Art kino Odeon Art kino Odeon

Pismo očetu – Kino Otok Isola Cinema

Pismo ćaći, 2012, Hrvaška


Režija: Damir Čučić
Jezik: Hrvaški

Igrajo: Milivoj Beader, Mate Gulin

, 1h12min

08.06.2013 ob 14.00


Trinajsto prase in hkrati veliki zmagovalec lanskoletnega puljskega festivala je prepričljiva zgodba o očetu in sinu v patriarhalnem svetu, v katerem nežnost vzbuja srh in prezir. Sin za očeta posname video pismo, brez dlake na jeziku, podžgan z rakijo mu pove, česar si nikoli ni drznil. In oče ga gleda, posluša in se krega prek tv ekrana.

Film Pismo očetu govori o odnosu med očetom in sinom ter letih dolgih letih njunih nakopičenih težav v komunikaciji. Sin, 44-letni Milivoj, se ne more znebiti strahu, da je zvesta kopija svojega očeta, 70-letnega Mateja, in da je očetovo življenje projekcija njegove prihodnosti. Da bi dokazal svojo večvrednost, z amatersko kamero posname video-pismo, s katerim želi očeta kompromitirati in dokazati, da je neprimerno boljši človek. Oče se brani pred obtožbami iz sinovega video-pisma in svoja dejanja opravičuje pred bližnjimi, sosedi, prijatelji. Okolici predstavi svoj pogled na družinske težave in mnenje o sinovem pismu.

»Celotni projekt filma Pismo očetu je bil režijska improvizacija na dano temo in dokumentiranje igralskih kreacij, ki so bile pozneje postavljene kot vzporedne sekvence sinovih obtožb in očetove obrambe. To predstavlja platformo za prvi dve tretjini filma, v tretji pa sledi srečanje očeta in sina. Režijski pristop je bil pogojen s skromnimi začetnimi produkcijskimi pogoji, toda namera režiserja ni, da bi bilo to opazno v rezultatu, temveč da nastane prepričljiv celovečerni igrani film, posnet na dokumentaren način.« Damir Čučić

Damir Čučić
Leta 1972 rojeni Damir Čučić je režiral več kot 20 dokumentarcev, 12 eksperimentalnih filmov in dva kratka filma. Osvojil je 17 nacionalnih in mednarodnih filmskih nagrad, njegovi filmi pa so bili prikazani na več kot 130 festivalih v 40 državah na skoraj vseh celinah. Damir Čučić je ustanovil Mikrokino, verigo kinematografov, ki se posvečajo predvajanju kratkih filmov. Pismo očetu je njegov prvi celovečerni film. Leta 2012 je bil prikazan na filmskem festivalu v Pulju, kjer je prejel več nagrad, med drugim zlato areno za najboljši film.