Art kino Odeon Art kino OdeonPovratnik

The Revenant, 2015, ZDA


Režija: Alejandro G. Inárritu
Jezik: angleški

Igrajo: Leonardo Dicaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson, Will Poulter, Lukas Haas, Forrest Goodluck, Paul Anderson

biografska drama, 2h36min

5.2.2016 ob 20.30 CAPRISOVA PREMIERA
6.2.2016 ob 20.30
7.2.2016 ob 17.30
9.2.2016 ob 20.30
11.2.2016 ob 17.30
7.3.2016 ob 17.30 PONEDELJKI ZA ZAMUDNIKE
20.3.2016 ob 20.30 OSKAR VIKEND
28.3.2016 ob 20.30 PONEDELJKI ZA ZAMUDNIKE


Film, ki je navdih našel v resničnih dogodkih, je epska pripoved o preživetju in o preobrazbi (v) prostranosti Amerike. Legendarnega raziskovalca Hugha Glassa (Leonardo DiCaprio) med odpravo v še neraziskano divjino grdo izmaliči medved, člani njegove lovske odprave pa ga zapustijo in prepustijo samemu sebi. Osamljen in na robu smrti se Glass ne vda obupu – poganjata ga neizmerna volja in ljubezen do žene Indijanke in sina; poda se na 320 km dolgo odisejado po prostranem in neukročenem Zahodu, da izsledi možakarja, ki ga je bil izdal: Johna Fitzgeralda (Tom Hardy). A kar se začne kot neutrudno iskanje maščevanja, postane junaška saga o vztrajnosti, o povratku domov in o odrešitvi.

Mit Hugha Glassa se je začela leta 1823, ko je med tisočimi drugimi v trgovini s krznom pomagal na novo zagnati gospodarstvo Združenih držav. V tem času so mnogi na divjino gledali kot na nekaj brezdušnega; na nekaj, kar mora biti ukročeno. Drveli so v neznano, iskali še neodkrite reke, izginjali v neskončne goste gozdove in se pri tem gnali ne le za vznemirjenji in pustolovščinami, temveč tudi za zaslužkom – pogosto tekmujoč z indijanskimi plemeni, ki jim je bilo to ozemlje dom že stoletja.

Mnogi so pri tem umirali brez sledu, Glass pa se je v ameriško folkloro prebil kot nekdo, ki smrti ni hotel podleči. Njegova legenda je zaživela po srečanju z eno najhujših nevarnosti Zahoda – z grizlijem. Tudi za najbolj preizkušene raziskovalce je bil to običajno konec. V pripovedi z oskarjem nagrajenega režiserja Alejandra G. Iñárrituja se izmaličeni Glass oklepa življenja, potem ga čaka izdajstvo, ki ga samo še podžge; spravi se iz prezgodnjega groba in se pregrize skozi nepoznane nevarnosti in neznane kulture ter celo opusti misel na neizprosen obračun s tistimi, ki so ga bili izdali.

Igrajo še Domhnall Gleeson, Will Poulter, Forrest Goodluck, Paul Anderson, Kristoffer Joner, Joshua Burge in Duane Howard. Innaritu, ki je scenarij z Markom L. Smithom spisal delno na podlagi romana Michael Punkeja, je film produciral skupaj z Arnonom Milchanom, Stevom Golinom, Mary Parent, Keithom Redmonom in Jamesom Skotchdopolom. Izza kamere so sodelovali z dvema oskarjema nagrajeni direktor fotografije Emmanuel »Chivo« Lubezki, scenograf Jack Fisk, montažer Stephen Mirrione in kostumografinja Jacqueline West. Glasbo so prispevali Ryuichi Sakamoto, Bryce Dessner in Alva Noto.

O igralcih

Leonardo Dicaprio (Hugh Glass) je nazadnje sodeloval pri za oskarja imenovanem dokumentarcu Virunga; pred tem smo ga videli v Scorsesejevem The Wolf of Wall Street (prejel je zlati globus in se potegoval za oskarja za glavno vlogo, kot producent pa tudi za najboljši film), The Great Gatsby, Django Unchained (nominacija za zlati globus), J. Edgar (nominacije za zlati globus in nagrado Ceha filmskih igralcev), Inception, Shutter Island, Blood Diamond (nominacije za oskarja, zlati globus in nagrado Ceha filmskih igralcev), The Departed (nominacije za zlati globus, bafto in nagrado Ceha filmskih igralcev), The Aviator (zlati globus, nominacije za oskarja, bafto in nagrado Ceha filmskih igralcev)… Kariero je začel v avtobiografski drami Michaela Caton-Jonesa This Boy’s Life in What’s Eating Gilbert Grape Lasseja Hallströma (prvi nominaciji za oskarja in zlati globus) ter nadaljeval v The Quick and the Dead, The Basketball Diaries, Total Eclipse, William Shakespeare’s Romeo + Juliet (nagrada za najboljšega igralca na berlinskem festivalu), Marvin’s Room, Titanic (nominacija za zlati globus), The Man in the Iron Mask, The Beach, Celebrity, Catch Me If You Can (nominacija za zlati globus); Gangs of New York, Body of Lies, Revolutionary Road (sedma nominacija za zlati globus)… Poleg tega je prek svojega podjetja Appian Way spisal in produciral dokumentarec The 11th Hour ter produciral celovečerce Shutter Island, The Aviator, The Ides of March, Red Riding Hood, Orphan, Public Enemies, Out of the Furnace in Runner, Runner. Podjetje že pripravlja projekte po romanu Dennisa Lehana Live By Night v režiji Bena Afflecka, Akira Jaumeja Colleta Serre, dva še ne naslovljena Billyja Rayja, Twlight Zone Josepha Kosinkija in še nenaslovljeni film Richarda Jewella.

Tom Hardy (Fitzgerald) je nase opozoril v miniseriji Band of Brothers in nato igral v Black Hawk Down, Star Trek: Nemesis, Bronson (nagrada britanskega neodvisnega filma), Inception, The Dark Knight Rises, Tinker Tailer Soldier Spy, Warrior, Lawless, The Drop, Locke ter nazadnje Mad Max: Fury Road in Legend o zloglasnih gangsterskih dvojčkih, bratih Kray. Na TV trenutno igra v nagrajeni seriji Peaky Blinders in snema miniserijo Taboo, sicer pa smo ga videli v TV filmih Stuart: A Life Backwards, Wuthering Heights, Oliver Twist, A for Andromeda, Sweeney Todd, Gideon’s Daughter, Colditz in v miniseriji The Virgin Queen. Ima tudi produkcijsko hišo Hardy Son & Baker in je član Ameriške akademije filmskih umetnosti.

Domhnall Gleeson (kapitan Henry) je nedavno zaključil snemanje filma Star Wars: Episode VII ter igral v zf pustolovščini Ex Machina in v Unbroken Angeline Jolie. Pred tem smo ga na velikih in malih zaslonih videli v Frank Lennyja Abrahamsona, About Time, Sensation, When Harvey Met Bob, Anna Karenina, Calvary, Black Mirror, Never Let Me Go, True Grit, Harry Potter and the Deathly Hallows 1 in 2, Dredd, Shadow Dancer, Perrier’s Bounty, A Dog Year, Studs, Boy Eats Girl in Your Bad Self. Spisal in režiral je kratki film What Will Survive of Us in ustvaril spletno serijo skečev Immatürity for Charity.

Will Poulter (Jim Bridger)je nazadnje igral v We’re The Millers, The Maze Runner, Kids in Love in Glassland. Debitiral je v komediji Son of Rambow in nato igral v Wild Bill, The Chronicles Of Narnia: The Voyage Of The Dawn Treader in v oddaji skečev School Of Comedy.

Paul Anderson (Anderson) je nazadnje ob Tomu Hardyju igral v biografski drami Legend in ob Chrisu Hemsworthu v In the Heart of the Sea v režiji Rona Howarda. Med drugim smo ga videli v celovečercih The Firm, The Sweeney, Sherlock Holmes: A Game of Shadows, Electricity, ’71, Still Life, Passion Briana De Palme, Piggy, A Lonely Place to Die in Frankie Howerd: Rather You Than Me, na TV pa v seriji Peaky Blinders ter v miniserijah The Great Train Robbery in The Promise.

Lukas Haas (Jones) je na velikih platnih debitiral pri sedmih letih v drami Testament in nato ob Harrisonu Fordu očaral v srhljivki Witness. Nadaljeval je v Lady in White, The Wizard of Loneliness, Alan & Naomi (sospisala ga je njegova mati), v TV drami o aidsu The Ryan White Story, pa v celovečercih Music Box, Convicts, Rambling Rose, Boys, Everyone Says I Love You, Mars Attacks!, Breakfast of Champions, Brick, Last Days, Material Girls, The Tripper, Who Loves the Sun, Gardener of Eden, While She Was Out, Death in Love, Inception, Red Riding Hood, Contraband… Nazadnje smo ga videli v filmih Crazy Eyes, Pawn Shop Chronicles, Dark Was The Night in v režijskem prvencu Wallyja Pgisterja Transcendence ter v seriji Touch.

O ustvarjalcih

Alejandro G. Iñárritu (režija, scenarij, producent) je za dramo Birdman: Or The Unexpected Virtue of Ignorance prejel tri oskarje kot režiser, soscenarist in koproducent, poleg tega pa še nagradi Ceha režiserjev Amerike in Ceha producentov Amerike. Kariero je najprej začel kot radijski voditelj in režiser, nato je študiral gledališče in začel pisati, producirati in režirati kratke filme in oglase. Njegov celovečerni prvenec je bil drama Amores Perros, ki se je potegovala za oskarja za tujejezični film, in nadaljeval z 21 Grams, Babel (nagrada za najboljšega režiserja v Cannesu, zlati globus za najboljšo dramo, sedem nominacij za oskarje) in Biutiful (nominacija za oskarja za tujejezični film).

MARK L. SMITH (scenarij) je nazadnje spisal scenarije za The Hole v režiji Joeja Danteja, Vacancy v režiji Nimróda Antala in prihajajoči Martyrs bratov Goetz. Trenutno pripravlja več scenarijev, med njimi Endurance in Ruthless, ki ju razvija DiCapriovo podjetje Appian Way, Tramps, ki ga producira Tom Hardy, pa The Queen of the Tearling z Emmo Watson, The Descent v režiji Roberta Redforda, Collider za Edgarja Wrighta, Ghost Recon za Michaela Baya in Chain of Events za Mortena Tylduma.