Art kino Odeon Art kino Odeon

Paradise novo življenje

Paradise, 2019, Italija, Slovenija


Režija: Davide Del Degan
Jezik: italijanščina

Igrajo: Branko Završan, Vincenzo Nemolato, Giovanni Calcagno, Katarina Čas, Selene Caramazza, Andrea Pennacchi

komična drama, 01h25min

02.09.2021 ob 20.30 obalna premiera
04.10.2021 ob 20.00 Ponedeljki za zamudnike


Kaloghero (Vincenzo Nemolato) je bil tipičen Sicilijanec, dokler ni postal priča mafijskemu obračunu. V zameno za pričanje proti Morilcu (Giovanni Calcagno) je vstopil v program za zaščito prič in dobil novo identiteto. Živjenje naj bi si na novo, daleč od družine, ustvaril v majhni alpski vasici na Tromeji Italije, Avstrije in Slovenije.

Novi kraj se povsem razlikuje od Sicilije – sneži, ljudje govorijo jezik, ki je Kaloghero nerazumljiv, namesto testenin z sardelami ali kanolov jedo slanino in cmoke, namesto Beninijeve opere odzvanja jodlanje. Kaloghero se poskuša asimilirati v novo okolje – na vaškem trgu prodaja granit in vadi polko v krajevnem društvu, zaljubi pa se tudi v Slovenko Klavdijo (Katarina Čas), natakarico v lokalni gostilni.

Nekega dne se v vasi pojavi Morilec, človek proti kateremu je Kaloghero pričal. Kaloghero je prepričan, da je Morilec prišel po njega, zato zbeži v Slovenijo in se skrije sredi gozda, v veterinarsko postajo za divje živali, vendar ga Morilec tudi tam najde. Prične se igra mačke in miši skozi tri države. Iz boja za preživetje se porodi velika ljubezen med dvema osamljenima človekoma. Na koncu se izkaže, da Morilec ni prišel po Kaloghera, temveč da je tudi sam priča pod zaščito, ki se je, zaradi birokratske napake, znašel na istem mestu kot človek, ki ga je poslal v zapor.

Paradise je nenavadna zgodba navadnega človeka, polna nepredvidljivih dogodkov, komičnih zapletov in močnih emocij, ki na simpatičen, humoren in zelo človeški način obravnava prenekateri stereotip in ima tako vse nastavke za uspeh pri evropskem in slovenskem občinstvu. Pod zgodbo se podpisuje Andrea Magnani, njegov prvenec Easy je bil lansko leto premierno prikazan v Locarnu, medtem ko je film režiral Davide Del Degane, njegov dokumentarni film The Last Resort se je uvrstil v uradni tekmovalni program lanskoletnega Cannes Film Festivala.

Premiera se izvaja v soorganizaciji z izolsko Skupnostjo Italijanov Dante Alighieri.