točka je njegova hčerka Zoe, ki jo Amanda Waller in polkovnik Flag izkoristita, da natančnega ostrostrelca prisilita k sodelovanju v Odredu.

HARLEY QUINN (Margot Robbie): Sicer znana kot dr. Harleen Quinzel, prelepa mlada psihiatrinja, ki v umobolnici Arkham zdravi zločinsko poblaznele bolnike, med njimi tudi Jokerja… dokler je slednji ne izigra v njeni lastni »igri«. V enaki meri je nora kot je poželenja vredna, in življenje se ji zdi ena sama ogromna kaotična šala.

KAPITAN BUMERANG (Jai Courtney : Avstralski grobijan, poln zvijač, zahrbten in neizprosen… in to je šele njegova dobra plat. Ob uporabi cele vrste zanj značilnega orožja – kot britvice ostrih zažigalnih bumerangov na električni pogon – s svojim kratkim potrpljenjem ob živce spravlja preostale člane Odreda, kar še zaostri že tako skrajno nevaren položaj.

DIABLO (Jay Hernandez): Nekdanji pripadnik nasilniške tolpe ima na obrazu vtetovirano lobanjo; s svojim umom lahko ustvarja ogenj in z njim upravlja. Vendar pa ga preganjajo napake iz preteklosti, in če si dovoli, da se preveč razkuri, zna povzročiti nesluteno razdejanje.

KILLER CROC (Adewale Akinnuoye-Agbaje): Velikan, pri katerem evolucija teče nazaj; z oglato čeljustjo, razpokano in luskasto kožo ter škrbavim nasmeškom spominja na najbolj strašne plazilce; zaradi sposobnosti obstanka in iznajdljivosti v temačnih, vlažnih in umazanih odtokih je smrtonosen sovražnik, kadar se znajde v svojem elementu.

DR. JUNE MOONE / ENCHANTRESS (Cara Delevingne): Obsedla jo je prosojna, eterična in zlovešče lepa čarovnica Enchantress, stara kot sam čas; June se trudi, da bi ohranila vsaj kanček svoje človeškosti in se ubranila zapeljivkinim čarom. A dokler ima Amanda Waller v lasti Enchantressino srce – in to dobesedno – bo June ostala služabnica obeh žensk; sirena je prepuščena na milost in nemilost svoje ječarke, dokler se ne bo zmogla upreti in zahtevati tisto, kar je bila izgubila.

SLIPKNOT (Adam Beach): Mojster uporabe posebnih vrvi in škripčevja – vključno z neuničljivimi – je izurjen morilec, ki lahko spleza kamor koli.

KATANA (Karen Fukuhara): Odeta po navdihu samurajev v ulično opravo in z balistično masko na obrazu Katana vihti tako imenovani soultaker, ogromen samurajski meč, ki zajame duše svojih žrtev. Je hladnokrvna morilka in članica Odreda odpisanih, a tudi pomočnica polkovnika Flaga, ko je treba ostale člane držati na povodcu.

JOKER (Jared Leto): Poosebljeni kaos. Nasilen, neznansko nevaren in uživa v slehernem trenutku kaosa, ki ga ustvari. Batmanov največji in najbolj nepredvidljivi nasprotnik je tudi najslovitejši prebivalec umobolnice Askham ter nesmrtna ljubezen članice Odreda Harley Quinn.