Art kino Odeon Art kino Odeon

Pat in Mat: Mojstra na delu

Pat & Mat: Handyman's Adventure / Buurman & Buurman Experimenteren er op los!, 2019, Češka


Režija: Marek Beneš
animirani film, 01h01min

17.10.2020 ob 17.00 Kino vetrnica
18.10.2020 ob 17.00 Kino vetrnica


Pat in Mat tokrat v kina prihajata v povsem novi seriji epizod. Kakšno past bosta pripravila roparju, ki jima je ukradel jabolka? Kakšno avtopralnico bosta zgradila za svoj sanjski avto? Narediti palačinke na običajen način je dolgočasno, zato si bosta izmislila prav poseben način. Noben izziv ni dovolj velik in nobena težava ni ovira za naša dva mojstra. Ne poskušajte tega doma!

Češkoslovaška risanka Pat in Mat, znana tudi pod imenom A JE TO, je delo Lubomírja Beneša in Vladimírja Jiráneka. Prvič je bila predvajana leta 1976.

Predprodaja vstopnic: Galerija Alga.

! OPOMBA – REZERVACIJE !
Dogodek bo potekal pod restrikcijami podanimi s strani Vlade Republike Slovenije in posledično je število mest omejeno!
Rezervacije sprejemamo na:
- elektronska naslova:
info@odeon.si ali tajnistvo@center-izola.si
- v obliki SMSa na tel.št: 070 894 788 

EPIZODE:

 1. PALAČINKOMAT – Ko Pat in Mat končata s kosilom na koncu potrebujeta še nekaj sladkega. Naredita proizvodno linijo za izdelavo palačink.
 2. LETEČI STROJ – Mat želi narediti leteči stroj, a mu uporaba kolesa prav nič ne pomaga. Za letenje uporabita modele dronov.
 3. POKOVKA – Pat in Mat gledata televizijo in jesta pokovko. Narediti morata večjo količino, zato naredita prav posebno napravo, ki jo postavita v kamin. Pokovke odletijo skozi dimnik in ves vrt je kar naenkrat pokrit s snežnimi »kokicami«.
 4. POHIŠTVO – Kuhinja se je pokvarila, zato se Pat in Mat odločita naročiti novo pohištvo po telefonu. Žal pa ne upoštevata navodil in pohištvo bo kmalu narejeno le iz papirnih škatel.
 5. AVTOPRALNICA – Pat in Mat prihajata s potovanja, zato je njun avto zelo umazan. Da ne bi bilo vse normalno, se odločita narediti kar svojo avtopralnico. A avto je vse bolj umazan… na koncu jima pomaga dež.
 6. IZDELAVA LEDU – Na zelo vroč poletni dan Pat pije svojo limonado. A ledu kmalu zmanjka, zato sledi ideja… v bazenu bosta naredila res veliko kocko ledu.
 7. PEKA KRUHA – Pat si za zajtrk zaželi kruh, ki pa ga je že zmanjkalo. Njegov prijatelj mu bo seveda pomagal in skupaj naredita veliko, veliko kruha.
 8. PICA – Pat in Mat imata nov električni žar. Navodil ponavadi ne uporabljata, saj vedno najdeta svojo način. A tokrat se bo vse skupaj končalo s požarom…
 9. JABOLKA – Letošnje leto je zelo dobro obrodilo in na vrtu je ogromno jabolk. Količina je tako velika, da ne vesta kaj z njimi. Na koncu naredita veliko jabolčnika.
 10. VRATA – Avtomatska garažna vrata so pokvarjena. Seveda ju bosta popravila, a hkrati ostala v hiši in iskala načine, kako priti ven.
 11. PAST – Pat in Mat poskušata zaščititi svoja jabolka na drevesu. Vsako noč jih nekaj izgine. Naredita več pasti toda vprašanje je, če bosta z njimi ujela lopova?

ZGODOVINA
Prva serija Pat in Mat oziroma A je to! je bila prepovedana za predvajanje. Avtorjem je bilo razloženo, da film prikazuje »pomanjkanje socialistične zavesti«, cenzorje pa je predvsem motil izbor barve majic. Rdeča in rumena barva sta predstavljali največji socialistični državi – Sovjetsko zvezo in Kitajsko. Prva serija je bila prvič javno predvajana šele po padcu komunizma na Češkoslovaškem.

Beneš je kratke stripe risal za lokalni časopis, glavna junaka pa sta bila gospod Ouholiček in gospod Sedlec. Leta 1979 so ustvarjalci serijo poimenovali… A je to! Snemali so v studiih Kratky Film v Pragi za slovaško televizijo. Po daljšem odmoru so leta 1985 nadaljevali s snemanji serij in takrat spremenili njuni imeni (v Pat in Mat).