Art kino Odeon Art kino Odeon

Poslušaj me

Escuchame, 2022, Italija


Režija: Guillermo Giampietro
eksperimentalni film, 0h55min

09.06.2024 ob 13:00 Odeon - Kino Otok


Eksperimentalni film je nastal iz aktivizma, posvečenega premagovanju predsodkov, ki bremenijo tisto, kar običajno razlagamo kot norost.

Radio Fragola Gorizia in Inglobante Universale sta umetniška kolektiva, ki, sestavljena iz »norcev«, »umetnikov«, »igralcev«, filozofov, »pesnikov«, delujeta na področju duševnega zdravja. Vključena v proces institucionalizacije kulturno-zdravstvenih političnih praks, ki ga je v šestdesetih letih 20. stoletja začel Franco Basaglia v Gorici in Trstu, se predstavljata kot promotorja aktivizma, ustvarjalnih in produktivnih izkušenj usposabljanja za premagovanje predsodkov in stigem, ki bremenijo tisto, kar običajno razlagamo kot norost ali duševno in socialno slabo počutje.

Iz tega srečanja se je rodil videofilm Poslušaj me. Gre za hibrid, v katerem najdemo več eksperimentalnih tehnik in praks, potovanje, ki vključuje več kakor dvajset let radijskih posnetkov istoimenskega programa. V filmu se vrstijo video in avdio sekvence, ustvarjene v različnih časih in po različnih scenarijih, podajajo jih različni interpreti obeh skupin. Svobodno-asociacijski tok sekvenc, ustvarjenih v različnih časih in prostorih, zgradi zaplet, ki sega od navidezne resničnosti do sanj, od poezije do obtožbe, od znanosti do absurda. Doživljanje filma je morda udeležba na potovanju brez začetka in konca, poslušanje radia v avtu, ki potuje preko sanj in pokrajin, je eksperimentiranje z drugimi oblikami percepcije in produkcije.

Guillermo Giampietro

 

Guillermo Giampetro in Pavel Berdon se nam bosta po projekciji pridružila na pogovoru.