Art kino Odeon Art kino Odeon

Pobeg s planeta Zemlja

Escape from Planet Earth, 2013, Kanada, ZDA


Režija: Callan Brunker
Jezik: sinhronizirano v slovenščinodružinska animacija, 1h29min

21.3.2015 ob 16.00 KINO VETRNICA
22.3.2015 ob 16.00 KINO VETRNICA


Sloviti astronavt Rok Supernova se v novi risani komični pustolovščini znajde v ujetništvu zlobnih sil na oddaljenem »Planetu teme« (oziroma Zemlji), od koder ga lahko reši zgolj njegov, brat Grega, ki je prava glav’ca.
Medplanetarne podvige najbolj čislanega vesoljskega popotnika planeta Baab Roka Supernove (glas Brendana Fraserja) prenaša televizija, da lahko v njih uživajo tudi njegovi vneti oboževalci. Ob pomoči brihtnega brata Grege (Rob Corddry), vodje nadzorne sobe agencije BASA, je Rok postal prava legenda, osvojil srce prelepe televizijske poročevalke Giti Babibum (Sofía Vergara) in si zagotovil oboževanje Gregovega sina Tita (Jonathan Morgan Heit).
K trezno razmišljajoča poveljnica Base Lenka (Jessica Alba) s Planeta teme – zloglasno nevarnega sveta v težko dostopnem oddaljenem delu vesolja – prestreže klic na pomoč, Rob takoj pograbi priložnost življenja, da se poda reševalno akcijo. Grega ga skuša odvrniti od naloge, saj ve, da se z oddaljenega sveta (znanega tudi kot Zemlja) ni vrnil še noben medzvezdni popotnik.
Rok prepozno spozna, da se je znašel v pasti, v katero ga je bil zvabil oblastiželjni paravojaški vodja general Šunkar (William Shatner). V tej pasti zdaj tiči z nekaj najbolj bleščečimi umi v vesolju, in Grega jim pohiti na pomoč. Odkrije, da gre za zaroto medplanetarnih razsežnosti, ki jo zmoreta preprečiti le njegov um in Rokove mišice.
V izvirni inačici so v angleščini likom glasove posodili še Sarah Jessica Parker, Jane Lynch, Craig Robinson, George Lopez, Steve Zahn, Chris Parnell in Ricky Gervais. Film je režiral Callan Brunker po scenariju, ki ga je na podlagi zgodbe Tonyja Leecha in Coryja Edwardsa spisal z Bobom Barlenom, producirali pa so ga Catherine Winder, Luke Carroll in Brian Inerfeld.

LIKI

Grega Supernova je pri agenciji BASA genij v nadzorni sobi, a ga v je v vedno in povsod zasenčil njegov brat Rok. Pa vendar bi bil brez Gregove privrženosti in njegove neprimerljive inteligence mišičasti Roku trda predla.

Rok Supernova je medplanetarni zvezdnik, astronavt, ki ga na planetu Baab častijo zaradi njegovih neverjetnih in junaških podvigov; le-te v živo prenašajo na televiziji BBN, in njegovi oboževalci ne zamudijo niti enega prenosa.

General Šunka se zdi zvest vojak, a je v resnici krut megaloman, ki si je zadal, da uniči vse inteligentno življenje v vesolju.

Klara Supernova, Gregova zvesta in ljubeča soproga, je 15 let delala pri Basi kot testna pilotka, preden se je posvetila Gregi in njunemu srčkanemu sinku Titu. A naj vas to ne zavede: »Če ima bejba otroka, še ne pomeni, da si ne bo dala duška.«

Tit Supernova, devetletni ponos Grege in Kire, obožuje smelega strica Roka in ga kuje v zvezde, a spozna, da sta očkov um in stričeve mišice skupaj nepremagljive.

Giti Babibum se, kadar se ne žene za najbolj vročimi novicami za poročila televizije BBN, crklja s svojim izvoljencem Rokom.

Lenka je prelepa Gregova šefinja, skrajno inteligentna, zahtevna – in neznansko hinavska. Žene jo neobrzdana častihlepnost, a njena usodna slabost do tipčka z Elvisovo lasuljo bi utegnila ugonobiti celoten Baab.

O-ko, ki jo je bil zajel Šunka s svojimi gorilami in jo prisilil, da jim služi, je na soncu bivajoči kiklop, ki težko kroti jezo – a je tudi zvest zaveznik, kadar je treba pomagati.

Doc kot psiholog vodi radijsko svetovalno oddajo in pod njegovo srčkano zunanjostjo se skriva globoka inteligenca. Šunka ga ima zaprtega na Območju 51, kjer mora iznajti družabno omrežje. Je glas razuma in neuradni svetovalec ostalim ujetnikom.

Toni je trioki Nezemljan s štirimi rokami, podoben polžu, ki za seboj povsod pušča lepljivo sled. Je Gregov sojetnik v Območju 51.

Čuk in Sova delata za pultom trgovinice v Območju 51 in sta priča tako zajetju Roka kot prihodu Grege na Zemljo. Da. Se. Ti. Zrola!

Igor Blat, pretirano uslužni računalnik Base, je vedno pripravljen svetovati vsem v nadzorni sobi, pa naj si to želijo ali ne.