Art kino Odeon Art kino Odeon

Onkraj sanj

Glasbeni nastop kitarskega virtuoza Elvisa Šahbaza, oplemeniten z vizualijami filmskega eksperimentatorja Davorina Marca.

 

Njegovo nevsiljivo, blago, igrivo igranje pričara brezčasje, v katerem je vse poravnano, vse prav, ničesar ni preveč. Še več: njegova glasba je polna upanja, miru, ljubezni, hotenja, iskrivosti, srčnosti, sanj; celi rane, povezuje, prebuja, navdihuje, nakazuje poti – le stopiti je treba nanje in se podati za sanjami, celo onkraj sanj.

Elvis Šahbaz si sledi, zmeraj bolj si sledi. Sledi svojim sanjam, svoji poti, trmasto vztraja pri svojih načelih, vse bolj ga žene naprej, podaja se vse globlje, v globine svoje duše. Neustrašen je. Njegov pogum je zmeraj znova nagrajen – z glasbo, ki jo deli z nami. To je že njegov tretji album, vsaj še dva pa ima že do potankosti izdelana »v glavi«, kot pravi sam, ob tem pa nenehno ustvarja nove skladbe.

Not ta izjemni samouk ne pozna in njegova glasba ni zapisana v notno črtovje. Skladbe so izlite iz njegovega srca in duše, s premišljenim in občutenim preigravanjem jih je izpilil do vrhunskosti. Elvis glasbo čuti in živi, za njo povsem stoji, prepričan je vanjo – z vsakim albumom bolj.

Skladbe prvega albuma (Parenzana, 2017) so svojevrstno potovanje, so zbir raznolikih zvočnih slik, zgodb, občutij vsakdana primorskega mesta, njemu ljube Izole; skladbe drugega (Io, 2019) so intimnejše, vpeljane so z uvodom in sklenjene z epilogom, podobno kot je to v knjigah.

Skladbe novega, tretjega albuma, pa so vse to in še več. So onkraj, onkraj sanj. Prav tja, v onostranstvo, segata tudi zadnji skladbi, ki zaokrožata album, naslovljen Onkraj sanj. Vrstni red nanizanih skladb je skrbno premišljen, sledijo si podobno, kot se odvija življenje samo – od rojstva, odraščanja, odraslosti in staranja, vmes raznolikega doživljanja, ko si vsak po svoje prizadevamo iti za svojimi sanjami, in končno do slovesa, ko pustimo vse za seboj. In potem še – onkraj.

Ta album je Elvisova pot, je njegovo življenje, je on – zrel on. Slišimo in doživljamo, kako odkriva, išče, se razgalja, upa, premišljuje, najde; skupaj z njim drsimo globlje, čutimo svetlost, čistost, jasnino, mehkobo; vstopimo v sanje, se stapljamo z njimi, se prepustimo …

Njegova glasba nas posrka, ima moč, magnetno moč …

Lučka Lešnik

 

09.06.2024 ob 21:00 Letni kino Manzioli - Kino Otok