Art kino Odeon Art kino OdeonOmar

Omar, 2013, Palestina


Režija: Hany Abu-Assad
Jezik: arabski

Igrajo: Adam Bakri (Omar), Leem Lubany (Nadia), Waleed F. Zuaiter (agent Rami), Samer Bisharat (Amjad), Eyad Hourani (Tarek), Mousa Habib Allah (lastnik šivalnice), Doraid Liddawi (vojak), Adi Krayim (vojak 1), Foad Abed-Eihadi (vojak 2), Essam Abu Aabed (Omarjev šef), Anna Maria Hawa (Omarjeva sestra)

drama (15+), 1h37min

6.1.2015 ob 18.30 LIFFe po LIFFu
11.1.2015 ob 20.30 LIFFe po LIFFu
4.10.2015 ob 20.30 FILM NA OKO


Po veliki uspešnici Raj na zemlji nam palestinski režiser Hany Abu-Assad ponuja še eno perečo zgodbo s palestinsko-izraelske meje, ki mu je letos ponovno prinesla nominacijo za oskarja.

Omar je vajen izmikanja metkom ob vsakodnevnem prečkanju zidu med Palestino in Izraelom, ko obiskuje svojo ljubezen Nadio. Toda okupirana Palestina ne pozna jasnih meja med ljubeznijo in vojno: na drugi strani zidu postane rahločuten pek Omar goreč borec za svobodo, ki se mora spoprijeti z bolečimi odločitvami glede odraslosti in življenja nasploh. Ko Omarja med enim izmed uporov ujamejo, se spusti v lov z vojaško policijo. V trdne odnose s prijatelji iz otroštva se prikradeta sum in izdajstvo, Omarjeva čustva pa s tem hitro postanejo razdvojena kot palestinsko ozemlje. Obenem postane tudi jasno, da vse to počne iz ljubezni do Nadie.

»Izolacijski zid je razmejil palestinska mesta, ločil vasi in begunska taborišča ter ustvaril okraje, v katerih žive Palestinci. V številnih primerih ni jasno, kaj je zavzeto. Na primer, v Jeruzalemu sta zavzeti obe strani. Moj namen je bil ustvariti virtualno palestinsko mesto, v katerem zid samo naključno križa mesto, vas in begunsko taborišče, brez razlik med obema stranema.« (Hany Abu-Assad)

Hany Abu-Assad
Rojen v Nazaretu leta 1961. V Amsterdamu je študiral tehnično inženirstvo, delal je kot letalski inženir, pozneje pa začel producirati televizijske oddaje o priseljencih. V vseh svojih delih obravnava večkulturno sožitje, tako v Evropi kot na Bližnjem vzhodu. Zaslovel je s filmom Raj na zemlji, ki mu je prinesel zlati globus za najboljši tujejezični film in nominacijo za oskarja v isti kategoriji.

filmografija
1998 Het 14e kippetje (The 14th Chick)
2000 Nazareth 2000 (dokumentarni)
2002 Ford Transit (dokumentarni)
2002 Al Qods Fee Yom Akhar (Rana’s Wedding)
2005 Paradise Now (Raj na zemlji)
2011 The Courier
2013 Omar